KATSOMASI RESEPTIT

Raparpekoni 2.0

raparpekoni.JPG

Viime kesän grillaushitti taisi olla raparpekoni, jonka kehitti Tiirikkalan keittiömestari Pasi Kuronen. Pekoniin käärityn raparperin grillaus jäi silloin itseltä kokeilematta, mutta nyt kun bongasin raparperia kaupasta päätin heti kokeilla reseptiä.

Resepti muuttui hieman matkalla ja käärin sokeroidut raparperit pekonin sijaan savustettuun ilmakuivattuun kinkkuun. Raparpekonit (vai pitäisikö näitä nyt sitten kutsua raparkinkuiksi?) tarjoilin alkupaloiksi salaattipediltä savupaprika-aiolin kera.

Suhtauduin hiukan epäileväisesti tähän somessa  hypetettyyn reseptiin, mutta ei voi muuta kuin liittyä ylistäjien seuraan. Raparpekonin kera olisi taatusti sopinut hyvin auradippi, makuyhdistelmää täytyy kyllä kokeilla. Ensi kerralla täytyy vaan myös tuplata raparpekoni resepti.

Puutarhassa: Lavatarhan perustaminen osa3

porkkana sipuli lava.JPG

lehtikaali kasvilava.JPG

Lavatarhan perustaminen on taas edennyt tänä viikonloppuna. Koko viikonloppu tuli oltua ulkona ja nautittua mahtavista säistä. Kaksi lavaa on jo kokonaan valmiina ja kolmannesta puuttuu enää päällilaudat sekä kaaret harsojen kiinnitystä varten.

Kätevät kaaret valmistuivat sähköasennusputkesta. Kaariin saisi tarvittaessa kiinnitettyä myös muovin ja näin rakennettua minikasvihuoneen lavaan. Toistaiseksi mennään kuitenkin harsoilla kunnes on takuulla kokoajan tarpeeksi lämmintä.

Ensimmäiseen lavaan istutin valko-, kelta- ja punasipulia, porkkanaa, salaattia ja samettikukkia. Toiseen lavaan istutin valkosipuli, samettikukkia, lehtikaalta, rucolaa, aasialaista salaattisiemenseosta, fenkolia ja kyssäkaalia. Tämän lavan meinasin suojata harsolla koko kesän, ettei lehtikaalit ja rucolat päädy kirppojen, kaaliperhosten tai kaalikoiden suihin.

Kolmanteen lavaan istutin vasta loput valkosipulit, krassia, myski- ja kesäkurpitsan. Ainakin papuja, punajuurta ja mangoldia ajattelin vielä tähän lavaan laittaa.

lavatarha harso.JPG

kasvilava-2.JPG

vesimeloni.JPG

Lasten omaan minilavaan he valitsivat yllättäen vesimelonin taimet. Täytyy hiukan miettiä miten vesimelonit suojataan ja pidetään lämpiminä, jotta jaksavat kasvaa.

Lavojen lisäksi tuli puuhailtua muuallakin puutarhassa. Innostuin nyt totaallisesti mintuista ja istutin ruukkuihin omena-, mansikka-, suklaa-, mojito- ja marokonminttua. Löysin tänään myös itselleni uusia yrttejä taimistolta. Oliiviyrtti, suolayrtti, ananassalvia, vietnaminkorianteri ja japaninrantaminttu odottavat vielä istuttamista ruukkuihin.

Yrttimaahan istutin kahta lajiketta sirtuunatimjamia, kolmea lajiketta salviaa, venäjän rakuunaa, rosmariinia, lipstikkaa, lehtipersilijaa, persilijaa, korianteria ja karhunlaukkaa. Talvesta yrttimaalla olivat selvinneet vain ruohosipuli ja oregano.

Toivottavasti hyvät ilmat jatkuvat ja voi viettää kaiken liikenevän ajan puutarhassa!

suklaa omena marokko mansikka mojito minttu.JPG

erikoiset yrtit.JPG

yrttimaa.JPG

 

 

Taimitorilla Hirvihaaran kartanon keit­tiö­puu­tar­has­sa

hirvihaaran kartano mäntsälä.JPG

hirvihaaran kartano.JPG

Suuntasin tänään lasten kanssa kohti Hirvihaaran kartanoa ja sen keittiöpuutarhan taimitoria. Hirvihaaran kartano ja sen pihapiiri ovat ihastuttavia. Aikaisemmin olen vieraillut kartanossa ystäväni häissä. Hirvihaaran kartano onkin kesäisin suosittu häiden viettopaikka.

Olin keväälle Järvenpään opiston järjestämällä lavatarhuri -kurssilla ja silloin kurssinvetäjä Suvi mainitsi Hirvihaaran kartanon taimitorin. Onneksi päivämäärä tuli jo silloin pistettyä ylös kalenteriin sillä tänään täytin onnellisena kassit mahtavilla luomu taimilla.

Sain kerrankin rauhassa valikoida taimet sillä lapsilla ei ollut kiire minnekkään. Taimitorilla oli tarjolla grillattua makkaraa ja korvapuusteja. Lapset siis söivät lounaan ja minä sain kierrellä rauhassa ihanassa keittiöpuutarhassa. Lasten mielestä korvapuustit olivat ihania.

Valtavasta taimivalikoimasta valitsin sitruunatimjamin, (omena, suklaa ja mojito)mintun, myskykurpitsan, munakoison, tomaatin, chilin, laventelin, pensaskrassin, rosmariinin, kesäkurpitsan ja avomaakurkun taimet. Huomenna 21.5.2017 on muuten mahdollisuus hankkia näitä loistavia luomutaimia Keravan Kartanon avajaisista klo:12-17.

Lasten kanssa totesimme, että Hirvihaaran kartanolle on tultava toistekkin ja testattava myös kartanon ravintola. Täytyy sanoa, että kotimatkalla haaveilin lottovoitosta ja omasta kartanosta keittiöpuutarhoineen.

lavatarhuri.JPG

suklaa omena ja mojito minttu.JPG

pihvitomaatti.JPG

myskikurpitsa.JPG

chili positano.JPG

avomaakurkku.JPG

hamppukate.JPG

 

sitruunatimjami.JPG

aita.JPG

hirvihaaran kartanossa.JPG

taimet.JPG

Pannulla paistettu parsa

pannulla paistettu parsa.JPG

Parsaa ja vielä kerran parsaa. Täytyy tunnustaa, että vihreää parsaa kuluu viikonlopussa aina muutama nippu. Hieman harkitsin parsan taimien ostamistakin puutarhaliikkeestä.

Suositusta uunissa paahdettu parsa reseptistä tein taas uuden version ja uunissa paahtamisen sijaan paistoin parsat pannulla. Helppo ja herkullinen oli tämäkin versio.

Kaikki blogin parsareseptit löytyvät linkistä. Nautitaan parsasta niin kauan kuin sesonkia riittää!

Puutarhassa: Lavatarhan perustaminen osa2

kesäkukat.JPG

Viikonloppu tuli vietettyä aamusta iltaan ulkona kasvilavaprojektin kimpussa. Saimmekin kaksi kolmesta suunnitellusta kasvilavoista valmiiksi. Kasvilavaprojektin ensimmäinen osa löytyy linkistä. Lasten kanssa teimme myös ensimmäisen kesäkukka istutuksen hauskaan ämpäriin.

Käsittelin kuusilaudasta tehdyt lavat pellavaöljyllä. Lavojen sisäreunaan laitoimme vielä patolevyä, jotta kasvilavat olisivat mahdollisimman pitkäikäisiä. Lavatarha perustettiin hiekan päälle ja lavojen pohjalle kaivettiin salaojaputki, jotta liika vesi pääsee tarvittaessa poistumaan.

Lavojen pohjalle laitoin suodatinkangasta johon tein muutamia viiltoja, jotta kasvilavoissa toivottavasti viihtyvät lierot pääsisivät talvehtimaan. Kasvualustan sekoitin kasvilavoihin mullasta, hiekasta, palaneesta hevosenlannasta ja biohiilestä. Kompostia ei harmikseni tällä kertaa ollut käytettävissä.

Olin laittanut valkosipulia ruukkuihin kasvamaan maaliskuussa. Istutin nyt esikasvatetut valkosipulit uusiin kasvilavoihin ja yllätyin miten hyvät juuret valkosipuleihin oli jo kasvanut. Toivottavasti ehtivät kasvaa kunnon kokoisiksi kesän aikana.

Saa nähdä mitä jaksamme nyt viikolla tehdä vai jääkö kolmannen kasvilavan laitto ensi viikonloppuun. Nyt taidan käydä läpi talvella tehdyt viljelysuunnitelmat ja tehdä muutamia muutoksia niihin.

kasvilavat.JPG

kasvilava salaojitus.JPG

kasvilava suodatinkangas.JPG

esikasvatettu valkosipuli.JPG

esikasvatetut valkosipulit.JPG

tar

viljelysuunnitelma.JPG

 

Näytä lisää