pikapikkeloidyt-punajuuret-fannikaneli.jpg

Teen pitkin vuotta etikkakurkkuja ja nopsasti pikkelöityjä punasipuleita. Ne ovat valmiita kymmenessä minuutissa, ja sopivat oikeastaan mihin vaan. Varsinkin jos tällaiselta etikkafanilta kysytään. Otin kaapista esiin kasan säilykepurkkeja. Syksyn vihannekset ovat nyt parhaimmillaan. Eikun pikkelöimään!

Hurjaa säilöntähifistelyä en osaa harrastaa, niinpä pikapikkelöinti sopii meidän keittiöön. Pikkelöinnissä vihanneksia ei ole tarkoitus säilöä pitkäksi aikaa liemeen vaan maustaa ne nopsasti etikalla ja mausteilla. Jaoin viime syksynä blogissa meidän perusohjeen kasvisten pikkelöintiin. Siitä tulikin yksi koko blogin suosituin ohje! Etikan ystäviä on siis selvästi paljon, ja ajattelin että jaan teidän kanssa ohjeen jota kokeilin punajuurien kanssa.

Punajuuret eivät maustu yhtä nopeasti kun pehmeämmät kasvikset. Niinpä ne kannattaa leikata huippu ohuiksi siivuiksi prosessia nopeuttamaan. Mandoliinilla saa aikaan parhaiten ohuen ohuita siivuja, mutta yhtä hyvin homma onnistuu terävällä veitsellä ja vakaalla kädellä. Punajuurisiivujen joukkoon sekoitin karkeaa merisuolaa. Se saa nesteet liikkeellä, ja viiden minuutin jälkeen suola huuhdellaan pois ja punajuuret ladotaan purkkiin.

pikkeloidyt-punajuuret-3-fannikaneli.jpg

Kiehauta kattilassa etikkainen liemi aromikkaiden mausteiden kanssa. Täytä punajuuripurkit liemellä ja maustuminen saa alkaa. Punajuuret on parhaimmillaan yön yli levänneenä, mutta mausteinen maku niihin on ehtinyt imeytyä jo parin tunnin jälkeen. Samassa liemessä voi pikkelöidä myös muita vihanneksia. Käytin jämäliemet sipulirenkaiden maustamiseen.

Etikkainen potku sopii syksyn täyteläisten patojen ja salaattien kanssa täydellisesti. Mitäköhän näiden punajuurien kanssa syötäisiin? Ehkäpä sinihomejuustosalaattia paahdettujen saksanpähkinöiden kera. Tai ylikypsää possua fetan ja yrttien kanssa. 

Purkit esiin kaapista ja liemi kattilaan. Aina on aikaa pikkelöidä kun siltä tuntuu!

pikkeloidyt-punajuuret-4-fannikaneli.jpg

pikapikkeloidyt-punajuuret-2-fannikaneli.jpg