Aleksanterinleivokset paperin päällä.jpg

Leivos ystävyydelle! Tai pikemminkin yltäkylläinen vadillinen kaikkea ihanaa rakkaille ihmisille!

14.2. vietettävä Ystävänpäivä on meillä Atlantin takaa saapuneen hubbabubba-juhlan maineessa. Ystävänpäivästä tulee mieleen pinkit hörsellykset, sydänkonvehtirasioiden röykkiöt ja kaikki sen sellainen. Mutta totuus löytyy paljon lähempää. Tässäkin asiassa nimittäin kaikki tiet vievät antiikin Roomaan.

Antiikin aikoina 15.2. oli Lupercalia-juhlan aikaa. Karkeloilla juhlistettiin naisten ja avioliiton jumalatarta Junoa sekä luonnon jumalaa Pania. Palatinus-kukkulan luoliin kokoontui nuoria miehiä, jotka uhrasivat vuohia.

Vielä oudompaa oli luvassa, sillä tämän jälkeen nuorukaiset heittivät olalleen vuohentaljat ja läiskivät vastaantulijoita vuohennahasta tehdyillä remmeillä. Melko omintakeinen tapa yrittää parantaa hedelmällisyyttä, läiskimisellä nimittäin pyrittiin lapsionnen turvaamiseen.

Voi pojat! Olisitte tarjonneet vastaantulijoille paljon mieluummin näitä karpalohillolla täytettyjä ja mureapohjaisia Aleksanterinleivoksiani!

Aleksanterinleivokset vadilla.jpg

Myöhemmin juhlinnan kohteeksi vakiintui kristittyjen Valentinus-pyhimys ja päiväksi 14.2. Etenkin Ranskassa ja Englannissa ystävyyttä ja rakkautta on juhlistettu jo 1300-luvulta lähtien rusettiluisteluin ja erilaisin romantillisin arpajaismenoin.

No, sanonpahan vaan, että ehkä silloin talven olivat vielä talvia. Vaikea nimittäin kuvitella ainakaan eteläisessä Suomessa rusettiluistelua viime viikkojen vesisateiden keskellä! Luistinkentällä pyllähtelyn sijaan voitte sen sijaan tarjota mielitietyllenne näitä hurmaavia karpalo-kookosmuffineitani!

kookos-karpalomuffini, avattu, lähis.jpg

Euroopassa oli juhlittu rakkautta jo parituhatta vuotta, kun se viimein 1800-luvulla löysi tiensä Atlantin yli Amerikkaan. Jenkkilässä osataan business, joten eipä aikaakaan kun talvisen juhlan ympärille viritettiin muhkea tuote- ja tapahtumakaruselli.

Siitä on vain tahti koko ajan kasvanut ja nykyään Valentine's Day on suuren luokan dollarijuhla! Olen aivan varma, että nämä kreemitäytteiset minimarenkini olisivat miljoonaluokan bisnes, jos jakelisin niitä vaikkapa keskellä New Yorkin hulinaa!

Kreemitäytteiset minimarengit.jpg

Viime vuodet ovat osoittaneet, että Ystävänpäivä tulee yhä voimallisemmin takaisin syntysijoilleen eli Eurooppaan! Joten seuraavan kerran kun tietämättömät sielut haukkuvat juhlaa amerikkalaiseksi kaupalliseksi hapatukseksi, voit muistuttaa kaiken lähteneen keisarillisesta antiikin Roomasta!

Oi miten upealta rusettiluistelut näyttäisivätkään iltavalaistulla Colosseumilla! Jospa sen saisi hetkellisesti muutettua jääradaksi.. Ehkäpä toteutan hankkeeni vielä jonakin päivänä ja myyn tuhansille osallistujille näitä kultahipuilla koristeltuja tyrni-vadelmatartalettejani! Korkea aika italialaistenkin tutustua tyrnin ja vadelman huumaavaan liittoon!

Tyrni-vadelmatartaletit-2.jpg

Lopuksi toivotan teille ihanaa sekä ylen romanttista Ystävänpäivän viikonloppua! Sen sijaan, että menettäisitte hermonne murehtiessanne sopivaa lahjusta tahi samppanjamerkkiä, leipokaa mieluummin jotain todella hyvää! Kuten tätä mustaherukkamarmorilla kruunattua valkosuklaaleivonnaistani

Aimo annos ystävyyttä ja rakkautta helmikuuhunne!

Toivottaa Eleanora

Valkosuklaa-mustaherukkamarmorikakku-1.jpg

Kuvat: Laura Riihelä ja Satu Nyström