KATSOMASI RESEPTIT

2 x kuo­ha­ricock­tail

glogi-kuohuviini-3-fannikaneli.jpg

Onko kivempaa ääntä näin juhlakaudella kun kuoharipullon poksahdus?

Tässä kaksi super helppoa ideaa siitä miten kuohuviini muuntuu nopeasti juhlacocktailiksi. Kippis joulukuulle ja itsenäiselle Suomelle!

 

Kaksi kuohuviinijuomaa juhlakaudelle

- Tämä ihanan punainen juoma syntyy kun sekoitat lasiin glögiä, kuoviiniä ja granaattiomenansiemeniä!

- Tämä hyytävän kylmä drinkki yllättää juhlien vieraat. Laita lasien pohjalle kauhaisu sorbettia!

 

Cranberry sauce - appelsiinilla maustettu karpalohilloke

karpalohilloke-fannikaneli.jpg

Cranberry sauce, se kuuluu amerikkalaiseen juhlapöytään samaan tapaan kuin kalkkuna. Karpalosoosi tarjoillaan usein kaupasta ostettuna - suoraan säilyketölkistä lautaselle kellistettynä. Kaupasta ostettu cranberry sauce ei itse asiassa ole soosi ollenkaan vaan se on niin tymäkkää tavaraa, että purkin muoto säilyy lautasellakin. Vaikka kaupan karpalohyytelö ei maulla huimaakkaan niin on siinä oma viehätyksensä. (Ainakin se on aina pieni koominen elementti jos ei muuta!)

Meillä on pakastimessa niin hyviä kotimaisia karpaloita, että kaupan hyytelön käyttäminen olisi suorastaan rikos. Tein simppelin karpalohillokkeen ihan vaan sokerista ja marjoista, ja maistoin sen aavistuksella appelsiinin kuorta. Appelsiini sopii karpalon makuun todella mukavasti. Mukaan voisi pilkkoa pari omenaakin, mutta nyt tein kastikkeen ihan vaan pelkillä karpaloilla.

Karpalohyytelö. Tai kastike. Tai hilloke. Tällaisen melko perinteisen cranberry saucen rakenne on ehkäpä kuitenkin lähinpänä hilloa. Ja se sopii muiden kirpsakan makeiden marjahillojen tapaan ihanasti kanan, kalkkunan ja possun kanssa. Kokeile vaikka tämän ihanan possurullan kanssa.

Helppo katkarapu-cocktail

Tee itsenäisyyspäivän juhliin helppo, tyylikäs ja herkullinen katkarapucocktail!

katkarapu-cocktail-3-fannikaneli.jpg

Kivaa, nyt on jo joulukuu ja pakkaset palaavat sääkartoille tänne eteläänkin! Pikkujoulut ja itsenäisyyspäivän juhlat täyttävät tulevan viikonlopun. Nyt on monta syytä kattaa pöytä kauniisti, sytyttää reilusti kynttilöitä ja pujahtaa juhlamekkoon!

Juhlakauden herkuttelu vaatii jotain ihanaa tarjottavaa, ripauksella hienosteneisuutta ja luksusta. Mutta kuten meidän keittiössä on tapana, mutkatonta ja niin helppoa, ettei stressi pilaa tunnelmaa juhlien järjestäjiltäkään. Ja kun juhlien alkuun poksauttaa kuohuvan - kaikki on valmista nautiskeluun.

katkarapu-cocktail-fannikaneli.jpg

Ihastuin ajatukseen korkejalkaisesta cocktail- tai kuohuviinilasista tarjoiltuun alkupalasta. Makumaailmaan ajattelin katkarapuja, sitten vähän tuoretta kurkkua, rapsakkaa varsiselleriä ja mukaan täyteläistä kastiketta. Muuten raikkaaseen salaattiin sopii täydellisesti muutama tippa hot saucea.

Katkarapusalaatti sopii laseista nautittaviksi pienellä haarukalla, ja sen kanssa voi tarjoilla pieniä siivuja leipää tai briossia.

Toisessa lasilla kylmää kuohujuomaa, tietysti. Mitä kivaa tarjottavaa olet suunnitellut pikkujouluihin tai itsenäisyyspäivän juhliin?

katkarapu-cocktail-2-fannikaneli.jpg

katkarapu-cocktail-4-fannikaneli.jpg

 

Hedelmäinen possurulla

possurulla-2-fannikaneli.jpg

Kuulkaas, tein elämäni ensimmäisen possurullan. Ja hyvä rulla siitä tulikin.

Ostin lihatiskistä reilun kilon verran porsaan ulkofilettä. Etsin aluksi hyvää kylkipalaa, mutta sitä ei ollut. Mutta molemmista, ulkofileestä ja kyljestä syntyy kuulema herkullinen rulla. Lihamestari leikkasi fileen auki valmiiksi, mutta ei se hassumpi homma ole kotonakaan tehdä kunhan on kunnon veitsi.

Rullan täytteeksi pilkoin kuivattuja aprikoosia ja viikunoita. Ennen hedelmiä laitoin fileen pintaan muutaman ohueksi leikatun yrttivoisiivun. Meillä on pakastimessa aina itse tehtyä yrttivoita. Se osoittautui käteväksi tässäkin, mutta yhtä hyvin voit käyttää pelkkää voita. Yrttejä rullaan tulee nimittäin vielä erikseenkin. Rullasin täytteeksi hedelmien mukaan myös salvian ja rosmariinin lehtiä.

Täyttämisen jälkeen, rullasin fileen napakasti kiinni, ja sidoin sen paistinarulla. Narun kanssa on mennyt sormi suuhun muutaman kerran, ja jos tuntuu että tekniikka on hakusessa niin missäpä asiassa ei YouTube-video auttaisi. Käy katsomassa helpot narun sitomiseen ohjeet vaikkapa täältä tai täältä.

Otin rullan molemmille puolille hyvän paistopinnan ensin pannulla. Hedelmäinen possurulla paistuu sen jälkeen uunissa vajaassa tunnissa.

Tarjoile paistirulla ihanien lisukesalaattien tai vaikkapa joululaatikoiden kanssa. Siitä olisi varmasti myös itsenäisyyspäivän juhlapöydän päätähdeksi.

possurulla-fannikaneli.jpg

possurulla-3-fannikaneli.jpg

possurulla-4-fannikaneli.jpg

 

Ruusukaalia, pekonia, si­ni­ho­me­juus­toa ja si­nap­pi­kas­ti­ket­ta

ruusukaali-salaatti-fannikaneli.jpg

Marras-joulukuun kokkailuun kuuluu ehdottomasti ruusukaalit. Ostan oikeastaan joka kauppareissulla rasiallisen kotimaisia ruusukaaleja - niin tein nytkin viikon alkuun ja tässä lopputulos. Todellinen herkuttelusalaatti.

En keksi parempaa makuparia ruusukaalille kun pekoni. Ja pekonille taas sinihomejuusto. Ja vielä kun olisi tajunnut ostaa pussillisen päärynöitä niin täydellinen talvisalaatti olisi ollut siinä. Mutta oli tämä hyvää näinkin.

Paistoin pekonipalat rapeiksi pannulla. Nostin ne talouspaperin päälle lautaselle odottelemaan. Jätin ruokalusikallisen verran pekonin paistorasvaa pannnulla, ja lorautin mukaan vähän öljyä. Leikkasin ruusukaalit melko ohuiksi siivuiksi ja paistoin ne juuri ja juuri kypsiksi pannulla. Kaadoin salaatin pannulta suoraan lautaselle ja murustelin mukaan vähän sinihomejuustoa. Kastikkeeksi sekoitin nopsasti hillopurkissa ravistellen kokojyvädijonia, oliiviöljyä ja punaviinietikkaa.

En nähnyt enkä kuullut ympäröivästä maailmasta mitään kun haarukoin salaattia suuhun. Kiireinen työpäivä nollaantui mielestä kerta heitolla.

ruusukaali-salaatti-2-fannikaneli.jpg

 

Näytä lisää