KATSOMASI RESEPTIT

Kaupan hyllyjen helmet: MBakery Merisuolaleipä

image.jpeg

Kävimme mökiltä Raisiossa kaupassa ja leipäosastolta oli ihan pakko laittaa kärryyn kuvan herkullisen näköinen leipä. Kyseessä on MBakeryn pain de l'ocean eli Merisuolaleipä. MBakery voittikin suomen paras leipomo tittelin viime vuonna. Merisuolaleipä on leivottu hapanjuureen ja nimestäkin voi jo päätellä, että leipä on runsassuolainen. Ihan täydellinen leipä siis hellepäivänä nautittavaksi. Ainakin meillä leipä on tehnyt hyvin kauppansa uintiretkien jälkeen. Päivä ei voisi paremmin alkaa kuin kupillisella kahvia ja viipaleella hyvää leipää. Valitettavasti tätä leipää ei ole enää muruakaan jäljellä. 

Kesäpasta

image.jpeg

Kesälomaa viettäessämme mökillä Kustavissa on lounaalla ollut usein nopeita kasvispastoja. Mökin keittiön kaappeja siivotessa löytyi nimittäin yllätykseksi kymmenisen pussia pastaa... Onneksi olin ottanut mökille mukaan mainion Aglio & Olio pastakeittokirjan, josta tämäkin Kesäpasta sai innoitusta.

Pasta oli oikein hyvää ja maistui koko perheelle. kesäloman aikana on taattua, että blogiin eksyy muutama muukin pastaresepti. Vinkkejä herkullisiin pastoihin otetaan myös mielellään vastaan.

image.jpeg

image.jpeg

 

Fetaa ja kasviksia grillissä

image.jpeg

Kesäloman alkaessa suuntasimme heti muuttokuorma peräkärryssä mökille Kustaviin. Lomaa on takana kohta viikon verran ja onneksi jäljellä vielä kolme kunnes joudumme palaamaan kaupunkiin. Mökin kasvimaalla odotti yllätys, kaksi valtavaa kesäkurpitsaa. Kesäkurpitsathan kannattaa nauttia pieninä, mutta onneksi näistä valtavistakin saa kelvollista syötävää poistamalla siemenet.

Tällä kertaa kesäkurpitsaa päätyi muiden kasvisten, kasvimaalta poimittujen yrttien, oliivien ja fetajuuston kera grilliin. Helppoa ja yksinkertaista, mutta niin hyvää. Tätä onkin tullut valmistettua jo kahteen otteeseen, suosittelen kokeilemaan. Kesäkurpitsaa on vielä runsaasti jäljellä, joten muitakin kesäkurpitsa ohjeita taitaa olla blogiin luvassa.

image.jpeg

Urajärven Kartano

urajärven kartanossa.JPG

kartanon kuisti.JPG

urajärven kartanon kuisti.JPG

urajärven kartano.JPG

Isäni suku on kotoisin Urajärveltä ja suvun mailla sijaitsee myös vanhempieni mökki. Urajärvenkylän suurin nähtävyys on ehdottomasti Urajärven kartano. Kartanossa toteutettiin muutama vuosi sitten täydellinen restaurointi. Viime vuonna museovirasto päätti kuitenkin sulkea Urajärven kartanon säästötoimenpiteiden seurauksena.

Kartanon museotoiminnan turvaamiseksi perustettiin Urajärven kartanon ystävät yhdistys, joka on mahdollistanut kartanon pitämisen avoinna kesäaikaan. Aivan mahtavaa talkoohenkeä löytyy Urajärven kylältä ja joka vuotinen kesäretkikohteemme on saatu pidettyä auki. Yhdistyksen toimintaa voi tukea liittymällä Urajärven Kartanon Ystäviin.

Urajärven kartano on hieno kesäretkikohde, jota voin suositella lämpimästi. Urajärven kartano on pienen matkan päässä nelostieltä Vierumäen liittymästä, joten ohikulkumatkallakin kannattaa pistäytyä. Kartano on avoinna 1.6.-31.8. TI-SU 11.00-17.00. Opastukset alkavat tasatunnein, ensimmäinen alkaen 11.00, viimeinen alkaen 16.00. Kartanoon voi tutustua ainoastaa ohjatuilla kierroksilla.

kartanon keittiö.JPG

kartanon keittiössä.JPG

urajärven kartanon keittiö.JPG

urajärven kartanon astiasto.JPG

kartanon juhla astiasto.JPG

Asikkalan Urajärven rannalla sijaitseva Urajärven kartano kuului 250 vuotta aateliselle von Heideman -suvulle. Viimeiset suvun edustajat kartanossa olivat naimattomat sisarukset Lilly (1849 – 1917) ja Hugo (1851 – 1915) von Heideman. He testamenttasivat kotikartanonsa irtaimistoineen ylläpidettäväksi museona kuolemansa jälkeen. Urajärven kartano onkin ainut kartano suomessa, jossa irtaimisto on säilynyt sellaisenaan ja museoon ei ole tuotu esineistöä muualta.

 Kartonokierroksella pääsee ihailemaan kauniita esineitä ja kauniisti sisustettuja huoneita. Samalla pääsette kuuleemaan jännittävän kummitustarinan. Pitäähän sintä jokaisessa kartanossa olla vähintään yksi kummitus. Elisabeth Aho on kirjoittanut historiallisia romaaneja Urajärvenkartanosta, joihin kannattaa tutustua ennen vierailua. Romaanit ovat: Valkea kuin uni 2000, Lilly 2002 ja Kartanon tiellä 2006.

Kartanon pihapiirissä toimii myös museokahvila, jossa pääsee usein maistamaan herkullista Rouva Döllen kakkua. Kartanosta voi ostaa mukaan Urajärven kartanon keittokirjan, josta löytyy myös tämä herkullinen resepti.

rouva donnen kakku.JPG

urajärven kartanon keittokirja.JPG

flyygeli.JPG

isännän huone.JPG

kartanon sali.JPG

urajärven kartanon isäntä.JPG

Lillyn pöytä.JPG

sali.JPG

 

 

kartanon vaunut.JPG

urajärven vanha kartano.JPG

Kartanokierroksen lisäksi kannattaa ehdottomasti tutustua myös kartanon puistoon. Puistosta löytyy mm. varmasti lapsia ihastuttava tonttula. Kartanolla on myös muutaman kilometrin maisemapolut, joita pitkin pääset vierailemaan mm. kartanon viimeisen isännän Hugon rakennuttamassa Valhallassa. Valhallasta aukeaa mahtavat näkymät Urajärvelle.

urajärven kartanon tontut.JPG

kartanon puisto.JPG

puiston kyltti.JPG

kiviportti.JPG

valhallan maisemat.JPG

valhalla.JPG

kartanon kesäteatteri.JPG

Kartanolla toimii myös kesäteatteri, jossa pääsee aidossa ympäristössä nauttimaan näytelmästä Kartanonherra ja kilpineito. Kesäteatteri on saanut paljon kiitosta ja ennokkoliput myytiin nopeasti loppuun. Onneksi kaikkiin näytöksiin on kuitenkin saatavilla lippuja lippukassalta ennen esitystä. Tämän kesän viimeiset näytökset ovat torstaina 21.7. klo 17.00 ja lauantaina 23.7. klo 13.00 & 17.00.

kartanon navetta.JPG

kartanon polku.JPG

Mu­na­koi­so­pizzat

munakoiso pizza.JPG

munakoiso pizzat.JPG

Kaupan hyllyllä oli niin ihanan näköisiä munakoisoja, että muutama oli pakko ottaa mukaan. Isoin munakoisoista päätyi tähän kokeiluun. Uunissa paahdetut munakoisoviipaleet korvasivat pizzapohjan. Aivan taivaallisen hyvää! Munakoiso ja tomaatti sopivat niin hyvin yhteen.

Lisukkeena tarjosin yksinkertaisesti tomaatti-sipulisalaattia. Tomaatti-sipulisalaattiin tuli tomaatteja, uutta punasipulia, tuoretta basilikaa, ripaus suolaa, ripaus sokeria, mustapippuria myllystä, laadukasta oliiviöljyä ja valkoviinietikkaa.

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Tästä ei kesälounas paljoa parane!

viljaton pizza.JPG

 

Näytä lisää