lavatarha.JPG

lavatarhuri.jpg

Kevään ollassa jo ihan nurkan takana siirtyy katse ja mietteet usein pihan ja kasvimaan puoleen. Sadon kasvattaminen kasvimaalla on onnistunut meillä vaihtelevalla menestyksellä. Kotona kasvien riesana on armeijallinnen lehtokotiloita ja mökillä Kustavissa kuivuus haittaa kasvien kasvamista. Järvenpään opisto mainosti kevätkursseja, joiden joukosta bongasin heti lavatarhurikurssin. Ilmoittauduin kurssille siltä istumalta.

Täytyy sanoa, että koskaan en ole ollut näin iloinen maanantaista kuin lavatarhurikurssin aikana. Lavatarhurikurssia veti luomupuutarhuri Suvi Lehtonen, aivan mahtava luennoitsija! Kurssi oli todella informatiivinen ja on vaikea jaksaa odottaa maan sulamista. Niin paljon opin hyödyllisiä asioita lavatarhasta ja luonnonmukaisesta viljelystä, joita palan halusta päästä kokeilemaan käytännössä.

Suvin vinkeistä pääset nauttimaan Hirvihaaran kartanon keittiöpuutarha -blogista ja hänen kotipuutarhaansa pääset kurkistamaan Nuppulinna -blogissa. Hirvihaaran keittiöpuutarhaan pääsee tutustumaan muuten Kevättaimi-myyjäisten yhteydessä, jotka järjestetään Hirvihaaran kartanolla 20.5.2017 sunnuntaina klo 11 alkaen.

Innostuin tilaamaan myös Lavatarhuri kirjan, jonka yksi kirjoittaja Suvi Lehtonen on. Tätä tietopakettia voin suositella kaikille. Tilasin samalla Adlibriksestä tarjouksessa olleen Makutarhuri kirjan ja molempia kirjoja olen tiiviisti lukenut.

makutarhuri.JPG

hyötykasviyhdistys siemenet.jpg

Lavatarhansuunnitelmat ovat jo pitkällä ja odotan innolla maan sulamista, mies ei välttämättä ole niin innoissaan päästessään osallistumaan vaimon projektiin. Muutama tovi tuli vietettyä hyötykasviyhdistyksen verkkokaupassa ja sen seurauksena hain tänään postista laatikollisen siemeniä. Aikamoinen satsi siemeniä, saa nähdä mitä saan suunniteltuihin lavoihin mahtumaan. Onneksi on mökilläkin kasvimaa.

lavatarha siemenet.JPG

retikka sitruunakurkku parsaherne daikon pillisipuli tarhasuolaheinä.JPG

Päätin tänä vuonna kokeilla muutamia kasveja, joita en ole aimmein kasvattanut. Päädyin laajasta valikoimasta hankkimaan sitruunakurkun, pyöreän kesäkurpitsan, punaparsaherneen, retikan, daikonin, spagettikurpitsan, pillisipulin ja tarhasuolaheinän siemeniä.

Halusin lavoihin myös syötäviä kukkasia, joilla olisi ihana koristella ruokia kesällä. Tähän mennessä löytyy eri värisiä samettikukkia, kääpiösamettikukkia, ruiskukkia ja erilaisia krasseja. Ruusupapua ajattelin myös laittaa kasvamaan ja hankin jo siemeniä lohen- ja tummanpunaisella kukalla.

Vitsit miten tässä malttaa odottaa...

syötävät kukat kasvimaalle.JPG