KATSOMASI RESEPTIT

Kesän ensimmäinen mansikoista: Mansikka-mantelipaistos

mansikka_mantelipaistos_1.jpg

Sunnuntaina olisin halunnut tehdä vuoden ensimmäisen raparperipiirakan luotto-ohjeellani: kaurapohjalla ja kermaviilitäytteellä, vaniljakastikkeen kanssa tarjoiltuna. Kaupassa ei kuitenkaan ollut raparperia, vaikka kuulemma jo hetki sitten on kaupan hyllyillä näkynyt. Kaupassa oli iso rasia pieniä, söpöjä mansikoita (belgialaisia), ja halusin tehdä niistä jotakin.

Mieleeni tuli mantelijauhe, jonka lisääminen taikinaan on aina hyvä idea. Mantelista tulee ihana maku ja taikinaan tulee erilainen rakenne kuin jos käyttäisi vain vehnäjauhoja. Raparperipiirakan sijasta tein siis mansikka-mantelipaistoksen, jossa maistuu kesä. Mansikat ja vanilja on niin kesäinen makuyhdistelmä, että kesäisempää saa hakea! 

Taikina valmistuu ihan muutamissa minuuteissa, ja hetken uunissa paistamisen jälkeen mansikka-mantelipaistos tarjoillaan mansikoiden ja tietty vaniljakastikkeen kanssa. Täydellinen pikajälkkäri!

mansikka_mantelipaistos_2.jpg

Oletko tehnyt tänä vuonna jo raparperipiirakkaa? Ja käy ihmeessä osallistumassa arvontaan, jossa voit kommentoimalla voittaa Emman makeat piirakat -kirjan!

Voita Emman makeat piirakat -kirja!

emmanmakeatpiirakat_1.jpg

Sain itselleni ihanan hempeän yllärin perjantai-illaksi: Emman makeat piirakat -leivontakirjan! Selailin (ahmin) heti kirjan yhdeltä seisomalta, ja tykästyin kovasti. Kuvat ovat taattua Emma-laatua, ja ohjeissa on sekä helpompaa että haastavampaa piirakkaa. Kirjan alkupuolella on myös todella havainnollistavia tekniikkakuvia koristeluihin ja piirakkapohjan tekemiseen liittyen, mikä on iso plussa. Piirakkapohjan tekeminen ei ole niin helppoa kuin uskoisi!

Kirjassa minua eniten kiinnostavat paistettu sitruunapiirakka, maailman paras limepiirakka, kuningatarjäätelötorttu, joita aion testata kaikkia heti alkukesän juhliin.

emmanmakeatpiirakat_3.jpg

emmanmakeatpiirakat_2.jpg

Nyt saan arpoa myös teille yhden Emman makeat piirakat -kirjan! Kommentoi postaukseen, mikä on oma lempparipiirakkasi, ja arvon voittajan vastanneiden kesken perjantaina 27.5.!

Pehmeä puuro tattarista

tattaripuuro_3.jpg

Puurolähettiläs täällä taas, hei! Tulipa tehtyä taas puuroa aivan uudella tavalla, nimittäin tattarisuurimoista. Tattari on minulle melko tuntematon raaka-aine, mutta kyseessä on varsinainen superfood, joka on luonnostaan viljaton. Tattarijauhoja voi käyttää esimerkiksi leivonnassa jauhojen tapaan, mutta sain Urtekramilta testiin mielenkiintoisen tuotteen: tattarisuurimot. 

Eipä kauaa tarvinnut miettiä, mitä haluan suurmoista tehdä. Keitin puuron mantelimaidosta ja tattarisuurimoista, ja tuloksena oli aivan ihanan samettinen puurounelma. Tattarin maku on tosi miellyttävä: hieman pähkinäinen ja pehmeä, eikä superfoodimaisesta kitkeryydestä ole häivähdystäkään.

Vaikka olenkin iso kaurapuuron ystävä, taidan keitellä vaihtelun vuoksi välillä tattaripuuroa kun haluan hemmotella kehoani ja makunystyröitäni.

tattaripuuro_2.jpg

tattaripuuro_3.jpg

Onko tattaripuuro teillekin uusi tuttavuus? Mitäs muuta tattarista voisi tehdä? 

Vaa­lean­pu­nai­sen hempeää ristiäisiin

ristiäiskakku_4.jpg

On aina ihanaa, kun tutut pyytävät tekemään leipomuksia heidän tärkeisiin juhliinsa: valmistujaisiin, ylioppilasjuhliin, syntymäpäiville ja ristiäisiin. Kakku on eittämättä juhlatarjottavien keskipiste, ja tänä viikonloppuna minulla oli suuri kunnia tehdä kakut tytön ristiäisiin. Kakun tilaajat toivoivat raikkaita makuja, vaaleanpunaista väriä ja neidon nimeä kakkuun, mutta muuten sain vapaat kädet.

Kakkujen ideointi on jännä prosessi. Yleensä ideoita tulee liikaa yhteen kakkuun, ja senhetkisistä parhaista ideoista muodostuu joka kerralla erilainen kakku. Tällä kertaa halusin vaaleanpunaisen värin vadelmasta, johon yhdistin sitruunan (sekä kakkupohjassa että kuorrutteessa) tuomaan raikkautta. Käytin samaa täytekakkupohjaa kuin aina ja leikkasin pohjan kolmeen kerrokseen, jolloin täytekakusta tulee korkea ja näyttävä. Reunoille halusin savoiardi-keksejä ja vaaleanpunaisen nauhan. 

ristiäiskakku_3.jpg

ristiäiskakku_2.jpg

ristiäiskakku_1.jpg

Nimen kirjoittamiseen käytin koristegeelejä, vaikka alun perin olisin halunnut tehdä kirjainmuoteista sokerimassakirjaimia. Kirjainmuotteja ei löytynyt mistään, osaako kukaan kertoa mistä kannattaisi etsiä? Jotta kakku ei olisi ollut liian simppeli, lisäsin vielä pieniä koristehelmiä muuten tasaiselle pinnalle. Tykkään kakun pinnassa siitä, että sekä sitruunan kuori että vadelman siemenet näkyvät. Heti päältä näkee, miltä kakku tulee maistumaan.

Herkkuvinkkejä Pariisiin?

pariisiin.jpg

Ihanaa, lennot Pariisiin ostettu! En ole ikinä käynyt tuolla leivonnaisten ja herkuttelun mekassa, mutta heinäkuussa olisi tarkoitus viettää viikonloppu jossakin päin Pariisia. Noin lyhyen loman aikana prioriteettilistan korkeimmilla sijoilla ovat vain muutamat must see -nähtävyydet - ja tietty syöminen ja juominen.

paris_kahvila.jpg

Kuvat täältä ja täältä.

Laduréella pitää tietysti käydä (ja lähteä ulos paperikassit täynnä macaron-leivoksia), mutta muuta minulle ei tule mieleen Pariisista. Erityisen kiva olisi välttää pahimmat turistimestat ja löytää aitoja helmiä: kahviloita, aamiaispaikkoja, bistroja, tunnelmallisia paikallisten suosimia ravintoloita... Laittakaapa kaikki parhaat Pariisi-vinkkinne pöytään, ja teette minut tosi iloiseksi! Ihan pelkäksi syömiseksi ja leivosten metsästämiseksi viikonloppu ei voi kuitenkaan mennä, sillä reissaan poikaystäväni kanssa. Hän kuvailee macaron-leivoksia "niiksi hampurilaisen näköisiksi".

pyymäenOMA_macarons.jpg

Pyymäen Oma -kahvilan macaronit toimivat suomalaisena korvikkeena, kun Laduréen herkkuja ei ole saatavilla.

Näytä lisää