KATSOMASI RESEPTIT

Kalassa

IMG_9108.JPG

Kalastus. Siihen me ollaan hurahdettu ihan kunnolla tänä kesänä. Ei sen kummempaa promeininkiä - onkimista laiturilta ja veneestä.

Niin kun keittiössäkin, kalassakin yksinkertainen on parasta. Onkimisessa on jotain nostalgista. Pala lapsuuden kesiä. Kiireettömyyttä. Järvimaisemista nautiskelua. Ja voihan sitä kalaakin tulla.

Suuret saalit vielä odottavat meitä, mutta pienehköjä ahvenia on tullut mukavasti. Ne ovat täydellisiä soppakaloja. Tämä fenkoli-ahvenkeiton resepti on meidän suosikki. Kireitä siimoja kaikille kalastajille!

IMG_9079.JPG

 

Tomaattisadon herkut x 5

tuoretomaatti-pasta-4-fannikaneli.jpg

Tomaatit kypsyvät nyt hurjaa kyytiä mökin lämmintä seinää vasten. Eivätkä ne tunnu pahastuvan sadepäivistäkään. Tein aamulla munakokkelia ja paistoin samalla nopeasti pannullisen juuri puskasta napsittuja kirsikkatomaatteja. Vitsi, että ne on aromikkaita varsinkon vähän oliiviöljyssä paistettuina!

Kaupan tomaateissakin on upeasti makua tähän aikaa vuodesta. Tässä muutama meidän suosikkitavoista nautiskella sesongin tomaateista!

 

Kesän herkulliset tomaattiruuat

- Unohda tomaattikastikkeen keittely! Nautiskele tuoreesta tomaattipastasta mozzarellajuuston kanssa.

- Uunissa kuivatut kirsikkatomaatit sopivat ihanasti salaatteihin, pastoihin - tai sellaisenaan naposteltavaksi!

- Sekoita erilaisia tomaatteja, lorauta mukaan oliiviöljyä ja viinietikkaa - kokoa tomaattikeot bruschettojen päälle.

- Tee sadeillan iloksi paahdettua tomaattikeittoa ja rapeita juustoleipiä. Ihanan lämpöistä vaikkapa mökin kuistilla lusikoituna!

- Hanki tomaatteja reilumpi satsi ja keitä niistä hilloa! Kata mausteinen tomaattihillo juustolautasen kaveriksi illanistujaisten pöytään.

 

TallennaTallenna

Merisuola-suklaa­jää­te­lö­ne­liöt

suklaa-jaateloneliot-2-fannikaneli.jpg

Loma tekee kuulkaas ihmeitä. Blogia kauemmin lukeneet, te tiedättekin tämän jo. Meidän keittiössä ei yleensä näperretä. Jos mutka on mahdollista vetää suoraksi, se tehdään. 

Mutta nyt kun on aikaa, ja on kiva testailla uusia reseptejä, mieleeni tuli tällainen idea. Mitäpä jos suklaakohvehdin näköisen herkun sisältä löytyisikin jäätelöä? Ja päältä ripaus suolahippuja. No pakkohan tätä ideaa oli kokeilla käytännössä.

Sulatin vesihauteessa tummaa suklaata. Otin ankkajäässä olevan vaniljajäätelöpaketin pakastimesta ja leikkasin sen isolla kokkiveitsellä reilun kokoisiksi neliöiksi. Levittelin neliöt kahdelle lautaselle ja laitoin niistä toisen odottelemaan pakkaseen. Upotin varrastikun jäätelöneliöön ja pyörittelin sen kauttaaltaan suklaassa (paitsin pohjan). Otin sen tikun nokasta haarukalla ja nostin lautaselle. Päälle ripottelin sormisuolaa. Sitten vaan muutama toisto ja kaikki kuorrutetut jätskineliöt takaisin pakkaseen. Teoriossa siis näin se menisi täydellisesti.

Homma kuulosti ehkä hieman todellisuutta helpommalta noin idea-asteella. Viimeiset jäätelöneliöt sulivat sormiin. Suklaa jähmettyi lopuksi liikaa eikä enää tarttunut mihinkään. Ja unohdin ripotella suolaa melkein puolien neliöiden päälle. Ja ei, suola ei tartu enää hetkeä myöhemmin kovettuneen suklaan päälle. Kokeiltu on.

Sain kuitenkin yhden lautasellisen verran ihan söpöäjä herkkujapaloja. Ja epäonnistuneet syötiin pois tehdessä. Kaiken kaikkiaan, herkullinen projekti. Ja herkullinen kahvihetki seuraavana päivänä.

suklaa-jaateloneliot-fannikaneli.jpg

suklaa-jaateloneliot-3-fannikaneli.jpg

Kesän herneet x 3

herne-risotto-2-fannikaneli_0.jpg

Palkoja, herneitä, versoja... Kaikki herneen osat maistuvat nyt parhaimmalta! Käytän kesäkeittiössä monipuolisesti pikkuiset herneenpalot ja pehmeän makoisat versot. Ne täydentävät salaateissa ja pastoissa kivasti itse herneiden makua.

Ostin torilta pari litraa lähitilan herneitä. Ensimmäiset litrat katoavat napostellen, mutta seuraavan pussillisen voisi upottaa näihin ohjeisiin!

 

Parhaat hernesadon reseptit

- Tämä pehmeän silkkinen risotto on todellinen herneen juhla!

- Lohi ja herne ovat parhaat kaverit. Niin näissä näyttävissä leivissäkin, jotka sopivat mainiosti kesäbrunssille tai piknikille!

- Raikas yrtti-hernepyree on täydellinen kesäaterian lisuke. Ricotta tekee siitä samettisen täyteläisen.

 

Amerikkalaiset mustikka-murumuffinssit

mustikka-murumuffinssit-fannikaneli.jpg

Kurkistelin metsässä mustikanvarpujen oksien alle. Mustikat ovat kyllä kypsyneet jo mukavasti, ja sieltä on saanut jo muutamia mukillisia marjoja. Eilinen pieni mustikkasaalis pääsi muffinsseihin!

Olen jahdannut täydellistä mustikka-muffinssireseptiä jo vuosia. Olen testannut erilaisia ohjeita ja tehnyt niistä omia sovelluksia. Jogurttitaikinasta olen tykännyt paljon, ja laitan usein taikinaan kermaviiliäkin. Haaveissani olen mietiskellyt sellaisia jättimäisiä amerikkalaistyylisiä muffinsseja. Nyt tämä reseptikokeilu pääsi aika lähelle tuota visiota.

Tämän taikinan juju on piimässä eli buttermilkissä niin kuin se on useissa amerikkalaisissa resepteissä. Piimä kyllä tekee muffinsseista huippu meheviä eri tavalla kun mikään muu. Voita taikinaan ei tule ollenkaan, vaan mukaan lorautetaan öljyä. Tein muffinssien päälle murukerroksen, joka tuo muffinsseihin sitten sitä ihanaa voin makua. Näin saadaan samaan muffinssiin pehmeyttä ja rapeutta! Aika koukuttava yhdistelmä.

Resepti on juuri sopivan kokoinen yhdelle muffinssipannulle. Saat silloin kaksitoista reilun kokoista muffinssia. Niin kuin yhdessä suosikissani, Dan in Real Life -elokuvassa sanotaan. "I ordered a muffin, but I think they gave me a small planet." Juuri sellaisia ovat nämä muffinssit. Ihania pikku planeettoja.

mustikka-murumuffinssit2-fannikaneli.jpg

 

Näytä lisää