KATSOMASI RESEPTIT

Royal Bakery ja pullasuositus

image.jpg 

Kaikki uudet kahvilat ovat aina hyvä juttu, varsinkin jos ne eivät kuulu minkään isomman kahvilaketjun piiriin. Helsingissä on kauheasti pienempiä ja itsenäisiä kahvilayrittäjiä, mutta on meillä täällä Tampereellakin ihan kivasti asiat.  

Alkukesästä Royal Bakery avasi kahvilan Stockmannin viereiselle kävelykadulle, ja siellä kannattaa ehdottomasti kokeilla oman konditorian komeita leivoksia ja itse paistettua pullaa. Olen niin pullaihminen, että en ole leivoksia vielä maistanut, mutta älyttömän hyviltä ne ainakin näyttävät.

image.jpg

image.jpg

Pullat on omassa leipomossa leivottu ja paikan päällä paistettu, minkä takia ehdottomasti palaan Royal Bakeryyn monta kertaa. Liian monessa paikassa saa pakastepullaa, joka ei maistu miltään. Royal Bakeryn korvapuustit saavat täydet suositukset minulta!

Paikasta saa myös tuoreen näköistä salaattia, onko joku jo maistanut? 

image.jpg

 

Eton mess + mustikka

Kermavaahto, mustikkamarengit ja vaahterasiirapilla maustetut mustikat muodostavat ihanan mustikkaisen Eton mess -jälkkärin. Pehmeää, rapeaa, kirpeää ja makeaa samaan aikaan!

eton mess_2.jpg

Oletteko jo käyneet mustikkametsillä? En tiedä miksi, mutta tänä vuonna mustikat ovat olleet tosi isoja ja niitä on ollut tiheästi. Joka aamu laitan puuroon mustikoita ja osa on pakastettu, mutta suurin osa on ehdottomasti mennyt leipomiseen.

Eton Mess on klassinen brittijälkkäri, joka valmistuu nopeasti kermavaahdosta, marengista ja mansikoista. Nyt kun mustikka-aika on huipussaan, tee klassikkoannoksesta mustikkainen versio! Itse tehdyt mustikkamarengit ovat ihanan makuisia, ja tuoreet mustikat saavat makua vaahterasiirapista. Mikä ihana kesäjälkiruoka, johon saa upotettua vähän mustikoita!

eton mess_1.jpg

eton mess_01.jpg

eton mess_3.jpg

eton mess_4.jpg

Ihanan pehmeää, rapeaa, kirpeää ja makeaa samaan aikaan!

Ihana Pariisi!

pariisi_1.jpg

Pariisista on kotiuduttu, ja ei vitsi mikä kaupunki! Pariisi oli melkein juuri sellainen kuin olin odottanutkin mutta monella tapaa vielä ihanempi. Olin saanut teiltä kasan vinkkejä kahviloita ja ravintoloita varten, ja lisäksi muutama Ranskassa asunut kaveri oli vinkkaillut käytännön vinkkejä. Suurin positiivinen yllätys olivat ihmiset - meille ei oltu ikinä tylyjä (päinvastoin) turistialueilla eikä niiden ulkopuolella. Englantia kaikki eivät osanneet eikä menuissa yleensä ollut englantia sanaakaan, mutta omalla ruokatietämyksellä ja tarjoilijoiden ranska-englannilla pärjättiin hyvin.

IMG_7665 1.JPG

Kahvilat

Pariisissa monet kahvilat ovat viehättäviä kulmakuppiloita talojen kulmilla, ja parasta on istua ulkopenkeille ja tilata pöytään vaikka kahvia ja leivoksia. Turistialueilla saa kahvistakin maksaa melkein 5 euroa, joten kannattaa etsiä kahvilakokemuksia hieman turistinähtävyyksiä kauempaa. Champs Élyséellä tosin on ranskalaisen ketjun Brioche Doréen paikkoja, joista saa yllättävän hyviä leivoksia parin euron hintaan.

Aamiaista saa kaikista kahviloista ja sunnuntaisin monesta myös brunssia. Aamiaiset ovat monesti joko ranskalaisia (croissant, patonki, marmeladi, kahvi ja tuoremehu) tai englantilaisia (patonki, munia+pekonia, kahvi ja tuoremehu), ja kaikissa kokeilemissamme paikoissa croissantit olivat aivan taivaallisia! 

pariisi_kahvilat.jpg

Kiva kahvila/ravintola Hugo metropysäkki Victor Hugon vieressä, suositus aamupalalle!

pariisi_kahvilat_3.jpg

pariisi_aamiainen.jpg

pariisi_kahvilat_2.jpg

Myös leipomoissa (boulangerie) kannattaa poiketa, ja me teimme pakollisen visiitin Laduréelle. Joku lukija suositteli Pierre Herméä, josta saa myös mahtavia macaron-leivoksia, mutta meillä oli niin huonosti aikaa olla netissä, että osasin mennä vain Laduréelle. Ensi kertaan sitten!

Laduréella on liikkeitä ympäri Pariisia, mutta me kävimme Champs Élyséen liikkeessä ohikulkumatkalla. Liikkeeseen sai hetken jonottaa, ja myös viereiseen kahvilaan oli pieni jono. Ostin 6 kpl:n pakkauksen macaroneja (vajaa 18 e), mutta myös kaikki muut leivokset näyttivät superhyviltä.

Croissantien ja macaron-leivosten lisäksi kannattaa kokeilla crepejä vaikka Nutella- ja mansikkatäytteellä. Näitä saa kaikkialta, Eiffelin lähellä söin yllättäen tosi hyvän ja ison crepen!

pariisi_laduree_2.jpg

pariisi_laduree.jpg

pariisi_laduree_3.jpg

Ruusu, suolakaramelli, pistaasi, morello, appelsiininkukka ja laku (ei kuvassa) päätyivät minun boksiini!

pariisi_3.jpg

Herkkukauppa Louvren lähellä

Ravintolat

 

pariisi_2.jpg

Ravintoloissa pätee sama kuin kahviloissa: pysy poissa nähtävyyksien lähettyviltä! Lounasaikaan monista paikoista saa kiinteähintaisen menun, ja Pariisissa kannattaa maistaa etanoita (escargots), erilaisia pateeleipiä, grillattua endiiviä, sinisimpukoita (moules) ja jälkkäreistä tietty crème brûléeta ja omenapiirasta (tarte aux pommes).

Tässä postauksessa on paljon ravintolavinkkejä, mutta haluaisin ehdottomasti vinkata Pariisiin matkaaville Les Ombres -ravintolasta (27 quai Branly). Halusin yhtenä iltana päästä illastamaan Eiffel-näkymällä, ja Pariisissa muutamat ravintolat tarjoavat tämän vaihtoehdon. Les Ombres oli kohtuullisen hintainen ja hyvällä sijainnilla: Eiffelin lähellä rakennuksen kuudennessa kerroksessa. Saimme terassilta parhaan kulmapöydän, josta oli näkymät sekä Seinelle että Eiffelille. Alku- ja pääruokien hinnat olivat 30 ja 50 euron välissä, ja kolmen ruokalajin menun sai melko kohtuulliseen hintaan. Jokainen annos oli ihan täydellinen, suosittelen niin ruoan, palvelun kuin näkymienkin pohjalta täysin. 

IMG_7675 1.JPGIMG_7674 1.JPG

Pöytä kannattaa varata etukäteen, varsinkin spessumpiin paikkoihin. Muuten kannattaa liikkua eri kaupunginosissa ja katsastella menuja. Metrolla pääsee niin kätevästi liikkumaan, että kannattaa poistua ihan ytimestä syömään vaikka Les Maraisin tai Montparnassen kaupunginosiin. Bastillessa oli kivan vilkas yöelämä ja söpöjä kuppiloita. Ai että, tuonne kun pääsisi nyt viettämään kiireetöntä iltaa.

pariisi_kahvilat_4.jpg

 

Kannellinen mus­tik­ka­pii­rak­ka

amerikkalainen_mustikkapiirakka_3.jpg

Olen tehnyt tänä vuonna parikin kertaa perinteistä, suomalaistyylistä mustikkapiirakkaa (joka on muuten varmaan maailman paras jälkiruoka ikinä), mutta tykkään kauheasti myös jenkkityylisistä kannellisista piirakoista. Muistatte varmaan Twin Peaksin kirsikkapiirakan, jonka ohje minullakin on täällä, ja tällä kertaa vuorossa on samaan tapaan valmistettu mustikkapiirakka. Kävimme maanantaina keräämässä isoja mustikoita vakkaripaikallamme, ja osa mustikoista upposi heti tähän piirakkaan.

amerikkalainen_mustikkapiirakka_1.jpg

amerikkalainen_mustikkapiirakka_2.jpg

Ostin Stockmannilta upean ryppyreunaisen piirakkavuoan, ja tähän ohjeeseen parhaiten käykin hieman syvempi ja kaarevareunainen piirakkavuoka. Voit tehdä tämän kuitenkin haluamaasi piirakkavuokaan, jonka halkaisija on n. 22-26 cm. En malta odottaa, että pääsen tekemään syksyn ensimmäisen omenapiirakan tähän perinteiseen vuokaan, vaikka syksystä ei saakaan vielä puhua.

amerikkalainen_mustikkapiirakka_4.jpg

Tämän piirakan täyte on aivan ihanan mustikkaista, ja se on saanut kypsyä kannen alla uunissa melkein tunnin ajan. Piirakan voinen ja lehtevä pohja sopii hyvin makeankirpsakan täyteen kanssa täydellisesti.

 

Törkeän makea Nutellapirtelö

nutellapirtelö_1.jpg

Kirjoittelin muutama päivä sitten Nutelladonitseista, joiden ohje löytyy täältä. Tein oikeastaan donitsit näitä pirtelöitä varten, koska mieleeni oli pitkäksi aikaa jäänyt mielikuva Australiassa somehiteiksi nousseista pirtelöistä, joita voi ihastella esimerkiksi täällä. Tein pirtelöistä oman versioni, mutta älkää antako reseptin rajoittaa mielikuvitustanne. Käyttäkää näitä kuvia ja ohjetta inspiraatiota, ja koristeluun voi lisätä vaikka suolakeksejä, kermavaahtoa ja mitä vain mieleen tulee.

nutellapirtelö_2.jpg

nutellapirtelö_3.jpg

nutellapirtelö_4.jpg

nutellapirtelö_5.jpg

Jos et innostu tekemään donitseja itse, käy hakemassa kaupasta tai leipomosta mieluisat ja sopivan kokoiset donitsit omalle pirtelöllesi. Koristelun kanssa muista, että enemmän on enemmän...

Näytä lisää