KATSOMASI RESEPTIT

Puutarha: Suunnitelmissa lavatarha

lavatarha.JPG

lavatarhuri.jpg

Kevään ollassa jo ihan nurkan takana siirtyy katse ja mietteet usein pihan ja kasvimaan puoleen. Sadon kasvattaminen kasvimaalla on onnistunut meillä vaihtelevalla menestyksellä. Kotona kasvien riesana on armeijallinnen lehtokotiloita ja mökillä Kustavissa kuivuus haittaa kasvien kasvamista. Järvenpään opisto mainosti kevätkursseja, joiden joukosta bongasin heti lavatarhurikurssin. Ilmoittauduin kurssille siltä istumalta.

Täytyy sanoa, että koskaan en ole ollut näin iloinen maanantaista kuin lavatarhurikurssin aikana. Lavatarhurikurssia veti luomupuutarhuri Suvi Lehtonen, aivan mahtava luennoitsija! Kurssi oli todella informatiivinen ja on vaikea jaksaa odottaa maan sulamista. Niin paljon opin hyödyllisiä asioita lavatarhasta ja luonnonmukaisesta viljelystä, joita palan halusta päästä kokeilemaan käytännössä.

Suvin vinkeistä pääset nauttimaan Hirvihaaran kartanon keittiöpuutarha -blogista ja hänen kotipuutarhaansa pääset kurkistamaan Nuppulinna -blogissa. Hirvihaaran keittiöpuutarhaan pääsee tutustumaan muuten Kevättaimi-myyjäisten yhteydessä, jotka järjestetään Hirvihaaran kartanolla 20.5.2017 sunnuntaina klo 11 alkaen.

Innostuin tilaamaan myös Lavatarhuri kirjan, jonka yksi kirjoittaja Suvi Lehtonen on. Tätä tietopakettia voin suositella kaikille. Tilasin samalla Adlibriksestä tarjouksessa olleen Makutarhuri kirjan ja molempia kirjoja olen tiiviisti lukenut.

makutarhuri.JPG

hyötykasviyhdistys siemenet.jpg

Lavatarhansuunnitelmat ovat jo pitkällä ja odotan innolla maan sulamista, mies ei välttämättä ole niin innoissaan päästessään osallistumaan vaimon projektiin. Muutama tovi tuli vietettyä hyötykasviyhdistyksen verkkokaupassa ja sen seurauksena hain tänään postista laatikollisen siemeniä. Aikamoinen satsi siemeniä, saa nähdä mitä saan suunniteltuihin lavoihin mahtumaan. Onneksi on mökilläkin kasvimaa.

lavatarha siemenet.JPG

retikka sitruunakurkku parsaherne daikon pillisipuli tarhasuolaheinä.JPG

Päätin tänä vuonna kokeilla muutamia kasveja, joita en ole aimmein kasvattanut. Päädyin laajasta valikoimasta hankkimaan sitruunakurkun, pyöreän kesäkurpitsan, punaparsaherneen, retikan, daikonin, spagettikurpitsan, pillisipulin ja tarhasuolaheinän siemeniä.

Halusin lavoihin myös syötäviä kukkasia, joilla olisi ihana koristella ruokia kesällä. Tähän mennessä löytyy eri värisiä samettikukkia, kääpiösamettikukkia, ruiskukkia ja erilaisia krasseja. Ruusupapua ajattelin myös laittaa kasvamaan ja hankin jo siemeniä lohen- ja tummanpunaisella kukalla.

Vitsit miten tässä malttaa odottaa...

syötävät kukat kasvimaalle.JPG

 

Hernekeitto uunissa

hernekeitto uunissa.jpg

Hernekeitto on perheen tyttärien yksi lempiruoista ja sitä pyydetään aina lisää ensimmäisen lautasellisen jälkeen. Mökillä onkin aina kaapissa muutama hernaripurkki hätävaraksi. Hernekeittoa tulee valmistettua valitettavan harvoin. Mikä johtuu pelkästään siitä, että mielestäni hernekeittoa pitää keittää pitkään ja hartaasti.

Muutaman kerran olen onnistunut hernekeiton hiukan polttamaan pohjaan. Mökillä meillä on haudutuspata, jossa olen muutamaan kertaan valmistanut taivaallista hernekeittoa. Tällä kertaa päätin valmistaa hernekeiton isossa valurautapadassa uunissa. Hernekeitto muhi uunissa 150 asteessa kahdeksan tuntia. Vitsit miten hyvää hernekeitosta tulikaan.

Valmistan hernekeiton aina keltaisista ruokaherneistä, joiden pitäisi muuten olla vatsaystävällisempiä kuin vihreät herneet. Keltaisten herneiden lisäksi hernekeittoon tulee aina porsaan savupotkaa, josta tulee ihanan savuinen maku hernekeittoon.

Tällä kertaa käytin hernekeiton maustamiseen tuoretta meiramia ja taidan käyttää vastaisuudessakin. Hernekeitto onnistui erinomaisesti padassa, joten suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Vielä kun olisi leivinuunii, jossa hernekeiton voisi valmistaa sähköuunin sijaan.

Kvinoa-porkkanapihvit

porkkana-kvinoapihvit.jpg

Kvinoa-porkkanapihvit.jpg

Lasten yksi lempiruoista on porkkanaletut ja niitä toivotaan usein. Porkkanalettujen ohje löytyy linkistä. Vanhemmat haluavat kuitenkin hiukan vaihtelua, joten kehittelin nämä kvinoa-porkkanapihvit. Tein reilun satsin, josta riittää hyvin ensi viikoksikin. Arki helpottuu huomattavasti, kun ruoka on jo valmiina.

Kvinoa-porkkanapihveistä tuli ihanan meheviä ja ne maistuiva mainiosti koko perheelle. Kvinoa-porkkanapihvit tarjoilin salaatin ja fetakastikkeen kera. Kirpeä fetakastike sopi erinomaisesti kvinoa-porkkanapihvien kera tarjottavaksi.

Kvinoa-porkkanapihvejä paistaessani huomasin, että aika loppuu kesken ja tulee kiire sovittuun menoon. Paistoin vain puolet taikinasta ja loput pihvit paistoin illalla leivinpaperin päällä uunissa 200 asteessa noin 15min. Pihvit onnistuivat hyvin myös uunissa.

porkkana kvinoa pihvit.jpg

 

Krapin Paja

Krapin Paja.jpg

Krapin Paja street food.jpg

Eilen illalla pääsimme miehen kanssa kahdestaan treffeille ja suuntasimme muutama viikko sitten avattuun Krapin Pajaan. Tuusulan rantatielle Krapihovin pihapiiriin avattu Krapin Paja, jossa voi nauttia upeissa puitteissa kulttuurista, herkuista ja elämästä, kuten Krapin Pajan nettisivuilla todetaan. Varasimme jo viime vuoden puolella liput Krapin Pajalle Johanna Förstin  ja M´Street Bandin keikalle.

Tällä viikolla huomasin, että Krapin Pajalla on tarjolla myös ruokaa. Tilasimme meille Krapin Pajan street food menuista liha version. Saavuttuamme Krapin Pajalle street food menu tarjoiltiin pöytiin hauskoissa koreissa. Street food menut kuulemma vaihtelevat ja suunnitellaan perjantain ja lauantain klubi-iltojen teemoihin sopiviksi.

Tällä kertaa koreista löytyi alkuun kasviswrapit, hodarit herkullisella coleslawlla ja jälkkäriksi taivaallista kuusenkerkkäjäätelöä. Tunnustan söin myös mieheni jäätelön... Hän tosin sai puolet wrapistäni, kun en jaksanut koko annosta. Jälkiruokavatsa on onneksi aina erikseen. Hinta-laatusuhde oli mielestäni menussa kohdallaan, mutta olisin itse ehkä kaivannut alkuun hieman keveämpää ruokalajia kuin wrapin.

Krapin Paja oli meidän molempien mielestä erittäin onnistunut ja Johanna Förstin  ja M´Street Bandin keikka aivan fantastinen. Nautimme joka sekunnista täysillä. Kotimatkalla pohdimme Krapin Pajan kausikorttien hankkimista, koska treffi-ilta oli niin onnistunut. Tyydyimme kuitenkin ostamaan liput Krapin Pajalle Erja Lyytisen keikalle heti kotiin saavuttuamme. Meinasimme ainakin alustavasti silloin testata ravintola Krapihovin tarjonnan ennen keikkaa.

Ihanaa, että Krapin Paja on avattu ihan kotinurkille. Lapset ovat ensi viikonloppuna menossa kummien kanssa katsomaan Viiru, Pesonen ja Kososen kukko näytelmää Krapin Pajalle. Suosittelen lämpimästi varaamaan liput ohjelmistosta löytyy taatusti kaikille jotain, ohjelmisto löytyy linkistä.

Johanna Försti & M´Street Band.jpg

Krapin Paja Johanna Försti & M´Street Band.jpg

Johanna Försti.jpg

 

Chorizopasta

chorizopasta.jpg

Viikonloppuisin ei ole kiire minnekkään, joten pastankin valmistukseen voi käyttää hieman enemmän aikaa. Chorizo raakamakkarasta valmistuu herkullinen pastakastike, jossa on juuri sopivasti potkua. Tuoreet yrtit, savustettu paprikajauhe ja grillattu paprika tuovat chorizopastaan ihanasti makua. Herkullisen chorizopastan viimeistelee raastettu pecorino.

Lampaan maidosta valmistettu pecorino sopii äärettömän hyvin chorizon kanssa yhteen. Halutessasi voit kokeilla myös manchego juustoa. Juuri sopiva ruoka leppoisan sunnuntain viettoon.

chorizopasta resepti.jpg

 

Näytä lisää