chili-con-carne-2-fannikaneli.jpg

Brrrr... Vaikka pakkaset karkasivat muualle niin hyytävä tuuli tuntuu kyllä luisssa ja ytimessä! Tai ehkäpä se on tämä flunssa joka vielä pitää kiinni otteessaan. Olen ollut vilukissana pitkin päivää ja iltaruoaksi tekee mieli tummia makuja ja tuhtia ruokaa. Nyt tarvitaan chiliä!

Chili on klassinen talviruoka amerikkalaisessa keittiössä, ja olen tehnyt tällaisen aikalailla mutkan suoriksi oikovan jenkkiversion tästä perinteisestä chili con carnesta jo pitkään. Tosin tänä talvena ajattelin hifistellä jokin viikonloppu ja kokeilla rakentaa vielä syvempiä makuja pidemmän kaavan (ja maustevalikoiman) mukaan. Olen kuitenkin tykännyt tästä jauhelihaa käyttävästä versiosta - sen tekemiseen ei mene kuin hetki. Helppous ei tämän reseptin kohdalla tarkoita kuitenkaan nopeutta. Annan chilin porista isossa Creuset-padassa ainakin pari tuntia.

Lämpöisen chili aromikkaan maun salaisuus piilee hyvässä mausteseoksessa, jonka maut herätellään kuullottamalla niitä hetki. Samoin padan makujen pohjana ovat kuullotettu sipuli, valkosipuli ja jokin maukas vihannes - porkkana tällä kertaa. Tummia makuja pataan tuo myös tiilenpunaiseksi kuullotettu tomaattipyree ja vaahterasiirappi. Jos minulta kysytään, ennen kaikkea maun luo savustettu paprikajauhe. Sitä pitää olla padassa mukana ja reilusti!

Chili con carneen kannattaa valita hyvälaatuista jauhelihaa, vaikkapa nautaa ja sikaa. Liha saa porista kaikessa rauhassa mausteisessa tomaattiliemessä pari tuntia. Loppuvaiheessa lisäsin pataan myös reilusti kidneypapuja. Pavut kuuluvat aina meidän chiliin!

Nauti chili höyryävän kuumana cheddarjuustoraasteen, kermaviilin ja tuoreen korianterin kanssa. (Jos et pidä korianterista, kokeile silputtua kevätsipulia.)

Päälle flanelipaita ja käteen kulhollinen chiliä - tämä jos mikä on comfort foodia!

chili-con-carne-fannikaneli.jpg

chili-con-carne-3-fannikaneli.jpg