Australia todellakin sijaitsee maapallon toisella puolella ja matkustaminen ensimmäiseen kohteeseemme Milduraan kesti lähes 40 tuntia. Vietimme 24 tuntia neljällä eri lennoilla, yhden yön hotellissa Melbournessa sekä useita tunteja eri lentokentillä.

Australia todellakin sijaitsee maapallon toisella puolella ja matkustaminen ensimmäiseen kohteeseemme Milduraan kesti lähes 40 tuntia. Vietimme 24 tuntia neljällä eri lennoilla, yhden yön hotellissa Melbournessa sekä useita tunteja eri lentokentillä. Matka sujui kuitenkin ongelmitta ja kaikki lennot saapuivat ajallaan. Mikä parasta, matkatavaratkin putkahtivat onnistuneesti perille.

Mildura, jossa vietimme ensimmäisen viikon, on noin 30 000 asukkaan kaupunki mahtavan Murray-joen rannalla. Lähes 3 000 kilometriä pitkä Murray on Australian pisin joki. Joen varrelle on keskittynyt paljon viljelmiä. Hyvä esimerkki on Milduran kaupunki, jonne pumpataan kasteluvettä Murray-joesta. Mildurassa viljellään viinirypäleiden lisäksi oliiveja, manteleita, sitrushedelmiä, parsaa ja meloneja sekä rypäleitä rusinoita varten.

Ihmiset Mildurassa ovat australialaiseen tapaan hyvin ystävällisiä ja avoimia. Palvelut toimivat moitteettomasti ja suomalaisen turistin on helppo sopeutua paikalliseen elämään. Ainoastaan liikennejärjestelyt vaativat hitusen totuttelua, sillä ratti on väärällä puolella ja autoja ajetaan suomalaisittain väärällä puolella tietä.

Suurimman osan ajasta olemme viettäneet viinitilalla, mutta ystävälliset viinintekijät järjestivät meille illallisen maanantai- ja perjantai-iltoina. Tämän lisäksi viinintekijöiden esimies Wayne halusi viedä meidät keskiviikkona illalliselle Milduran parhaaseen ravintolaan Stefano’siin. Stefano’s on paikallisen julkkiskokin ja hänen vaimonsa lähes 20 vuotta sitten perustama italialainen ravintola. Ravintolan erikoisuutena on tarjoilla vain joko 5 tai 8 ruokalajin illallisia, joissa ruoat tulevat yllätyksenä ruokailijoille. Menukortit annettiin vasta illallisen jälkeen muistoksi. Ilta oli onnistunut ja pääsimme maistamaan paikallisia raaka-aineita kesäkurpitsan kukista yabbie-rapuun, joka on kuin pienempi versio hummerista.

Hiljaa virtaava Murray

Viikonloppu oli meille vapaata, joten lauantai kului sateisen sään vuoksi pääsääntöisesti hotellissa lepäillen. Normaalisti tähän aikaan vuodesta on aurinkoista ja 35 astetta lämmintä mutta meille aurinko tuli sunnuntaina esiin ensimmäistä kertaa koko viikon aikana. Aurinkoisen sään kunniaksi päätimme tutustua kävellen Murray-jokeen ja sen ympärillä olevaan puistoalueeseen. Rannassa huomasimme kyltit jokiajelusta, joten hyppäsimme vuonna 1923 rakennetun siipirataslaivan kyytiin. Lähes puolitoista metrisillä puilla lämmitettävästä kattilasta tuprahteleva savu siivitti meidät parin tunnin risteilylle, jonka aikana kapteeni kertoi joen historiasta ja paikallisista tapahtumista tähän päivään saakka.

Nyt on ensimmäinen viikko reissua takana ja on aika suunnata loppumatkan ajaksi länsirannikolla sijaitsevalle Coonawarran viinitilalle. Lennämme Melbourneen, josta jatkolento määränpäähän lähtee maanantaiaamuna. Enää on pakattava tavarat laukkuun ja löydettävä matkaliput kohti uutta seikkailua.

Lisätietoja: Ravintola Stefano’s