KATSOMASI RESEPTIT

Makumuisto: Pel­ti­li­ha­pii­rak­ka

peltilihapiirakka_2.jpg

Peltilihis eli peltilihapiirakka edustaa minulle hyvin perinteistä leivontaa. Tätä herkkua on saanut viimeksi joskus pienenä, ja reseptin hienous piileekin perinteisyydessä ja vanhanaikaisuudessa. Kun peltilihapiirakka on uunissa, ilmassa leijailee hyvin tuttu ja turvallinen tuoksu.

peltilihapiirakka_1.jpg

Reseptejä perinteiseen peltilihapiirakkaan on varmasti monia, mutta minä käytin Ruokatorstai leipoo -kirjan ohjetta ainakin suunnilleen. Reseptissä on mehevä rahka-voitaikina ja täytteessä raaka kananmuna sitomassa aineksia yhteen, mutta minä lisäsin täytteeseen vielä keitettyä kananmunaa (joka on mielestän ihan must!). Piirakasta tuli juuri niin hyvä kuin sen muistikin olevan!

peltilihapiirakka_3.jpg

peltilihapiirakka_4.jpg

Juustokakku puolukasta ja suo­la­ki­nus­kis­ta

puolukka_suolakinuskikakku_1.jpg

Ihanaa, puolukat ovat täällä! Älkää ihmeessä väheksykö puolukan käyttömahdollisuuksia: tuosta kirpsakasta marjasta voi tehdä visparin lisäksi puolukkamehua, jäädykettä, puolukka-toscapiirakkaa sekä vaikka puolukkajuustokakkua. Puolukka sopii mitä parhaiten kinuskin kanssa, ja kehittelin unelmankevyen juustokakun, jossa yhdistyvät makeus, puolukan kirpeys sekä kinuskin suolaisuus. En ollut aikaisemmin tajunnut, että itse keitettyä voi myös hyydyttää liivatteella - miksipä ei! Käytän yleensä juustokakuissani niin vähän liivatetta kuin mahdollista, joten tämäkin kakku on rakenteeltaan ennemmin pehmeää kuin jämäkkää. Liivatteen määrää voi tietysti aina itse lisätä.

puolukka_suolakinuskikakku_2.jpg

puolukka_suolakinuskikakku_3.jpg

puolukka_suolakinuskikakku_4.jpg

Oli hauska huomata, että myös Perinneruokaa Prkl:een Mika oli juuri loihtinut kinuskisen puolukkamoussekakun - Mikan kakussa kinuski vaan on pohjassa ja minulla kiilteessä. Kokeile vaikka kumpaakin puolukkaherkkua!

Omppu-unelmia x3

IMG_3994.JPG

Oletteko jo leiponeet omenasta? Minä olen innostunut varsinkin juustokakkuisista omenaleipomuksista, kun leivoin viime viikolla sekä omenapiirakka-juustokakkupaloja ja kuvassa yläpuolella näkyvän Roy Faresin omenajuustokakun. Ohje löytyy Baking of Marian blogista, kurkkaa täältä! Minun omenapiirakan ja juustokakun yhdistävissä leivosruuduissani kirpsakka omena yhdistyy tuorejuustoon ja makeaan murutaikinaan. Omena-juustokakkupalojen ohjeen löydät täältä.

omena_juustokakkupalat_3.jpg

Myös kinuski ja omena ovat lyömätön makupari - kokeile vaikka! Mielestäni parasta valmista kinuskia on säilyketölkin valmiiksi keitetty kondensoitu maito, joka on ihanan paksua ja sopii kaikkien leivonnaisten viimeistelyy (ja purkista syötäväksi). Viime vuonna tein suositun omena-kinuskikakun, joka on ihanan syksyinen ja takuulla helppo valmistaa. Ohje täällä!

omenakinuskikakku_1.jpg

Mitäs ihanaa olette omenasta leiponeet? Ideoita otetaan innolla vastaan, ja tägäilkää ihmeessä instagramiin #omenajuustokakku, #omenajuustokakkupalat tai #omenakinuskikakku mikäli innostutte kokeilemaan jotakin näistä kolmesta ohjeesta.

Ihastuttava juustokakku hapatetusta kermasta

Kaupallinen yhteistyö / Arla

hapatettu_kerma_juustokakut_1.jpg

Arlan uudessa Lempi-tuotesarjassa on sellaisia tuotteita, joita olen itse rehellisesti kaivannut markkinoille. Pakettien kyljestä ei löydy kuin pari raaka-aineitta - ei uutteita tai mitään muuta keinotekoista. Syksyn uutuus on Arla Lempi hapatettu kerma, joka on täysin uusi tuttavuus maitohyllyssä! Hapatettu kerma muistuttaa korkean rasvapitoisuutensa vuoksi kuohukermaa, mutta hapatteen vuoksi maku ja rakenne muistuttavat piimää. Hapatettu kerma on täydellinen tuote leivontaan, kun halutaan kerman rasvaisuutta ja lisäksi raikkaan hapokasta makua. 

hapatettu_kerma_juustokakku_3.jpg

Kehittelin Arla Lempi uutuustuotteelle hapatetulle kermalle itselle mieluisan reseptin, jossa hapatetun kermat parhaat ominaisuudet pääsevät esille. Kerma vaahtoutuu kuohukerman tavoin oikein tukevaksi vaahdoksi, joka sopii hyvin tukevoittamaan mousseja ja muita kermapohjaisia jälkiruokia. Juustokakkujen ystävänä tein hapatetusta kermasta, tuorejuustosta ja juustokakua, joka ei tarvitse liivatetta. Valkosuklaan makeus ja vadelman kirpeys täydentävät hapokkaan kerman ja tuorejuuston pehmeää makua. Valkosuklaa-vadelmajuustokakku pysyy ilman liivatettakin melko tukevasti kasassa, mutta pitkiä aikoja se ei huoneenlämmössä säily kiinteänä. Minikokoiset valkosuklaa-vadelmajuustokakut ovatkin täydellinen ja rento jälkkäri kahdelle tai neljälle syöjälle. 

hapatettu_kerma_1.jpg

hapatettu_kerma_juustokakku_2.jpg

hapatettu_kerma_juustokakku_4.jpg

Minulta hapatettu kerma saa täydet suositukset! Lue lisää Arla Lempi -tuotteista täältä ja kerro ihmeessä, jos olet käyttänyt hapatettua kermaa kekseliäällä tavalla (ruoanlaitossa tai leivonnassa).

Juus­to­kak­ku+o­me­na­pii­rak­ka

omena_juustokakkupalat_1.jpg

Yksi syksyn lemppareistani on perinteinen omenapiirakka - joko kannellisena versiona tai muropohjaisena piirakkana. Mitään ihan perinteistä omenapiirakkaa en kuitenkaan raaskinut tehdä, koska leivon vain harvoja juttuja useammin kuin kerran, joten halusin yhdistää piirakan juustokakkuun.

Mitä tapahtuu kun yhdistää kaksi herkkua: juustokakun ja omenapiirakan? Kuten kuvista näkyy, lopputuloksena ovat herkulliset omena-juustokakkupalat, joissa on mehevä täyte ja rapsakka murupinta. Omenakausi on jo alkanut, ja nämä maistuvat vielä paremmilta kun käytät hapokkaita, oman puun omenoita kaupan omenoiden sijasta. Jos et siis osaa päättää, haluatko juustokakkua vai piirakkaa, yhdistä kaksi klassikkoa helpoksi herkuksi.

omena_juustokakkupalat_2.jpg

omena_juustokakkupalat_3.jpg

Vinkki! Nämä voi viimeistellä vielä kinuskikastikkeella, mikäli sokerihammastaa jää vielä kolottamaan. Omena ja kinuski sopivat täydellisesti yhteen!

Näytä lisää