Kaksi viimeistä päivää Wynns Wineryllä vietimme tutustuen premium-viinien valmistukseen. A- ja B-luokitellut rypäleet käytetään laadukkaimpien viinien valmistukseen ja ne käsitellään erillään muista rypäleistä.

Kaksi viimeistä päivää Wynns Wineryllä vietimme tutustuen premium-viinien valmistukseen. A- ja B-luokitellut rypäleet käytetään laadukkaimpien viinien valmistukseen ja ne käsitellään erillään muista rypäleistä. Rypäleet poimitaan käsin, jolloin ne säilyvät mahdollisimman ehjinä viinitilalle asti, jossa ne murskataan ja pumpataan 5000 litraa vetäviin teräksisiin käymisastioihin. Avoimissa käymisastioissa olevia rypäleitä poljetaan koneella muutaman tunnin välein, jotta kuoret pysyvät kosteana antaen viinille väriä ja makua.

Käymisvaiheen lopussa oleva viini pumpataan tammitynnyreihin loppukäymistä varten. Viiniä säilytetään tammitynnyreissä viinilaadusta riippuen muutamasta viikosta useampaan kuukauteen. Tämän jälkeen premium-viinit pumpataan suodattimien läpi pullotettavaksi. Ennen markkinoille vapauttamista viinejä kypsytetään vielä pulloissa jopa useita vuosia, kunnes viinintekijät ovat tyytyväisiä lopputulokseen ja viini voidaan siirtää myyntiin.

Pakkailua kotimatkaa varten

Tutustuminen viinitiloihin alkaa olla lopussa ja tätä kirjoittaessani edessä on enää viimeinen illallinen yhdessä viinintekijöiden kanssa. Mielenkiintoiset kaksi viikkoa ovat kuluneet nopeasti ja kotiin viemisinä on uskomaton määrä uutta tietoa, jonka prosessoiminen ottaa varmasti oman aikansa.

Huomenna lennämme Melbourneen, jossa vietämme vuorokauden ennen pitkää kotimatkaa takaisin kevättalviseen Suomeen. Melbournessa vietetään parhaillaan Food & Wine -festivaalia, joten tiedossa on kiireinen vuorokausi.

Nyt on kuitenkin aika mennä kokeilemaan, mahtuvatko kaikki tavarat vielä matkalaukkuun ja sen jälkeen nauttimaan viimeisistä hetkistä viinintekijänä.