KATSOMASI RESEPTIT

Paahdettu Sriracha-kukkakaali

sriracha kukkakaali.JPG

Uunissa paahdettu sriracha-kukkakaali kuuluu niihin resepteihin, mistä ei voi kuin ajatella miten jokin näin yksinkertainen voi olla järkyttävän hyvää. Kukkakaalin lisäksi tähän reseptiin ei tule kuin sriracha -kastiketta, soijakastiketta ja öljyä.

Itse rakastan tulista ruokaa ja käytin kukkakaalin maustamiseen kaksi ruokalusikallista sriracha -kastiketta. Tällä annostuksella suussa hetken jopa polttaa. Halutessasi voit käyttää sriracha -kastiketta yhden ruokalusikallisen niin suu ei pääse palamaan.

Paahdetun sriracha-kukkakaalin voi nautti sellaisenaan dippikastikkeiden kera vaikka yhtenä osana muiden dipattavien kasvisten kera. Herkulliset dippikastikkeet löydät linkistä. Auradippikastike sopisi varmasti aivan täydellisesti sriracha-kukkakaalien kanssa tarjottavaksi.

Tällä kertaa käytin uunissa paahdetut sriracha-kukkakaalit salaattiin, josta luvassa resepti ensi viikolla blogiin.

Veriappelsiini-kvinoasalaatti

veriappelsiini kvinoasalaatti.JPG

Yllätyksekseni löysin kaupasta vielä veriappelsiineja ja pakkohan niistä oli vielä päästävä nauttimaan. Veriappelsiinit käytin tällä kertaa kvinoasalaattiin. Kaupan hyllylle oli ilmestynyt Risellalta värikäs kvinoa mix. Kvinoa sekoituksessa on punaista, mustaa ja valkoista kvinoaa. Värikäs kvinoa seos näyttää todella kivalta salaatissa.

Kvinoan ja veriappelsiinin lisäksi salaattiin tuli punasipulia, tuoreita yrttejä, pistaasipähkinöitä ja fetaa. Veri-appelsiineja ei kohta enää saa, mutta ne voi silloin korvata tavallisilla appelsiineilla. Veriappelsiini-kvinoasalaatti maistui erinomaisesti koko perheelle ja sen kanssa oli tarjolla harissamarinoitua grillattua broileria. Alkuun herkuttelimme ilmakuivattuun kinkkuun käärityillä grillatuilla parsoilla. Grillauskausi on nyt siis virallisesti avattu!

Puutarha: Suunnitelmissa lavatarha

lavatarha.JPG

lavatarhuri.jpg

Kevään ollassa jo ihan nurkan takana siirtyy katse ja mietteet usein pihan ja kasvimaan puoleen. Sadon kasvattaminen kasvimaalla on onnistunut meillä vaihtelevalla menestyksellä. Kotona kasvien riesana on armeijallinnen lehtokotiloita ja mökillä Kustavissa kuivuus haittaa kasvien kasvamista. Järvenpään opisto mainosti kevätkursseja, joiden joukosta bongasin heti lavatarhurikurssin. Ilmoittauduin kurssille siltä istumalta.

Täytyy sanoa, että koskaan en ole ollut näin iloinen maanantaista kuin lavatarhurikurssin aikana. Lavatarhurikurssia veti luomupuutarhuri Suvi Lehtonen, aivan mahtava luennoitsija! Kurssi oli todella informatiivinen ja on vaikea jaksaa odottaa maan sulamista. Niin paljon opin hyödyllisiä asioita lavatarhasta ja luonnonmukaisesta viljelystä, joita palan halusta päästä kokeilemaan käytännössä.

Suvin vinkeistä pääset nauttimaan Hirvihaaran kartanon keittiöpuutarha -blogista ja hänen kotipuutarhaansa pääset kurkistamaan Nuppulinna -blogissa. Hirvihaaran keittiöpuutarhaan pääsee tutustumaan muuten Kevättaimi-myyjäisten yhteydessä, jotka järjestetään Hirvihaaran kartanolla 20.5.2017 sunnuntaina klo 11 alkaen.

Innostuin tilaamaan myös Lavatarhuri kirjan, jonka yksi kirjoittaja Suvi Lehtonen on. Tätä tietopakettia voin suositella kaikille. Tilasin samalla Adlibriksestä tarjouksessa olleen Makutarhuri kirjan ja molempia kirjoja olen tiiviisti lukenut.

makutarhuri.JPG

hyötykasviyhdistys siemenet.jpg

Lavatarhansuunnitelmat ovat jo pitkällä ja odotan innolla maan sulamista, mies ei välttämättä ole niin innoissaan päästessään osallistumaan vaimon projektiin. Muutama tovi tuli vietettyä hyötykasviyhdistyksen verkkokaupassa ja sen seurauksena hain tänään postista laatikollisen siemeniä. Aikamoinen satsi siemeniä, saa nähdä mitä saan suunniteltuihin lavoihin mahtumaan. Onneksi on mökilläkin kasvimaa.

lavatarha siemenet.JPG

retikka sitruunakurkku parsaherne daikon pillisipuli tarhasuolaheinä.JPG

Päätin tänä vuonna kokeilla muutamia kasveja, joita en ole aimmein kasvattanut. Päädyin laajasta valikoimasta hankkimaan sitruunakurkun, pyöreän kesäkurpitsan, punaparsaherneen, retikan, daikonin, spagettikurpitsan, pillisipulin ja tarhasuolaheinän siemeniä.

Halusin lavoihin myös syötäviä kukkasia, joilla olisi ihana koristella ruokia kesällä. Tähän mennessä löytyy eri värisiä samettikukkia, kääpiösamettikukkia, ruiskukkia ja erilaisia krasseja. Ruusupapua ajattelin myös laittaa kasvamaan ja hankin jo siemeniä lohen- ja tummanpunaisella kukalla.

Vitsit miten tässä malttaa odottaa...

syötävät kukat kasvimaalle.JPG

 

Hernekeitto uunissa

hernekeitto uunissa.jpg

Hernekeitto on perheen tyttärien yksi lempiruoista ja sitä pyydetään aina lisää ensimmäisen lautasellisen jälkeen. Mökillä onkin aina kaapissa muutama hernaripurkki hätävaraksi. Hernekeittoa tulee valmistettua valitettavan harvoin. Mikä johtuu pelkästään siitä, että mielestäni hernekeittoa pitää keittää pitkään ja hartaasti.

Muutaman kerran olen onnistunut hernekeiton hiukan polttamaan pohjaan. Mökillä meillä on haudutuspata, jossa olen muutamaan kertaan valmistanut taivaallista hernekeittoa. Tällä kertaa päätin valmistaa hernekeiton isossa valurautapadassa uunissa. Hernekeitto muhi uunissa 150 asteessa kahdeksan tuntia. Vitsit miten hyvää hernekeitosta tulikaan.

Valmistan hernekeiton aina keltaisista ruokaherneistä, joiden pitäisi muuten olla vatsaystävällisempiä kuin vihreät herneet. Keltaisten herneiden lisäksi hernekeittoon tulee aina porsaan savupotkaa, josta tulee ihanan savuinen maku hernekeittoon.

Tällä kertaa käytin hernekeiton maustamiseen tuoretta meiramia ja taidan käyttää vastaisuudessakin. Hernekeitto onnistui erinomaisesti padassa, joten suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Vielä kun olisi leivinuunii, jossa hernekeiton voisi valmistaa sähköuunin sijaan.

Kvinoa-porkkanapihvit

porkkana-kvinoapihvit.jpg

Kvinoa-porkkanapihvit.jpg

Lasten yksi lempiruoista on porkkanaletut ja niitä toivotaan usein. Porkkanalettujen ohje löytyy linkistä. Vanhemmat haluavat kuitenkin hiukan vaihtelua, joten kehittelin nämä kvinoa-porkkanapihvit. Tein reilun satsin, josta riittää hyvin ensi viikoksikin. Arki helpottuu huomattavasti, kun ruoka on jo valmiina.

Kvinoa-porkkanapihveistä tuli ihanan meheviä ja ne maistuiva mainiosti koko perheelle. Kvinoa-porkkanapihvit tarjoilin salaatin ja fetakastikkeen kera. Kirpeä fetakastike sopi erinomaisesti kvinoa-porkkanapihvien kera tarjottavaksi.

Kvinoa-porkkanapihvejä paistaessani huomasin, että aika loppuu kesken ja tulee kiire sovittuun menoon. Paistoin vain puolet taikinasta ja loput pihvit paistoin illalla leivinpaperin päällä uunissa 200 asteessa noin 15min. Pihvit onnistuivat hyvin myös uunissa.

porkkana kvinoa pihvit.jpg

 

Näytä lisää