Työpäivät viinintekijänä vintagen aikaan tuntuvat aina alkavan käymisprosessissa olevien viinien maistelulla (sekä aamu- että iltavuorossa). Jopa 1,5 miljoonan litran tankillisista viiniä arvioidaan niiden tuoksu, maku, tasapaino jne.

Työpäivät viinintekijänä vintagen aikaan tuntuvat aina alkavan käymisprosessissa olevien viinien maistelulla (sekä aamu- että iltavuorossa). Jopa 1,5 miljoonan litran tankillisista viiniä arvioidaan niiden tuoksu, maku, tasapaino jne. Valmis viini johdetaan putkia pitkin filtterin läpi pullotukseen. Lindemans ei ikäännytä viinejä, vaan lähes kaikki lähetetään suoraan kauppojen hyllyille.

Tänään pääsimme tutustumaan eri viinilajikkeiden sekoittamiseen. Lakien määräämiä rajoituksia noudattaen teimme Shiraz-Cabernet Sauvignon -sekoituksen. Valmiiseen blendiin lisäsimme mm. tiivistettä hyvän makeuden saavuttamiseksi. Oli mielenkiintoista huomata, miten hyvinkin pieni määrä vaikuttaa lopputulokseen – ja kaikki tämä on viinintekijän päätettävissä. Tarkkoja reseptejä ei ole, mutta rajoituksia täytyy noudattaa (esim. Australiassa, EU:ssa ja USA:ssa on kaikissa hieman erilaiset rajoitukset).

Huomenna on viimeinen ”työpäivä” Karadocin viinitilalla, jonka jälkeen menemme illalliselle viinintekijöiden + itse isännän kanssa paikalliseen fine dining -ravintolaan. Tiedossa on mahtavia makuelämyksiä sekä hyvän ruoan että paikallisten laatuviinien parissa, monipuolista olutvalikoimaa unohtamatta. Kaiken lisäksi luvassa on tietenkin mukavaa seuraa. Työilmapiiri samoin kuin paikalliset ihmiset ovat ihanan rentoja. Olisi parasta opetella sama elämäntyyli kotona Suomessa eikä vain säntäillä stressaantuneena paikasta toiseen, kiireinen aikataulu käsilaukussa ja takaraivossa.

Olisin ehkä toivonut, että viinitilalla olisi päässyt hieman enemmän tekemään asioita omin käsin. Toisaalta olen myös huomannut, että kaiken oppimiseen vaadittaisiin vähintään parin kuukauden työharjoittelu ja paljon kemian opiskelua, joten ehkä on parempi pysytellä tarkkailevana osapuolena näin lyhyellä reissulla. En haluaisi olla vastuussa 1,5 miljoonan litran viinin sössimisestä kurikkalaiseksi kiljuksi.

Viinintekijä Yelena Grivec

Yhytin viinitilalta käsiini Yelena Grivecin, joka on työskennellyt viinintekijänä 8 vuotta. Hän kertoi mielellään ammatistaan ja käytinkin tilaisuuden siekailematta hyödykseni.

Hän on opiskellut viinialaa Adelaiden yliopistossa ja on nyt töissä tällä samaisella Lindemansin tilalla. Hänen töihinsä kuuluu mm. viinirypäleiden tilan arviointi sadonkorjuuaikana. Tavallaan voisi sanoa, että hän huolehtii viinin pellolta pulloon. Vintagen ulkopuolella hän muun muassa pohtii uusien viinien sekoituksia.

Yelenasta työ on haastavaa ja sopivan vaihtelevaa, eikä tylsiä päiviä juuri näe. Hienolta kuulostaa myös se, että hän pääsee maistamaan hyvin monia erilaisia viinejä ja itse luomaan uusia.

Viinistä voi oppia aina uutta ja Lindemans järjestääkin kuulemma paljon koulutuksia työntekijöille. Ympärillä on mahtavia opettajia ja työkavereita ja itsensä kehittämismahdollisuudet tuovat työhön syvyyttä. Yelenan mukaan työntekijöille annetaan vapaat kädet kokeilla ja ideoida uusia tuotteita.

Yelenan lempiviiniä tiedusteltaessa vastaus ei ollut täysin yksiselitteinen; kuulemma se riippuu vuodenajasta. Hän kuitenkin mainitsi pitävänsä kovasti länsiaustralialaisesta chardonnaysta ja rieslingistä, sekä laadukkaasta samppanjasta, tietenkin..!

Kysyttäessä terveisiä suomalaisille lukijoille vastaus on ytimekäs: ”Jatkakaa juomista!”