macandcheese-4-fannijakaneli.jpg

 

Mac and Cheese on sellainen ruoka, jonka olen aina halunnut oppia tekemään hyvin. Tai oikeastaan oivaltamaan. Niin, että todella ymmärtäisin mitkä muutamat jutut tekevät siitä täydellisen pehmeän ja maukkaan. Parasta on, että kun reseptin idean hoksaa, ei muutaman kerran jälkeen tarvitse seurata reseptiä vaan homma tulee selkärangasta.

 

Tämä amerikkalainen klassikko, todellinen lohturuoka on ihana kylmän illan ateria ja hyvä täsmäapu B:n koti-ikävään Amerikan maille. Itse tehtynä Mac and Cheese on ihan eri maata kun sen laatikosta löytyvä kirkkaan keltainen kaima. (Vaikka sitäkin tuli syötyä opiskeluaikana laatikko kaupalla!)

 

Simppelin juustokastikkeen pohja on béchamel-kastike eli kotoisasti sanottuna perinteinen valkokastike. Kastikkeeseen rakentelin makuja kuullottamalla sipulia ja valkosipulia ja lisäämällä mukaan ripauksen kanelia ja muskottipähkinää. Tekninen puoli kastikkeessa on helpoista helpoin - kääntele pannulla sama määrä voita ja vehnäjauhoja, ja vispaa joukkoon maitoa. (Tähän annokseen käytin voita ja jauhoja kolme ruokalusikallista ja kahdeksan desiä maitoa.) Hitaasti kupliva kastike paksuuntuu kymmenessä minuutissa kattilassa ja raastettu juusto sulatetaan sekaan. Voila, siinä meillä on juustokastike!

 

Mac and Cheese on kuin tehty sovellettavaksi - kaikkia osia voi vaihdella ja varioida. Juustoista tähän reseptiin kannattaa valita erilaisia hyvin sulavia reilusti makua tuovia juustoja. Valitsin tällä kertaa gruyerin ja cheddarin. Mitä enemmän juustoa lisää kastikkeen joukkoon, sitä syvempi maku on. Jos lisäät mukaan vähemmän juustoa, lopputulos on kermaisempi.

 

Kastikkeen sekaan voi lisätä erilaisia sattumia kuten pinaattia, sipulia, sieniä, pekonia tai katkarapuja. Pinaatinlehdet toimivat kivoina vihreinä sattumina vuokassa. Valittujen makujen mukaan kannattaa muokata myös mausteita - cayennepippuria, sinappijauhetta, paprikaa ja yrttejä.

 

Pastankin osalta muoto on vapaa. Kokeile vaikkapa pientä simpukkapastaa tai perinteisiä makarooneja. Pastaa esikeitetään vain muutaman minuutin ajan ja loppu kypsyminen tapahtuu juustokastikkeen syleilyssä uunissa. Näin pasta imee parhaiten kastikkeen maut.

 

Vuokan pinta on parasta rapsakkana. Kokeilin tällä kertaa pankojauhoa eli japanilaistyyppistä karkeaa korppujauhoa. Tykkäsin! Oikeastaan mitä karkeampaa korppujauho, sen parempi. Myös itse revitty tai hienonnettu kuivahtanut leipä toimii erinoimaisesti.

 

Juuston ystävä kiittää. Ei tämä syyttä ole klassikko!

 

macandcheese-fannijakaneli.jpg

macandcheese-3-fannijakaneli.jpg