kahvi-1.jpg

Hyvä kahvi. Yksi elämän suuri ilo.

Rakastan kävellä aamun raikkaassa ilmassa kahvikuppi kädessä. Se virittää päivän jotenkin hyvään fiilikseen. Käyn usein hakemassa kahvin luottokahvilastani, hyppään metroon ja kävelen loppupätkän töihin kahvia hörppien. Vaikka takeaway-kahveista kertyy vuoden aikana varmasti aika iso summa viivan alle, olen ajatellut että hyvä kahvi ei ole koskaan huono sijoitus. Se tuo hyvää oloa. Niinpä olen päättänyt että siitä en pihistä.

Kun aikaa on enemmän, skippaan kahvilan ja keitän kupposen kahvia itse. Kaikessa rauhassa ja huolella. Täytyy myöntää, että minussa asuu kyllä pieni kahvihifistelijä. Meidän keittiöstä löytyy viisi erilaista kahvinkeittohärveliä. On ruuvipannu (kolmen ja kuuden kupin), jonka italilainen moka on meidän kestosuosikki. On Chemexin lasinen suodatinkannu. On Aeropress-suodatin. Ja sitten on french press, ranskalainen pressopannu. Ja iso perinteinen kahvinkeitin, jolla syntyy paljon kahvia helposti juhliin tai isommalle porukalle.

Meillä jokaisella kahvinjuojalla on varmasti omat mieltymykset ja vahva mielipide siitä millaista on hyvä kahvi. Meillä se on tumman vahvaa. Sitä juodaan ennemmin tujuna ja vähän, mieluummin kun läträtään laihempaa kahvia jättikokoiseen kuppiin.

kahvi-2.jpg

Olen ihastunut täysin DeLonghin espressokeittimeen. Nyt kahvin keittoon meillä on jo kuusi eri masiinaa - sain nimittäin kokeiltavaksi sulavasti muotoillun Dedica-mallin. Meidän pieneen keittiöön se on juuri sopivan kapoinen eikä vie turhaa tilaa. Muut keittimet on jäänyt nyt aikalailla huomiotta, niin kiva tällä laitteella on pyöräyttää espressot. Sellaiset upean cremapintaiset.

Joskus iltapäivällä tekee mieli pelkkää espressoa, mutta melkein aina juon kahviannokseni maidon kanssa. Kuumennan maidon metallisessa kannussa. Jos teen lyhemmän maitokahvin eli cappuccinon, vaahdotan kuuman maidon reippaasti. Pidempään latteen vaahdotan maitoa vain aavistuksen ja kaadan espressoshotin päälle ison mukillisen täyteen maitoa. Niin, ja sitten joskus herkuttelen jäätelökahvilla...

affogato-fannikaneli.jpg

kahvi-5.jpg

Kahvinpavuiksi meillä valikoituu usein 100% arabicaa. Jauhan kahvin juuri ennen käyttöä kahvimyllyssä. Espressokoneen kanssa samaan Dedica-mallistoon kuuluva mylly on luottojauhaja.  Myllyssä on se hyvä puoli, että sillä saa kätevästi erilaisia jauhatuksia, hienoa ja karkeampaa käyttötarkoituksen mukaan. Ja onhan espressokone ja kahvimylly aika upea pari vierekkäin keittiössä.

Istahdan kahvikupin kanssa parvekkeen sohvalle. Ulkona sataa välillä räntää vaikka huhtikuun loppua jo eletäänkin.

Mutta silti. Vaikka viltin alla. Hyvä kahvi - se maistuu vieläkin paremmalta kun sen nautiskelee ulkona.

kahvi-4.jpg

 

*Espressolaite ja kahvimylly saatu testaukseen blogin kautta maahantuojalta.