KATSOMASI RESEPTIT

Australiaan kannattaa matkustaa

Nyt on reissu heitetty ja kotiuduin reilu viikko sitten keväiseen Suomeen. Kahden tiiviisti viinitiloilla vietetyn viikon aikana saatu oppi on täyttänyt pään ja niistä on varmasti hyötyä tulevaisuudessa.

Nyt on reissu heitetty ja kotiuduin reilu viikko sitten keväiseen Suomeen. Kahden tiiviisti viinitiloilla vietetyn viikon aikana saatu oppi on täyttänyt pään ja niistä on varmasti hyötyä tulevaisuudessa.

Tässä tiivistetysti vinkit reissuun:

*Australiaan matkustamiseen kannattaa varata aikaa vähintään pari viikkoa. Lennot vievät aikaeroineen reissun molemmista päistä muutaman päivän sekä aikaeroon totutteleminen ottaa pari päivää.

*Matkustusasiakirjat on syytä hoitaa kuntoon. Lomamatkalle viisumin saa helposti ja nopeasti netin välityksellä, mutta lomaviisumilla ei saa missään tapauksessa työskennellä vaan sitä varten tulee hakea työviisumia. Lisäksi Australian oma ekosysteemi on niin erityislaatuinen, että maahan tullessa täytyy täyttää lomake, jossa kaikki mahdolliset eläinperäiset tuotteet, ruuat tai puutuotteet on ilmoitettava. Ilmoittamalla kaikki tavarat rehellisesti turvatarkastukset sujuvat nopeasti ja ilman ongelmia.

*Ihmiset maapallon toisella puolella ovat todella ystävällisiä ja ottavat vieraat hyvin vastaan. Suomalaisen turistin on helppo selviytyä paikallisen väestön parissa, kunhan muistaa pitää pilkettä silmäkulmassa ja ei ota asioita liian vakavasti.

*Liikennejärjestelyt ovat kotimaisesta tyylistä poiketen päinvastaiset, joten kadun ylittäminen vaatii totuttelua ennen kuin muistaa katsoa oikeaan suuntaan oikeaan aikaan. Muutoin palvelut ja liikenne toimivat moitteettomasti.

*Viinitilat ovat avoimia vierailijoille ja tilojen yhteydessä on yleensä myymälä, jossa pääsee maistamaan ja ostamaan tilan tuottamia viinejä. Myymälöissä on myös kerrottu tilojen historiasta ja alueen erityisistä piirteistä, jotka antavat viinille sen omaleimaisen tyylin ja ominaisuudet.

*Sadonkorjuun aikana viinitilojen työntekijämäärä moninkertaistuu kausityöntekijöillä, jolloin on hyvä mahdollisuus päästä työskentelemään lyhyiksi ajanjaksoiksi viinitarhoille ja rahoittamaan reissaamista ulkomailla. 30-vuotiaaksi asti onkin mahdollista hakea working holiday-viisumia, jolla saa työskennellä ja lomailla vuoden ajan Australiassa.

*Viinit Australiassa yllättivät monipuolisuudellaan, josta ei valitettavasti päästä nauttimaan Suomessa tai Euroopassa. Tuotantomäärät ovat premium-viineissä pienet jolloin niistä ei riitä vientiin. Kysyntä ulkomailla on kuitenkin huomattu viinitiloilla ja tulevaisuudessa varmasti australialaiset viinit löytävät yhä laajemmin tiensä kauppojen hyllyille.

Matka viinien maailmaan on alkanut

Kokemuksena viiniharjoittelu Lindemansin viinitiloilla oli ainutlaatuinen ja toimi lähtölaukauksena koko elämän kestävälle matkalle viinien maailmaan. Toivottavasti olen pystynyt välittämään edes osan siitä fiiliksestä ja tunnelmasta, mitä viinitiloilla tapahtuu ja kuinka paljon huomiota viinit saavat ennen kuin ne päätyvät kuluttajille. Kuluttajilla on suuri merkitys tarjonnassa ja vaatimalla uusia viinejä Alkon hyllyille avautuu uusi maailma myös viinien osalta tuttujen ja turvallisten viinivaihtoehtojen rinnalle.

Viinit ovat tulleet jäädäkseen minun elämääni ja ehkä niistä tulee vielä jonain päivänä enemmän kuin pelkkä harrastus.

Elämästä pitää nauttia joka hetki ja mikä sen parempaa, kuin nauttia lasillinen hyvää viiniä kevätauringossa.

Viimeiset päivät viinitilalla

Kaksi viimeistä päivää Wynns Wineryllä vietimme tutustuen premium-viinien valmistukseen. A- ja B-luokitellut rypäleet käytetään laadukkaimpien viinien valmistukseen ja ne käsitellään erillään muista rypäleistä.

Kaksi viimeistä päivää Wynns Wineryllä vietimme tutustuen premium-viinien valmistukseen. A- ja B-luokitellut rypäleet käytetään laadukkaimpien viinien valmistukseen ja ne käsitellään erillään muista rypäleistä. Rypäleet poimitaan käsin, jolloin ne säilyvät mahdollisimman ehjinä viinitilalle asti, jossa ne murskataan ja pumpataan 5000 litraa vetäviin teräksisiin käymisastioihin. Avoimissa käymisastioissa olevia rypäleitä poljetaan koneella muutaman tunnin välein, jotta kuoret pysyvät kosteana antaen viinille väriä ja makua.

Käymisvaiheen lopussa oleva viini pumpataan tammitynnyreihin loppukäymistä varten. Viiniä säilytetään tammitynnyreissä viinilaadusta riippuen muutamasta viikosta useampaan kuukauteen. Tämän jälkeen premium-viinit pumpataan suodattimien läpi pullotettavaksi. Ennen markkinoille vapauttamista viinejä kypsytetään vielä pulloissa jopa useita vuosia, kunnes viinintekijät ovat tyytyväisiä lopputulokseen ja viini voidaan siirtää myyntiin.

Pakkailua kotimatkaa varten

Tutustuminen viinitiloihin alkaa olla lopussa ja tätä kirjoittaessani edessä on enää viimeinen illallinen yhdessä viinintekijöiden kanssa. Mielenkiintoiset kaksi viikkoa ovat kuluneet nopeasti ja kotiin viemisinä on uskomaton määrä uutta tietoa, jonka prosessoiminen ottaa varmasti oman aikansa.

Huomenna lennämme Melbourneen, jossa vietämme vuorokauden ennen pitkää kotimatkaa takaisin kevättalviseen Suomeen. Melbournessa vietetään parhaillaan Food & Wine -festivaalia, joten tiedossa on kiireinen vuorokausi.

Nyt on kuitenkin aika mennä kokeilemaan, mahtuvatko kaikki tavarat vielä matkalaukkuun ja sen jälkeen nauttimaan viimeisistä hetkistä viinintekijänä.

Uusi viikko, uusi viinitila

Karadoc Wineryllä vietetyn viikon jälkeen suuntasimme kohti länsirannikkoa ja Wynns Wineryä. Lindemansin viinejä tuottava viinitila sijaitsee Coonawarrassa alueella, joka on tunnettu punaviineistään ja erityisesti Cabernet Sauvignon –rypäleestä. Täällä hieman viileämpi ilmasto sekä erityinen terra rossa –maaperä tarjoavat ihanteelliset kasvatusolosuhteet.

Karadoc Wineryllä vietetyn viikon jälkeen suuntasimme kohti länsirannikkoa ja Wynns Wineryä. Lindemansin viinejä tuottava viinitila sijaitsee Coonawarrassa alueella, joka on tunnettu punaviineistään ja erityisesti Cabernet Sauvignon –rypäleestä. Täällä hieman viileämpi ilmasto sekä erityinen terra rossa –maaperä tarjoavat ihanteelliset kasvatusolosuhteet.

Ensimmäinen päivä Wynns Wineryllä

Tiistaina saavuimme ensimmäistä kertaa Wynns Winerylle, missä tutustuimme aluksi henkilökuntaan sekä teimme pikaisen kierroksen läpi viinitilan. Viinitila on Karadoc Wineryä huomattavasti pienempi ja täällä viinivalmistuksessa käytetään terästankkien lisäksi myös tammitynnyreitä. Tutustumiskierroksen jälkeen suuntasimme viinintekijöiden kanssa viinitarhoille arvioimaan rypäleiden kypsyyttä ja sitä, missä vaiheessa ne olisivat valmiita kerättäviksi.

Maisteltuamme rypäleitä huomasimme viileämmän ilmaston sekä maaperän vaikutukset rypäleisiin. Rypäleet luokitellaan molemmilla viinitiloilla A:sta E:hen, A:n ollessa paras ja E:n heikoin. Luokituksen perusteella päätetään, mitä viinejä rypäleistä valmistetaan. Coonawarran alueella rypäleet ovat lähes poikkeuksetta A- ja B-luokkaa, joten niistä valmistetaan premium-luokan viinejä. Karadoc Wineryn rypäleet tulevat sopimuskasvattajilta, kun taas Wynns Winery omistaa 80 % viinitarhoista, joilta rypäleet viinitilalle tulevat. 1960-luvulla perustetut viinitarhat tuottavat erityisen maaperän ja ilmaston vuoksi erittäin tunnistettavia rypäleitä, joista valmistetaan mm. Lindemas Trioon kuuluvat Pyrus, St. George sekä Limestone Ridge.

Suojalasit päähän ja laboratorioon

Toinen päivä viinitilalla pyörähti käyntiin ja pääsimme tutustumaan laboratorioon, jossa tehdään päivittäin lukuisia mittauksia, joiden perusteella viinintekijät päättävät, mitä viineille tehdään missäkin vaiheessa. Tärkeimmät mittaukset liittyvät viinin pH-arvoon, happamuuteen, sokeri- ja alkoholipitoisuuteen sekä sulfiittipitoisuuteen.

Seuraamalla näitä arvoja viininvalmistuksen eri vaiheissa viinintekijät tekevät päätöksen viinin siirtämisestä prosessin seuraavaan vaiheeseen tai vaihtoehtoisesti tekevät tarvittavat muutokset viiniin, jotta valmiista viinistä tulee tunnistettava ja tasalaatuinen.

Rypäleitä kolmelta viinialueelta

Wynns Winerylle tulee rypäleitä Coonawarran viinialueen lisäksi 70 kilometrin päässä sijaitsevalta Pathawayn alueelta, minne suuntasimme päivän päätteeksi tarkastamaan rypäleiden laadun ja seuraamaan niiden keräämistä. Suotuisan kasvukauden vuoksi rypäleet alueella ovat kypsyneet pari viikkoa normaalia aikaisemmin ja rypäleiden laatu on erityisen hyvä lähivuosiin verrattuna.

Huomenna vuorostaan suuntaamme heti aamusta noin 100 kilometrin päässä rannikolla sijaitsevaan Robeen, joka on kolmas viinialue, josta Wynns Wineryn rypäleet tulevat.

Muapallon toisella puolella

Australia todellakin sijaitsee maapallon toisella puolella ja matkustaminen ensimmäiseen kohteeseemme Milduraan kesti lähes 40 tuntia. Vietimme 24 tuntia neljällä eri lennoilla, yhden yön hotellissa Melbournessa sekä useita tunteja eri lentokentillä.

Australia todellakin sijaitsee maapallon toisella puolella ja matkustaminen ensimmäiseen kohteeseemme Milduraan kesti lähes 40 tuntia. Vietimme 24 tuntia neljällä eri lennoilla, yhden yön hotellissa Melbournessa sekä useita tunteja eri lentokentillä. Matka sujui kuitenkin ongelmitta ja kaikki lennot saapuivat ajallaan. Mikä parasta, matkatavaratkin putkahtivat onnistuneesti perille.

Mildura, jossa vietimme ensimmäisen viikon, on noin 30 000 asukkaan kaupunki mahtavan Murray-joen rannalla. Lähes 3 000 kilometriä pitkä Murray on Australian pisin joki. Joen varrelle on keskittynyt paljon viljelmiä. Hyvä esimerkki on Milduran kaupunki, jonne pumpataan kasteluvettä Murray-joesta. Mildurassa viljellään viinirypäleiden lisäksi oliiveja, manteleita, sitrushedelmiä, parsaa ja meloneja sekä rypäleitä rusinoita varten.

Ihmiset Mildurassa ovat australialaiseen tapaan hyvin ystävällisiä ja avoimia. Palvelut toimivat moitteettomasti ja suomalaisen turistin on helppo sopeutua paikalliseen elämään. Ainoastaan liikennejärjestelyt vaativat hitusen totuttelua, sillä ratti on väärällä puolella ja autoja ajetaan suomalaisittain väärällä puolella tietä.

Suurimman osan ajasta olemme viettäneet viinitilalla, mutta ystävälliset viinintekijät järjestivät meille illallisen maanantai- ja perjantai-iltoina. Tämän lisäksi viinintekijöiden esimies Wayne halusi viedä meidät keskiviikkona illalliselle Milduran parhaaseen ravintolaan Stefano’siin. Stefano’s on paikallisen julkkiskokin ja hänen vaimonsa lähes 20 vuotta sitten perustama italialainen ravintola. Ravintolan erikoisuutena on tarjoilla vain joko 5 tai 8 ruokalajin illallisia, joissa ruoat tulevat yllätyksenä ruokailijoille. Menukortit annettiin vasta illallisen jälkeen muistoksi. Ilta oli onnistunut ja pääsimme maistamaan paikallisia raaka-aineita kesäkurpitsan kukista yabbie-rapuun, joka on kuin pienempi versio hummerista.

Hiljaa virtaava Murray

Viikonloppu oli meille vapaata, joten lauantai kului sateisen sään vuoksi pääsääntöisesti hotellissa lepäillen. Normaalisti tähän aikaan vuodesta on aurinkoista ja 35 astetta lämmintä mutta meille aurinko tuli sunnuntaina esiin ensimmäistä kertaa koko viikon aikana. Aurinkoisen sään kunniaksi päätimme tutustua kävellen Murray-jokeen ja sen ympärillä olevaan puistoalueeseen. Rannassa huomasimme kyltit jokiajelusta, joten hyppäsimme vuonna 1923 rakennetun siipirataslaivan kyytiin. Lähes puolitoista metrisillä puilla lämmitettävästä kattilasta tuprahteleva savu siivitti meidät parin tunnin risteilylle, jonka aikana kapteeni kertoi joen historiasta ja paikallisista tapahtumista tähän päivään saakka.

Nyt on ensimmäinen viikko reissua takana ja on aika suunnata loppumatkan ajaksi länsirannikolla sijaitsevalle Coonawarran viinitilalle. Lennämme Melbourneen, josta jatkolento määränpäähän lähtee maanantaiaamuna. Enää on pakattava tavarat laukkuun ja löydettävä matkaliput kohti uutta seikkailua.

Lisätietoja: Ravintola Stefano’s

Vii­nin­mais­te­lua

Reissun puoliväli on saavutettu ja aika on mennyt todella nopeasti. Australialaiset ovat hyvin ystävällisiä ja vaikka viinitilalla eletään tällä hetkellä kauden kiireisintä aikaa, ovat viinintekijät antaneet meille aikaa ja näyttäneet meille kaiken mahdollisen viininvalmistusprosessista.

Reissun puoliväli on saavutettu ja aika on mennyt todella nopeasti. Australialaiset ovat hyvin ystävällisiä ja vaikka viinitilalla eletään tällä hetkellä kauden kiireisintä aikaa, ovat viinintekijät antaneet meille aikaa ja näyttäneet meille kaiken mahdollisen viininvalmistusprosessista.

Viikon aikana olemme nähneet, kuinka rypäleet muuttuvat monivaiheisen prosessin aikana valmiiksi viiniksi. Tänään pääsimme maistelemaan prosessin eri vaiheissa olevia viinejä sekä lähes kaikkia Lindemansin valikoimaan kuuluvia viinejä.

Mehua ja viiniä

Päivän aluksi saimme osallistua viinintekijöiden jokapäiväiseen maisteluun, jossa he maistavat kaikkia valmistuksessa olevat viinejä vastapuristetusta mehusta pullottamista odottavaan viiniin. Näin varmistetaan prosessin eri vaiheissa olevien viinien laatu ja päätetään, milloin viini on valmista siirrettäväksi seuraavaan vaiheeseen. Tärkeimpiä asioita, joita viinintekijät tässä vaiheessa tarkkailevat ovat sokeripitoisuus, happamuus, tanniinisuus sekä väri.

Maistelemalla viinejä päivittäin viinintekijät päättävät, missä vaiheessa viinit voidaan siirtää seuraavaan tuotantovaiheeseen. Maistelu jatkuu koko prosessin ajan kunnes viini on valmista lopullisen sekoituksen tekemiseen. Tähän viinintekijät käyttävät eri viinejä saadakseen aikaan halutun lopputuloksen.

Valmiiden viinien maistelu

Tutustuttuamme prosessivaiheessa oleviin viineihin oli seuraavaksi vuorossa niiden makujen vertailu valmiisiin viineihin.

Iltapäivällä pääsimme maistamaan läpi lähes koko Lindemansin tuotannon, johon kuuluu yli 30 viiniä. Tästä laajasta valikoimasta Suomeen päätyy vain muutama. Osaa viineistä valmistetaan vain tiettyjä markkina-alueita varten.

Valikoimassa oli hyvin erilaisia tuotteita kevyistä ja matala alkoholipitoisista early harvest –viineistä ryhdikkäämpiin punaviineihin sekä raikkaisiin kuohuviineihin. Maistelun aikana huomasin selkeästi tietyille markkinoille suunnattujen viinien korkean sokeripitoisuuden, joka ei ole henkilökohtaiseen ja uskon ettei myöskään yleisesti suomalaiseen makuun sopiva.

Viikko pakettiin

Mielenkiintoisen päivän aikana pääsimme maistamaan yli 100 prosessin eri vaiheissa olevaa viiniä. Viinintekijät kertoivat selkeästi, mitä ominaisuuksia viineistä tulisi löytää ja jopa kokemattomalle maistajalle tietyt ominaisuudet muuttuivat helposti tunnistettaviksi.

Intensiivisen viikon päätteeksi pääsemme viettämään iltaa yhdessä viinintekijöiden kanssa hyvän ruoan ja viinin parissa. Ensi viikolla lennämme pienemmälle viinitilalle Coonawarraan, missä pääsemme tutustumaan hieman erityyppisten viinien valmistukseen.

Näytä lisää