KATSOMASI RESEPTIT

Nyh­tö­pos­su­ham­pu­ri­lai­set

nyhtöpossu hampurilainen.JPG

Kesärullista jäljelle jäänyt herkullinen nyhtöpossu päätyi hampurilaisten täytteeksi. Lämmitin nyhtöpossun pikaisesti uunissa vuoassa ja se maistui herkulliselta toisena päivänäkin. Nyhtöpossun lisäksi hampurilaissämpylöiden sisään sujahti suikaloitua kaalia, porkkanaraastetta, kevätsipulia, versosalaattia ja tuoretta korianteria reilusti.

Hampurilaiset maustettiin soijamajoneesilla, jonka makuun itse ihastuin heti. Potkua nyhtöpossuhampurilaisiin saatiin tietysti sriracha -kastikkeella. Lasten hampurilaisiin laitettiin srirachan sijaan ketsuppia, näin hampurilaiset maistuivat hyvin koko perheelle.

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan aasialaisittain maustetun ylikypsän kasslerin valmistamista. Isosta annoksesta herkullista nyhtöpossua valmistuu kaksi herkullista ateriaa viikonlopuksi.

Nyhtöpossu kesärullat

kesärullat ylikypsällä possulla.JPG

Lasten yksi lempiruoka on yllättäen kesärullat. Kesärullat ovat erityisesti esikoisen suosiossa ja hän pyysikin, että kesärullia tehtäisiin kesälomalla. Viime viikonloppuna juuri ennen koulujen alkua toteutin kyseisen toiveen. Aikaisemmin olemme täyttäneet kesärullia kylmäsavutofulla ja ankalla. Tällä kertaa kesärulliin päätyi herkullista aasialaisittain maustettua ylikypsää kassleria tai tuttavallisemmin sanottuna nyhtöpossua.

Rullaaminen on taitolaji ja selvästikkin viimeisestä kesärullien rullauksesta oli kulunut liian kauan aikaa. Loppua kohden rullaus alkoi jo sujumaan. Nyhtöpossulla täytetyt kesärullat olivat herkullisia ja erityisesti tykkäsin mimis versoseoksesta kesärullissa. Special mix versoseos sisältää japaninsinappia, sareptansinappia, mizunaa, paksoita ja kirjorevonhäntää.

Dippikastikkeena toimi ankkakesärullien kanssa hyväksi havaittu mirini dippikastike. Lasten dippikastikkeena toimi ketsuppi tilkalla soijaa. Valmistin kerralla reilumman annoksen ylikypsää kassleria ja sitä riittikin seuraavaksi päiväksi hampurilaisten täytteeksi, mutta siitä lisää seuraavassa postauksessa.

nyhtöpossu kesärullat.JPG

aasialainen ylikypsä possu.JPG

Ylikypsä kassler aa­sia­lai­sit­tain

aasialainen nyhtöpossu.JPG

Kesälomalla oli aikaa lukea vino pino keittokirjoja, joista yksi oli äidiltäni lainattu gaijin. Kyseisen keittokirjan innoittamana syntyi tämä resepti. Possun kassleria marinoitiin yön yli hoisinkastike pohjaisessa marinadissa. Kassler hautui uunissa ylikypsäksi, jonka jälkeen liemi keitettiin kokoon. Kasslerin pinta grillattiin uunissa rapeaksi ja grillauksen aikana valeltiin kokoon keitetyllä leimellä. Lopputulos oli todella onnistunut vaikka itse niin sanonkin.

Ylikypsää kassleria aasialaisittain tuli valmistettua isompi satsi ja siitä riitti meidän perheelle useampaankin ruokaan. Aasialaisittain maustetusta nyhtöpossusta valmistettiin kesärullia ja hampurilaisian. Reseptit tulossa blogiin myöhemmin. Viimeiset rippeet herkullisesta nyhtöpossusta sujahtivat salaattiin.

Lasten kanssa keittiössä: Omena-kanelipuustit

omena korvapuustit.JPG

Lapset halusivat leipoa korvapuusteja ja kesäloman viimeisenä viikonloppuna siihen oli hyvin aikaakin. Korvapuustien täytteeksi päätimme yhdessä tuumin raastaa myös omenoita, joita on takapihalla tarjolla yllin kyllin.

Kerran aikaisemmin lasten kanssa korvapuusteja leipoessa sokeri loppui ja käytimme korvapuustien täytteeseen fariinisokeria. Fariinisokerista tulee korvapuusteihin ihanan karamellimainen täyte, joten päätimme tällä kertaa käyttää fariinisokeria ihan tarkoituksella.

Puolet taikinasta leivoimme omena-kanelipuusteiksi ja toisen puolen taikinasta pitkoksi. Omena-kanelipuustit sekä omena-kanelipitko onnistuivat lasten riemuksi hyvin ja olivat herkullisia.

Leipominen on hyvää harjotusta eka- ja kolmasluokkalaiselle lukemisen ja mittayksiköiden suhteen. Kirjotin reseptin heille ylös ja reseptiä lukien onnistui pullataikinan valmistus hyvin. Äidin apua ei paljoa enää tarvittu. Taikinan vaivaaminen taisi olla tällä leivonta kerralla kaikkein hauskinta. Vaivaamisen jälkeen sanoin, että kaikki saavat syödä sormiin jääneet taikinat. Kuopuksen (5v) sormiin oli kummasti "jäänyt" kourallinen taikinaa...

Lasten mielestä illalla nukkumaan mennessä oli ollut ihan paras päivä ja itse ajattelin, että täytyy ehdottomasti leipoa useammin.

korvapuustipitko.JPG

 

Ryppyperunat ja Mojokastike

kanarialaiset ryppyperunat.JPG

Kesälomalla eräänä kuumana kesäpäivänä iski äkillinen mielihalu ja oli pakko valmistaa ryppyperunoita. Ryppyperunat vaativat tietysti mojokastiketta rinnallee, joten sitäkin oli tehtävä. Suolaiset perunat ja tulinen mojokastike maistuivat suorastaan taivaalliselta helteisenä päivänä. Samalla makumuistot kuljettivat 90-luvulle ja Kanariansaarille, jossa maistoin niitä ensimmäistä kertaa.

Perheen pienimmille ryppyperunat olivat liian suolaisia ja mojokastike liian tulista, mutta 9 vuotias esikoinen tykkäsi jo kovasti annoksesta. Tällä kertaa perunoista ei tullut kovinkaan ryppyisiä, sillä äidin ahkerat apulaiset olivat pesseet perunat niin tarkkaan ettei jäljellä ollut oikein kuorta, joka olisi rypistynyt. Kesälomalla lapset halusivat auttaa jokaisessa asiassa ja perunaharjoja oli ostettava lisää, jotta niitä riittäisi kaikille kolmelle. Epäilen, että muutaman vuoden päästä ei kukaan tappele siitä kuka pääsee auttamaan tiskaamisessa tai perunoiden pesussa.

Mojokastike sopii ryppyperunoiden lisäksi hyvin grillatun lihan kera tarjottavaksi esimerkiksi grillatun naudan ulkofileen.

punainen mojokastike.JPG

ryppyperunat ja mojokastike.JPG

 

Näytä lisää