Kaupallinen yhteistyö: Arla

parmesanpuuro.jpg

luomumaito.jpg

Kylminä talvipäivinä kaipaa usein lämmikettä ja lounaalla maistuu poikkeuksetta ainakin itselleni lämminruoka. Pakkasessa kylmenneet varpaat ja sormet lämmittää tehokkaasti puuro. Täyteläinen puuro, joka on keitetty luomu täysmaitoon, on lohturuokaa parhaimmillaan. Puuro sopii hyvin myös nautittavaksi lounaalla ja maailmalla suolaiset lounaspuurot ovat olleet jo muutaman vuoden suosiossa. Sain kokeiltavaksi Arlan luomu täysmaitoa ja päätin heti kokeilla suolaisen lounaspuuron valmistusta.

Valmistin suolaisen lounaspuuron keittämällä täysjyvä luomu kaurahiutaleet Arlan luomu täysmaitoon. Kun puuron keittää täysmaitoon veden sijaan on lopputuloksena ihanan täyteläinen puuro, joka sopii mainiosti lounaaksi.

Suomen ostetuin yksittäinen luomutuote on luomumaito. Maidon osuus on noin 15 % Suomen koko luomumyynnistä. Suomen Arlan luomumaidon tuottavat suomalaiset luomutuottajat. Arlan luomumaitovalikoimasta löytyvät täysmaidon lisäksi rasvaton maito, kevytmaito, rasvaton piimä ja kuohukerma.

Luomumaitoja on prosessoitu vähemmän kuin muita maitoja. Luomumaidot on pastöroitu, mutta maitoon ei ole lisätty D -vitamiinia ja maitoa ei ole homogenoitu. Homogenointi tarkoittaa sitä, että maitorasva pilkotaan mekaanisesti pienemmäksi. Luomu täysmaito eroaa vielä muista luomu maidoista, niin ettei sen rasvaa ole vakioitu vaan rasvapitoisuus vaihtelee luonnollisesti vuodenaikojen mukaan 3,8 – 4,4 % välillä. Luomu täysmaito on siis kunnon vanhanajan maitoa luonnollisessa muodossaan, mutta turvallisesti pastöroitu.

puurokulho avocado.jpg

puurokulho sienillä.jpg

puurokulho.jpgArlan luomu täysmaitoon keitetystä suolaisesta lounaspuurosta tekee erityisen herkullisen, kun siihen lisätään raastettua parmesaania. Trendikkäiden kulhoruokien tapaan suolainen lounaspuuro kasataan kulhoon. Kulhon pohjalle laitetaan täyteläistä ja herkullista maitoon keitettyä puuroa ja kulhon pinnalle lisätään omia suosikkitäytteitä. Vain mielikuvitus on rajana täytevariaatioita miettiessä.

Tällä kertaa valmistin herkkusieni- ja avokadotäytteet. Herkkusienet viipaloin ja paistoin pannulla sipulin kera. Tuoretta timjamia käytin maustamiseen. Puurokulho viimeisteltiin rucolan versoilla ja raastetulla parmesaanilla. Toiseen puurokulhoon tuli avokadon lisäksi keitettyä kananmunaa, paistettua pekonia ja silmusalaattia. Avokado-puurokulho oli lasten suosikki, mutta miehen kanssa emme osanneet suosikkia valita niin herkullisia molemmat puurokulhot olivat.

Suolainen lounaspuuro yllätti todella positiivisesti. Luomu täysmaitoon keitetty puuro oli ihanan täyteläistä ja herkulliset täytteet viimeistelivät annoksen. Suolainen puuro löysi paikkansa perheemme luottoreseptien joukosta. Puurokulho sopii taatusti tarjottavaksi myös viikonloppuna brunssilla.

suolainen puuro.jpg