yrttiportaat

Puutarhassa haluaisi tähän vuodenaikaan viettää kaiken liikenevän ajan. Keittiöpuutarhasta olemme jo saaneet korjata satoa: tuoreita yrttejä, salaattia ja pinaattia. Puutarhassamme on valitettavasti lehtokotiloita tuhottomasti. Lapset ovat tavattoman ahkeria apulaisia keräämään lehtokotiloita pientä palkkiota vastaa. Tästä huolimatta salaattia ja yrttejä on ihan turha istuttaa kasvimaahan, koska ne joutuisivat lehtokotiloiden ruoaksi. Mökillä keittiöpuutarhan vihollisia ovat metsäkauriit, mutta siitä lisää myöhemmin.

yrttitarha

On siis ollut pakko keksiä nokkelia ratkaisuja lehtokotilo pulmaan. Remontin yhteydessä vanhat takapihan portaat jäivä tarpeettomiksi. Pelastin portaat jätekuormasta ja siirsin ne puutarhaan. Yrtit viihtyvät hyvin isoissa saviruukuissa yrttiportailla ja ovat ainakin toistaiseksi saaneet olla rauhassa kotiloilta. Tänä kesänä yrttiportailla kasvaa korianteria, oreganoa, roomankuminaa, korianteria, sitruunakorianteria, salviaa ja lehtipersilijaa. Basilika viihtyy hyvin kasvihuoneessa tomaattien vieressä.

salaatit parvekelaatikoissa

Salaatit ja pinaatit olen istuttanut parvekelaatikoihin. Laatikoiden pohjaan on porattu pienet reiät, jotta salaatit eivät sateisena kesänä lilluisi vedessä. Parvekelaatikoiden pohjalla on muutaman sentin kerros lecasoraa ja sitten kunnolla multaa. Laatikot olen nostanut kasvatuskaappien päälle, jossa ne ovat turvassa lehtokotiloilta. Parvekelaatikkokasvatus sopii hyvin myös parvekkeelle tai terasille. Salaattia ja pinaattia kylvän aina muutaman viikon välein lisää, jotta saamme nauttia tuoreesta salaatista koko kesän.

laventeli

Kasvimaalla on lehtokotiloista huolimatta voinut kasvattaa kesäkurpitsaa, porkkanoita, punajuuria, kyssäkaalia, retiisejä, valkosipulia, perunoita ja maa-artisokkaa. Ruokabloggaajan kesäkukiksi valikoituivat tänä kesänä laventeli ja rosmariini.