lohi-patee-fannijakaneli-2.jpg

Jopa kinkkua tärkeämpää on meidän joulupöydässä kalaruuat. (Vaikka kyllä sitä kinkkuakin syödään aika antaumuksella!) Kesälläkin ihaninta on mökkireissulla syödä kotiseudun parasta antia eli Puruveden muikkuja. Kala kuuluu myös talveen ja erityisesti juhlaan, joten sillä herkutellaan useasti seuraavan parin viikon aikana.

 

Jouluna meillä on perinteisesti graavikalaa, sillejä ja mätiä. Niiden lisäksi teen aina jonkin uuden kalaherkun - viime vuonna lohirullia ja tänä vuonna lohi-moussekakkua. Testailin jo nyt etukäteen makuja ja reseptiä. Moussekakun rakenne on ihanan pehmeä, mutta se kestää leikkausta hyvin. Kermavaahto ja ranskankerma luovat aikamoisen täydellisen, täyteläisen maun.

 

Hyvän graavikalan lisäksi mousseen tarvitaan vain sipulia, sitruunaa, tuoretta tilliä ja ruohosipulia. Kaikki ainekset sekoitetaan ja kakku hyytyy leipävuokassa jääkaapissa viitisen tuntia. Kakun voi tehdä myös valmiiksi jo edellisenä iltana, ja antaa sen odotella yön yli jääkaapissa.

 

Olen hulluna pikapikkelöintyihin sipuleihin. Punasipulin liika potku ja polte pehmentyy valkoviinietikassa puolessa tunnissa. Koristele kakku jalokiven punaisilla sipuleilla sekä tuoreella ruohosipulilla ja tillillä.

 

Luulenpa, että tästä tulee menestystarina meidän jouluaaton pöydässä.

lohi-patee-fannijakaneli.jpg