KATSOMASI RESEPTIT

Vii­ni­har­joit­te­lu suoritettu

Matkakokemukseni oli aivan uskomaton, eihän tällaisia joka päivä vastaan tule muutenkaan. Mitä reissusta sitten jäi käteen?

Ihan hetki sitten oli Lindemansin Winemaker-kisan finaali meneillään ja kova jännitys päällä, lähtökin tuntui silloin vielä kaukaiselta asialta. Nyt reissu on tehty ja pari ”normaalia” työpäivääkin jo takana. Kokemus oli aivan uskomaton, eihän tällaisia joka päivä vastaan tule muutenkaan. Mitä tästä sitten jäi käteen?

Pintaraapaisu viinintekijän työstä

Kahden viikon aikana opin paljon uusia asioita viineistä ja niiden valmistamisesta. Kaksi viikkoa ei tietenkään riitä kovin syvälliseen perehdytykseen viinintekijäksi, joten tavallaan kokemus oli pintaraapaisu koko prosessista.

Opin erottamaan eri rypälelajikkeita toisistaan sekä havaitsemaan eroja rypäleiden maussa ja ulkonäössä riippuen kasvuympäristöstä, sateista jne. Pääsin seuraamaan rypäleiden kulkua pellolta valmiiksi viiniksi saakka. Pääsin myös maistelemaan eri vaiheessa olevia mehuja (juuri murskaimesta tulleesta mehusta valmiiseen viiniin) ja tunnistamaan eroja laadukkaan ja huonomman mehun välillä, riippuen miten hyvinvoivalta viljelmältä rypäleet olivat peräisin. Lisäksi tutustuin eri blendien sekoittamiseen, kädenjälkeäni voi maistella ainakin vuoden 2011 Lindemans Shiraz Cabernet -hanapakkauksissa, joita olin sekoittamassa. Ja ennen kaikkea pääsin maistelemaan kymmeniä eri viinejä.

Ja mikä tärkeintä – opin myös millaisella rypäleellä ja millä heittotyylillä saa parhaimman näköisen tahran kaverin valkoiseen paitaan. Itse onneksi parhaiten viihdyn mustissa.

Karadoc vs. Coonawarra

Karadocin ja Coonawarran viinitilojen ero oli huomattava. Karadocin viinitila on massiivinen (suurin viinitila ja pakkaamo eteläisellä pallonpuoliskolla) ja siellä valmistetaan pääasiassa Lindemansin viinejä. Siellä myös pullotetaan muualta tulevia viinejä. Coonawarrassa sen sijaan tekeminen on skaalaltaan pienempää. Karadoc on Lindemansin viinitila, ja Coonawarra taas on Wynns Winery Estaten omistama, jossa osa viineistä on Lindemansin brandin alla (Coonawarra Trio).

Ihmiset

Ihmiset molemmilla tiloilla olivat mukavia. Karadocissa vietin enemmän aikaa ja tutustuin viinintekijöihin paremmin, ja osaan heistä varmaan olen yhteydessä jatkossakin. Coonawarrassa ihmiset jäivät etäisemmiksi, mutta viinin valmistuksen suhteen pääsin itse tekemään asioita hieman enemmän, joten oppiminen oli siellä ehkä aavistuksen tehokkaampaa. Australialaiset yleensäkin ovat ihanan rentoja – sekä työssä että vapaalla. Harvoin näkee ahdistuneen näköisinä tai pipo kireällä ympäriinsä säntäileviä ihmisiä. Ihmisiin on helppo tutustua eikä tuntemattomille ihmisille juttelevia katsota kieroon.

Mitä kanssamatkustajaani Heidiin tulee, niin kahden viikon aikana ehdimme tutustua toisiimme äärimmäisen hyvin – onneksi olimme samanhenkisiä neitejä ja tulimme erittäin hyvin toimeen keskenämme. Ystävyys varmasti kestää ja toivottavasti pääsemme vierailemaan toistemme luona lähitulevaisuudessa.

Viinit

Eurooppalaisille australialaiset viinit ovat helposti hiukan tuntemattomampia kuin keskieurooppalaiset. Australialaisten laatuviinien valikoima Alkoissakin on vielä rajallinen. Toivotaan, että tähän saadaan muutosta, ja että lisää hyviä australialaisia viinejä saataisiin suomalaisten nautittavaksi. Itse kaipaisin Alkon hyllyille esimerkiksi Lindemansin Coonawarra Trioa, ja Penfoldsin Bin 389:ää, jotka olivat yksiä omista suosikeistani tällä reissulla.

Yleisesti ottaen australialaiset pitävät makeammista ja helpommin juotavista viineistä ja ainakin itsestäni vaikuttaa siltä, että esim. tanniinisuutta yritetään ennemminkin piilottaa kuin tuoda esiin.

Sää

Sää on ollut tänä vuonna poikkeuksellinen Australiassa niin kuin muuallakin maailmassa. Sateet ovat tuoneet mukanaan heinäsirkat (näin paha riesa niistä tulee kuulemma kerran 50 vuodessa), viiniviljelijöillä on ollut vaikeuksia pitää viljelmänsä tuottavina liiallisen kosteuden vuoksi ja ihmiset valittavat kun normaaleja 40 asteen lämpötiloja ei kesän aikana ollut. Vierailumme aikana sää vaihteli 17 ja 30 asteen välillä, pääosin oli aurinkoista mutta pilvisiä päiviäkin oli pari. Rusketus jäi aika maltilliseksi korkean suojakertoimen ja pakollisten pitkien hihojen ja lahkeiden takia viinitiloilla.

Australia

Kolmas kerta Australiassa ei muuttanut ollenkaan ennakkokäsitystäni maasta, vaan pelkästään vahvisti sitä; ihmiset ovat ihania, meininki äärimmäisen rentoa sekä työssä että vapaalla, ruoka brittiläis-amerikkalaista, (joskin myös aasialaisvaikutteita löytyy), hedelmät tuoreita, viinit maistuvia, ötökät suuria ja maisemat uskomattomia. Lennot sinne valitettavasti ovat pikkusen turhan pitkiä ja kalliita varsinkin lyhyttä vierailua ajatellen.

Lyhyesti

Uskomaton (viini)kokemus joka meni valitettavan nopeasti ohi, kymmenen lentoa, kymmeniä erilaisia viinejä, paljon viinitietoutta josta toivottavasti suurimman (tai edes pienen) osan pystyn jossain aivojeni sopukassa säilyttämään.. Ihania ihmisiä, aurinkoa, heinäsirkkoja, heinäsirkkoja, heinäsirkkoja ja pari hyttysenpuremaa. KIITOS!

Eikä tämä muuten tähän jää...

Arki koittaa

Reissun viime hetket Melbournessa menivät mukavasti tutustuen mm. paikalliseen ravintolatarjontaan

Reissun viime hetket Melbournessa menivät mukavasti tutustuen mm. paikalliseen ravintolatarjontaan. Torstaina kaupunki täyttyi vihreähattuisista irlantilaisista (tai sen henkisistä) juhlijoista, joiden mukana päädyimme itsekin juhlimaan St. Patrick’s Daytä – missäs muualla kuin täyteen pakatussa irkkupubissa. Perjantaina pilvisen sään takia jäi biitsi väliin, jonka sijaan kävimme eläintarhassa ihmettelemässä paria hassua elukkaa. Ennen kotiin lähtöä teimme vielä viimeiset viiniostokset, lähinnä tavoitteena oli löytää sellaisia laadukkaita australialaisviinejä, joita ei Alkon valikoimissa ole (sen verran mitä nyt matkalaukkuun sattui mahtumaan ja minkä verran mukanaan Suomeen sai tuoda).

Noin 30 tunnin kotimatka oli väsyttävä, mutta suhteellisen kivuttomasti siitä selvittiin. Lentokenttäodottelut Bangkokissa ja Tukholmassa olivat vähä turhan pitkiä, onneksi sentään Thai Airways ei pettänyt tälläkään kertaa ja sain jopa nukuttua jokusen tunnin lennon aikana. Vaikka arkeen paluu hieman takaraivossa kaivertelikin, helpotti auringonpaiste Helsingissä huomattavasti tilannetta. Kai se kesä tännekin jossain vaiheessa kerkeää…

Vähiin käy

Keskiviikkona ajelimme tällä kertaa Robeen, joka sijaitsee rannikolla 100 km Penulasta länteen. Siellä erilaisten ja hyvinvoivien viiniviljelmien lisäksi pääsimme näkemään kaunista rannikkoseutua.

Coonawarran vierailun aikana olemme päässeet näkemään erilaisia viiniviljelmiä siellä sun täällä, autossa istuminen on tullut suhteellisen tutuksi. Keskiviikkona ajelimme tällä kertaa Robeen, joka sijaitsee rannikolla 100 km Penulasta länteen. Siellä erilaisten ja hyvinvoivien viiniviljelmien lisäksi pääsimme näkemään kaunista rannikkoseutua. Keskiviikkoiltapäivän vietin labrassa (niin kuin Heidi teki eilen), testaamassa näytteitä eri viljelmiltä. Rypäleistä testataan sokeripitoisuus, homeet ym., jonka jälkeen viinintekijät päättävät, halutaanko kyseistä rypälettä viinitilalle vai ei.

Keskiviikkoiltana kävimme eräänlaisella jäähyväisillallisella Penulan keskustassa Wynns Coonawarra Estate –viinitilan viinintekijöiden ynnä muun työvoiman kanssa. Annosten koko oli sitä luokkaa, että niillä olisi syöttänyt puoli Suomea, jälkiruokapuolesta puhumattakaan. Jopa eräs nimeltä mainitsematon sukulaishenkilö olisi varmasti saanut tarpeekseen kolmen kilon suklaakakku”palasta” jälkiruokana.

Torstaina turisteilimme. Pääsimme näkemään keskellä viiniviljelmiä sijaitsevia luolia (Naracoorte) ja muuta mukavaa, jota matkan varrelta löytyi. Iltapäivällä kutsui jälleen kerran Melbourne; parin päivän tehopaketti shoppailua ja/tai biitsiä säästä riippuen. Muutamat australialaiset viinitkin ovat vielä maistamatta.

Lauantaina kello 16 alkaa reilun vuorokauden pituinen kotimatka. Onneksi sentään Royal Silk ja Premium Economy -luokat helpottavat arkeen palaamisen tuskaa. Ja tietenkin täytyy muistaa fysioterapeuttiäidin jumppaohjeet lentomatkalle, vaikka kuinka vaaka-asennossa matkattaisiinkin..!

Coonawarra

Tunnin mittainen lento Melbournesta Mt. Gambierille lähti muodikkaasti pari tuntia myöhässä...

Tunnin mittainen lento Melbournesta Mt. Gambierille lähti muodikkaasti pari tuntia myöhässä. Perillä meitä oli vastassa Coonawarran Lindemansin viinintekijä Brett, joka kyyditsi meidät Penulaan (asukasluku n. 1 500), jossa majoittuisimme seuraavat neljä yötä. Automatkalla Brettin noin 9-vuotias tytär osasi mm. kertoa, että aikuinen täkäläinen kenguru voi kasvaa suunnilleen minun kokoisekseni. Paha sanoa menikö kohteliaisuuden puolelle vai ei.

Sen pahemmin asettumatta aloillemme viihtyisään motelliin lähdimme samoilta sijoilta Brettin kotiin hänen perheensä kanssa illalliselle. Lammaspaisti oli erinomaista. Lisäksi oli mielenkiintoista päästä tutustumaan paikalliseen perhe-elämään. Aika pitkälti samalla kaavalla täälläkin mennään kuin kotopuolessa, vaikka hieman eri puitteissa.

Itse viinitila sijaitsee Coonawarrassa, joka on 36 asukkaan kylä Penulan lähettyvillä. Karadocin tilaan verrattuna täällä tekeminen on paljon pienempää, ja Lindemansin lisäksi täällä tuotetaan muitakin viinimerkkejä.

Maanantain ja tiistain aikana pääsimme toden teolla pohtimaan blendien sekoittamista ja tutustumaan tämän viinitilan tuotantoprosessiin. Kävimme myös useilla eri viljelmillä tutkimassa punaisten lajikkeiden tilannetta, joka on haasteellinen runsaiden sateiden seurauksena. Maanantai-iltana koimme ehkä reissun tähän mennessä parhaan illallisen Coonawarran kylässä, Fodder-nimisessä ravintolassa. Kyytipoikana toimi Lindemansin koko Coonawarra Trio vuodelta 2005 (Pyrus, St. George, Limestone Ridge). Tiistain barbeque-ilta ei myöskään ollut pahitteeksi: mukavalla näköalapaikalla viiniviljelmien reunamilla, hyvän ruoan kanssa, maistelimme vielä työn alla olevaa Shiraz-lajikkeen viime vuoden viiniä.

Ja sitten niihin klassisiin kommelluksiin, joita tällä matkalla on sattunut toistaiseksi suhteellisen vähän: maanantaina aikaa jäi myös urheiluun, ja päätin lähteä juoksulenkille kaiken tämän herkuttelun lomassa. Jalankulkijoille huonosti suunnitelluilta maanteiltä jalkaystävällisemmille pikkuteille siirryttyäni löysin itseni pässien kanssa samasta aitauksesta. Vaikka tavallaan tunsin olevani omieni joukossa, tein täyskäännöksen, pistin koipiini vielä vähän enemmän vauhtia ja Iron Maidenin Trooperin tahdittamana juoksentelin laidunmailta kipin kapin turvallisille rekkojen täyttämille maanteille. Ja kyllä muuten tuli hiki.

Tilalta tilalle

Perjantaina viimeisen työpäivän päätteeksi pääsimme kokeilemaan erilaisia laatu- ja vuosikertaviinejä.

Perjantaina viimeisen työpäivän päätteeksi pääsimme kokeilemaan erilaisia laatu- ja vuosikertaviinejä. Molempien suosikiksi päätyi punaisista lopulta Penfoldsin Bin 389 Shiraz (2006), sekä oma suosikkini valkoviineistä oli St Huberts Chardonnay Yarra Valleystä (2004). Uusi tuttavuus oli Seppelt Sparkling Shiraz (2005), joka oli yllättävä punaisena kuohuvana, mutta ei pahemmin kummankaan makuhermoja kutkutellut.

Vaikka olimme Karadocin viinitilalla vain viikon, tuntui yllättävän haikealta lähteä pois. Olisin viihtynyt pidempäänkin. Lentomatka Mildurasta Melbourneen oli harvinaisen tuskainen edellisillan juhlista johtuen, ja kaiken lisäksi lento oli myöhässä. Perille päästyämme nakkasimme laukkumme hienoon hotelliimme ja haimme pientä ja epäterveellistä purtavaa. Loppupäivän vietimme St. Kilda -rannalla valkoisina valaina löhöten ja auringonpaisteesta nauttien.

Tähän mennessä on ehtinyt jo hiukan tutustua myös paikalliseen ruokaan. Australialainen keittiö on käytännössä sama kuin brittiläinen tai amerikkalainen sellainen. Paljon rasvassa käristettyjä epäterveellisiä asioita, terveellisiä vaihtoehtoja on harvassa. Törmäsin jopa caesarsalaattiin, jossa kana oli paneroitu, ja salaatin sivussa oli lisukkeena pasta- ja perunasalaattia. Myös kalaa syödään paljon – friteerattuna. Itse en ole tämän keittiön suurin fani (vaikka näitä syömällä varmasti kooltaan aika suureksi kasvaakin), energiamäärä tuntuu usein olevan tärkeämpi kuin ruoan maku.

Australialaiset juovat enemmän olutta kuin viiniä, mutta täällä niin kuin Suomessakin, viinin suosio on kasvamassa jatkuvasti. Paikalliset juovat paljon valkoviiniä, esim. Chardonnayta, Sauvignon Blancia ja Rieslingiä. Kotimaiset brandit ovat kaikista suosituimpia, sen jälkeen taitaa tulla uusiseelantilaiset, sekä pohjois- ja eteläamerikkalaiset. Australialaisista laatuviineistä harvoja tuodaan ulkomaille, mikä on todella harmi. Tekisi mieli ostaa kunnon varastot kotiin tuotavaksi, mutta ei taida matkalaukku ja lompakko venyä tarpeeksi pitkälle.

Sitten suunnaksi Mt. Gambier ja Coonawarra. Kuulemma pienen kylän pienellä viinitilalla otetaan viininteko erittäin vakavasti...

Näytä lisää