banaanikakku-espresso-fannikaneli.jpg

Kuluvalla viikolla, valtakunnallisen Hävikkiviikon aikana mietiskelin meidän ruokahävikkiä.

Olen huomannut, että mitä enemmän suunnittelen ostoksia ja ruokaideoita etukäteen, sitä vähemmän raaka-aineet jäävät vanhenemaan. Eikä suunnitelmat tarvitse olla monivaiheisia reseptejä tai hurjan monimutkaisia ruokalistojen suunnitelmia. Usein arjessa riittää se, että valitsen muutaman sesonkin raaka-aineen, josta kehittelen pari eri ruokaa. Paahdan pari myskikurpitsaa. Laitan niitä salaattiin ja seuraavana päivänä soseutan ne keittoon. Keiton jämät saatan laittaa nopsan vuokaleivän taikinaan.

Jotenkin yritän miettiä raaka-aineille myskikurpitsan tapaan polkuja. Aina se ei onnistu. Ja varsinkin kun kauppaan menee väsyneenä (ja super nälkäisenä!) looginen ajattelu ei kulje.

Meillä pois heitettäväksi jää usein tuoreita juttuja - vihanneksia, salaatteja ja joskus jopa yrttejäkin. Innostun aina silloin tälloin kaupan vihannestiskillä liikaakin, eikä kaikkea ehditä syömään ennen kun ne jo nuukahtavat jääkaapissa. Ja joskus huomaan jotakin on unohtunut vihanneslaatikon pohjalle, eikä niiden olemassaoloa ole muistanut ennen kuin on liian myöhäistä. Yritän laittaa tähän vuodenaikaan kaupan yrtit parvekkeelle ruukkuihin jos alkaa näyttämään siltä, ettei niitä tule käytettyä heti. Samoin salaatit tuntuvat kestävän elossa pidempään parvekkeella kun niitä kastelee hiukan. 

Kuivahtanut leipä sen sijaan ei jää meillä koskaan heitettäväksi. Se on meille oikeastaan erityinen herkku! Jos leipä on vasta hieman kuivahtanut, teen siitä köyhiä ritareita (ajattelin jakaa suosikkireseptini tähän liittyen tässä joku syyspäivä!) tai leipävanukasta. Tai sitten upotan leipäpalat kasviskeittoon (kuten tähän ribollitaan). Jos leipä, vaikkapa ranskalainen patonki on kuivunut ihan korpuksi, silloin teen jämistä ihanaa leipämurua, pangrattatoa vaikkapa pastan päälle ripoteltavaksi, kuten tämän lohipastan.

Huomasin eilen, että kiireisen viikon varalle ostetut välipalat, banaanit olivat jo ylikypsiä. B:n yksi suosikkileivonnainen, banana bread on vuosien aikana voittanut minutkin puolelleen. Pehmeät banaanit tekevät kakusta huippu mehevän. Teen usein ihan perus banaanileipää perinteisellä reseptillä, mutta tällä kertaa ajattelin kokeilla lisätä kakkuun mokkaista makua. Sulatin tummaa suklaata ja lisäsin mukaan espressopannusta kahvin jämät. Ei jäänyt sekään pois heitettäväksi!

Otin banaanileipätaikinasta puolet eri kulhoon. Sekoitin suklaan ja kahvin puolikkaaseen taikinaan, ja lusikoin siitä sattumia vaalean taikinan joukkoon ja pyörittelin kierteiksi. Ei hassumpi idea!

ylikypsa-banaani-fannikaneli.jpg

Hävikkiviikon symboli, ylikypsä banaani toimi meilläkin hyvänä muistuttajana ruokahävikin vähentämiseen. Vaikka teemaviikko on nyt ohi, sen aihe ei vanhene eikä sillä ole viimeistä käyttöpäivää. Miten hurja vaikutus pois heitetyllä ruoalla voisikaan olla, jos saisimme hyödynnättyä sen fiksusti. Tarvitaan varmasti muutama iso muutos - ja joukko pieniä valintoja.

Vaikkapa yksi banaanileipä näin aluksi.

 

Kokeile myös tuplasuklaa-banaanikakkua!

banaanikakku-espresso-2-fannikaneli.jpg

banaanikakku-espresso-3-fannikaneli.jpg

havikkiviikko_logo.jpg

 

TallennaTallenna