Matka jatkuu kohti viinitekijän arkea....

Crickety crickMildura on n. 30 000 asukkaan maalaiskaupunki. Muistan sen jopa omilta backpacker–ajoiltani vuodelta kissa ja kukkaruukku, jolloin kaikki menivät Milduraan hedelmiä poimimaan ansaitakseen rahaa ja nopeasti. Milduran ja sen ympäristön hyvinvoinnista vastaa suureksi osaksi sen reunamilla virtaava Murray–joki, jota ilman myös tällä alueella olisi varmasti pelkkää punaista aavikkoa.Asumme Heidin kanssa mukavassa huoneistohotellissa, jossa keittiön, olohuoneen, makuuhuoneiden ja kylpyhuoneiden lisäksi kaupan päällisenä on muutama kymmenen heinäsirkkaa iltaa kohden. Ensimmaisen ja toisen illan vietimme niitä metsästäen, jotta uskaltautuisimme skandinaavisina ötökkävihaajina nukkumaan, mutta nyt niihin alkaa jo tottua.Heinäsirkat ovat seurausta tämän vuoden epänormaaleista sääoloista; alueella on ollut runsaasti sateita, jotka ovat aiheuttaneet lieviä tulvia ja ovat tuoneet mukanaan mm. heinäsirkat ja hyttyset, joita ei tavallisesti täällä näe. Keskisademäärä vuodessa on tällä alueella n. 30 ml, kun jo tähän mennessä tänä vuonna on satanut 360 ml.

Ensimmäinen työpäivä viinintekijänäMaanantaiaamuna meidät haki hotellilta Lindemansin Karadocin tilan viinintekijöiden johtaja Wayne Falkenberg, sama tyyppi joka sunnuntaina haki meidät kentältä. Aloitimme päivän cappuccinolla ja esittelykierroksella ympäri viinitilan toimistoa. Esittelykierroksen jälkeen lähdimme arvioimaan ensi viikolla korjattavien viinirypäleiden tämänhetkistä kypsyyttä, tasoa, mehukkuutta, makua, jne. Tulvien aiheuttamat tuhot näkyvät monessa eri lajikkeessa homeena sekä muina vaurioina. Paksumpikuoriset (esim. Merlot) lajikkeet säilyvät kosteudelta paremmin kuin ohutkuoriset (joihin lukeutuu esim. Shiraz, Solombard, Sauvignon Blanc)Iltapäivän vietimme tutustuen Lindemansin koko viiniskaalaan – valmiiden tuotteiden muodossa. Maistoimme 32:ta eri viiniä, joista kaikkia ei myydä Suomessa. Kynä sauhuten yritimme pistää merkille, miltä mikäkin range maistui.Illalla pääsimme seuraamaan sadonkorjuuta, jota yksi läheisistä rypäleidentoimittajista oli tekemässä. Korkeiden lämpötilojen takia sadonkorjuu tehdään ilta- tai yöaikaan, jotta rypäleet säilyisivät tuoreina pidempään. Sadonkorjuu on tehty todella koneelliseksi, joten mitään käsityötä ei pellolla tarvitse tehdä. Koneellisen korjuun jälkeen rekat poimivat valmiit rypälelaarit ja tuovat ne tehtaalle käsiteltäväksi.

Toinen päivä viinintekijänäTänään kävimme läpi koko prosessin rypäleiden vastaanotosta lopullisen juoman pakkaamiseen. Kävimme myos maistelemassa valmiita tuotteita, ja täytyy sanoa, että en ole aiemmin muutaman kymmenen tuhannen litran tankista skumppaa (jota täälläpäin samppanjaksikin kutsutaan) nauttinut – nyt olen. Työpäivän päätteeksi tutustuimme kuohuvien lisäksi paikallisiin oluisiin, ei valittamista niidenkään suhteen.