Matkakokemukseni oli aivan uskomaton, eihän tällaisia joka päivä vastaan tule muutenkaan. Mitä reissusta sitten jäi käteen?

Ihan hetki sitten oli Lindemansin Winemaker-kisan finaali meneillään ja kova jännitys päällä, lähtökin tuntui silloin vielä kaukaiselta asialta. Nyt reissu on tehty ja pari ”normaalia” työpäivääkin jo takana. Kokemus oli aivan uskomaton, eihän tällaisia joka päivä vastaan tule muutenkaan. Mitä tästä sitten jäi käteen?

Pintaraapaisu viinintekijän työstä

Kahden viikon aikana opin paljon uusia asioita viineistä ja niiden valmistamisesta. Kaksi viikkoa ei tietenkään riitä kovin syvälliseen perehdytykseen viinintekijäksi, joten tavallaan kokemus oli pintaraapaisu koko prosessista.

Opin erottamaan eri rypälelajikkeita toisistaan sekä havaitsemaan eroja rypäleiden maussa ja ulkonäössä riippuen kasvuympäristöstä, sateista jne. Pääsin seuraamaan rypäleiden kulkua pellolta valmiiksi viiniksi saakka. Pääsin myös maistelemaan eri vaiheessa olevia mehuja (juuri murskaimesta tulleesta mehusta valmiiseen viiniin) ja tunnistamaan eroja laadukkaan ja huonomman mehun välillä, riippuen miten hyvinvoivalta viljelmältä rypäleet olivat peräisin. Lisäksi tutustuin eri blendien sekoittamiseen, kädenjälkeäni voi maistella ainakin vuoden 2011 Lindemans Shiraz Cabernet -hanapakkauksissa, joita olin sekoittamassa. Ja ennen kaikkea pääsin maistelemaan kymmeniä eri viinejä.

Ja mikä tärkeintä – opin myös millaisella rypäleellä ja millä heittotyylillä saa parhaimman näköisen tahran kaverin valkoiseen paitaan. Itse onneksi parhaiten viihdyn mustissa.

Karadoc vs. Coonawarra

Karadocin ja Coonawarran viinitilojen ero oli huomattava. Karadocin viinitila on massiivinen (suurin viinitila ja pakkaamo eteläisellä pallonpuoliskolla) ja siellä valmistetaan pääasiassa Lindemansin viinejä. Siellä myös pullotetaan muualta tulevia viinejä. Coonawarrassa sen sijaan tekeminen on skaalaltaan pienempää. Karadoc on Lindemansin viinitila, ja Coonawarra taas on Wynns Winery Estaten omistama, jossa osa viineistä on Lindemansin brandin alla (Coonawarra Trio).

Ihmiset

Ihmiset molemmilla tiloilla olivat mukavia. Karadocissa vietin enemmän aikaa ja tutustuin viinintekijöihin paremmin, ja osaan heistä varmaan olen yhteydessä jatkossakin. Coonawarrassa ihmiset jäivät etäisemmiksi, mutta viinin valmistuksen suhteen pääsin itse tekemään asioita hieman enemmän, joten oppiminen oli siellä ehkä aavistuksen tehokkaampaa. Australialaiset yleensäkin ovat ihanan rentoja – sekä työssä että vapaalla. Harvoin näkee ahdistuneen näköisinä tai pipo kireällä ympäriinsä säntäileviä ihmisiä. Ihmisiin on helppo tutustua eikä tuntemattomille ihmisille juttelevia katsota kieroon.

Mitä kanssamatkustajaani Heidiin tulee, niin kahden viikon aikana ehdimme tutustua toisiimme äärimmäisen hyvin – onneksi olimme samanhenkisiä neitejä ja tulimme erittäin hyvin toimeen keskenämme. Ystävyys varmasti kestää ja toivottavasti pääsemme vierailemaan toistemme luona lähitulevaisuudessa.

Viinit

Eurooppalaisille australialaiset viinit ovat helposti hiukan tuntemattomampia kuin keskieurooppalaiset. Australialaisten laatuviinien valikoima Alkoissakin on vielä rajallinen. Toivotaan, että tähän saadaan muutosta, ja että lisää hyviä australialaisia viinejä saataisiin suomalaisten nautittavaksi. Itse kaipaisin Alkon hyllyille esimerkiksi Lindemansin Coonawarra Trioa, ja Penfoldsin Bin 389:ää, jotka olivat yksiä omista suosikeistani tällä reissulla.

Yleisesti ottaen australialaiset pitävät makeammista ja helpommin juotavista viineistä ja ainakin itsestäni vaikuttaa siltä, että esim. tanniinisuutta yritetään ennemminkin piilottaa kuin tuoda esiin.

Sää

Sää on ollut tänä vuonna poikkeuksellinen Australiassa niin kuin muuallakin maailmassa. Sateet ovat tuoneet mukanaan heinäsirkat (näin paha riesa niistä tulee kuulemma kerran 50 vuodessa), viiniviljelijöillä on ollut vaikeuksia pitää viljelmänsä tuottavina liiallisen kosteuden vuoksi ja ihmiset valittavat kun normaaleja 40 asteen lämpötiloja ei kesän aikana ollut. Vierailumme aikana sää vaihteli 17 ja 30 asteen välillä, pääosin oli aurinkoista mutta pilvisiä päiviäkin oli pari. Rusketus jäi aika maltilliseksi korkean suojakertoimen ja pakollisten pitkien hihojen ja lahkeiden takia viinitiloilla.

Australia

Kolmas kerta Australiassa ei muuttanut ollenkaan ennakkokäsitystäni maasta, vaan pelkästään vahvisti sitä; ihmiset ovat ihania, meininki äärimmäisen rentoa sekä työssä että vapaalla, ruoka brittiläis-amerikkalaista, (joskin myös aasialaisvaikutteita löytyy), hedelmät tuoreita, viinit maistuvia, ötökät suuria ja maisemat uskomattomia. Lennot sinne valitettavasti ovat pikkusen turhan pitkiä ja kalliita varsinkin lyhyttä vierailua ajatellen.

Lyhyesti

Uskomaton (viini)kokemus joka meni valitettavan nopeasti ohi, kymmenen lentoa, kymmeniä erilaisia viinejä, paljon viinitietoutta josta toivottavasti suurimman (tai edes pienen) osan pystyn jossain aivojeni sopukassa säilyttämään.. Ihania ihmisiä, aurinkoa, heinäsirkkoja, heinäsirkkoja, heinäsirkkoja ja pari hyttysenpuremaa. KIITOS!

Eikä tämä muuten tähän jää...