KATSOMASI RESEPTIT

Baileysin makuinen joulu

Kaupallinen yhteistyö: Baileys

jäädytetty_baileyskakku_5.jpg

Joulun aikana on parasta koota tärkeät ihmiset saman pöydän ääreen, laittaa vähän paremmat kynttilät palamaan ja pistää pöytään joululta maistuvia herkkuja. Pikkujoulukausi on monella jo alkanut, ja mielestäni onnistuneiden pikkujoulujen salaisuus on iloinen seura, kaunis kattaus, kiireettömyys, juustot+pipari, makea herkku ja hyvä juoma. 

Minä pääsin fiilistelemään joulukautta Baileysin kanssa yhteistyössä, jossa kehittelin pikkujouluihin sopivan Baileys-herkun. Baileys sopii jääpalojen kanssa mainiosti pikkujoulupöytään herkkusuille, mutta myös leivonnassa kannattaa hyödyntää Baileysin hurmaavaa makua. Kehittelin Baileysista helpon ja jouluisen jäädykekakun, jossa makuina ovat suklaa ja pipari. Parikerroksinen näyttävä herkku viimeistellään reilulla tujauksella kuumaa suklaakastiketta ja piparirouhetta! Joulukauden ulkopuolella kakun piparit voi vaihtaa vähemmän jouluisiin kekseihin.

jäädytetty_baileyskakku_1.jpg

jäädytetty_baileyskakku_4.jpg

jäädytetty_baileyskakku_5.jpg

jäädytetty_baileyskakku_6.jpg

jäädytetty_baileyskakku_3.jpg

Hae jouluinspiraatiota ja reseptejä Baileysin Facebook-sivuilta!

 

Lumenvalkoiset ruusumarengit

ruusumarengit_1.jpg

Olen löytänyt parhaimman marenkiohjeen, jota aion käyttää tästä lähtien kaiken muotoisten ja kokoisten marenkien tekemiseen. Toissa vuonna tein joululahjaksi suklaisia piparminttumarenkeja tällä samalla ohjeella, tällä kertaa tein suurempikokoisia ruusumarenkeja. Nämä toimivat juhlapöydässä - vaikka joulun jälkkärikakun vieressä - katseenvangitsijoina. Kauniin valkoinen ja kiiltävä marenki on suorastaan ilo silmälle, ja suljetulla tähtityllalla saa marengit ruusun muotoon helposti.

Välillä marenkitaikina saattaa olla liian tiukkaa, jolloin se halkeilee paistuessaan eikä pidä kaunista muotoaan tai kiiltoaan. Monesti olen tehnyt marenkia myös liian löysästä massasta, jolloin pursotus menettää muotonsa. Tällä ohjeella sokeri ja valkuaiset kuumennetaan niin, että sokeri sekoittuu valkuaisten joukkoon, minkä jälkeen massa vasta vatkaan kiiltäväksi marengiksi. Vatkaukseen kannattaa varata muutama minuutti ja kärsivällisyyttä!

ruusumarengit_2.jpg

ruusumarengit_3.jpg

 

Banoffeen uusi tuleminen

Kaupallinen yhteistyö: Arla

arla_5.jpg

Banoffee on vähintäänkin klassikkoherkku, joka tarjoillaan yleensä piirakan muodossa. Näin joulun alla ja Arlan Luomu Täysmaidon kanssa luodun kampanjan seurauksena puin banoffeen uusiin vaatteisiin: banoffee-vanukkaaksi! Banoffee-vanukkaassa maistuvat rouheat piparinmurut ja tuttu banaanin sekä kinuski yhdistelmä. Pääraaka-aineena banoffee-vanukkaassa on Arla Luomu Täysmaidosta keitetty tuhti vaniljavanukas. 

arla_1.jpg

arla_2.jpg

Vaniljakastiketta ja vaniljavanukasta keittäessä täytyy luottaa laatuun ja makuun - en lähtisi itse keittelemään vanukasta esimerkiksi mauttomammasta rasvattomasta maidosta. Homogenoimaton, mahdollisimman luonnonmukaisessa muodossaan oleva luomulaatuinen täysmaito maistuu todellakin maidolta, ja korkean rasvapitoisuutensa ja rasvan luonnollisen olomuodon vuoksi vaniljavanukas on niin rehtiä kuin vain voi olla. Käytä vanukkaassa vielä oikeaa vaniljaa (tai oikeaa vaniljaa sisältävää kätevää vaniljatahnaa), ja saatat joutua kauhomaan valmista vaniljavanukasta sellaisenaankin pari lusikallista!

arla_3.jpg

arla_4.jpg

arla_6.jpg

 

Maailman paras piparitaikina

piparitaikina_2.jpg

Lapsena meillä pidettiin piparinleipojaisia yleensä itsenäisyyspäivän nurkilla, hyvissä ajoin ennen joulua. Leivoimme äidin ja siskon kanssa ison satsin pipareita, ja tämä piparitaikina on ollut kauan mummin ja myöhemmin myös äitini käytössä. Olen ottanut mukaani tämän parhaan piparitaikinan ohjeen ja aion myös ehdottomasti jakaa tämän tulevaisuudessa eteenpäin.

Piparitaikinaa voi tehdä monella tavalla, ja tämän ohjeen salaisuus on kahden vaahdon yhdistelmässä: voi-sokeri- ja muna-sokerivaahdossa. Mausteita tulee reilusti, jotta mausteinen maku säilyisi myös paistamisen jälkeen. Keittiöstä leijailee aivan ihana tuoksu, kun ensimmäinen piparisatsi on uunissa. Paistan tällä ohjeella aina ohuita pipareita, jotka ovat ihanan rapsakoita ja aidon makuisia. Uskallan väittää, että tämä on maailman paras pipariohje! Valmistukseen ei mene 10 minuuttia kauempaa, ja taikinan voi tehdä muutamaa päivää ennen paistamista jo jääkaappiin.

piparitaikina_3.jpg

piparitaikina_4.jpg

piparitaikina_1.jpg

Saas nähdä kuinka kauan säilyvät, tuskin jouluun saakka...

Lei­von­ta­tar­vik­keet Tampereella?

porkkanakakkudonitsit_0.jpg

Mitä ihmettä on tapahtunut muutamien vuosien aikana? Leivonta on harrastuksena koko ajan suositumpaa, mutta kun miettii kuinka monta leivontatarvikekauppaa on hävinnyt Tampereelta muutamien vuosien aikana, jokin ei mielestäni täsmää! Tuomiokirkonkadulla oli kaksikin leivontatarvikkeita myyvää liikettä, ja samaan aikaan Koskikeskuksesta ja Hämeenpuistosta sai myöskin Wiltonin ja Confetin tarvikkeita. 

Silikonimuottia etsiessäni huomasin järkytyksekseni, että leivontatarvikkeita myyvät enää vain Stockmann ja Sokos. Tietenkään tavaratalojen leivontaosastoilla on eniten perustavaraa eikä mitään isoja aarteita harrastelijoille. Äkkiä tulee mieleen lisäksi Clas Ohlson, josta tekee välillä leivontatarvikelöytöjä, mutta mistä muualta Tampereelta saa leivontatarvikkeita? Nettikaupoissa on tietty parhaat valikoimat. mutta impulsiivisten leivontasuunnitelmien toteuttaminen on vähän vaikeaa, jos tarvitsee vaikka kuviokaulimen heti nyt. 

Mistä te Tampereella asuvat leipurit ostavat tarvikkeenne? Olenko missannut nyt jonkin helmen? Vai tilaatteko vain netistä, mistä?

 

keittiövälineet.jpg

Näytä lisää