Amarettikeksit-1.jpg

"Olen aina ollut herkkudiplomatian asialla!"

Voisin kirjoittaa kokonaisen kirjan hyvän ja herkullisen pikkuleivän ominaisuuksista. Nimittäin hyvä pikkuleipä on jotain tyystin muuta kuin hiekaksi murenevat, kuivat ja mauttomat tekeleet. Olen törmännyt ajatukseen, jossa herkullisen pikkuleipätaikinan ajatellaan koostuvan vain rasvasta ja vehnäjauhoista. Ehkä niukasti sokerista. Mutta eihän sellainen yhtälö, rakkaat ystävät voi toimia. Pula-aika on onneksemme jo ohitettu. Tarvitaan eri makujen sulavaa ja toisiinsa sointuvaa harmoniaa. Ja jos vehnäjauhot voi korvata vaikka mantelijauhoilla, mikäs sen parempaa!

Ystävänpäivän lähestyessä haluan tarjota teille nämä italialaiset amarettikeksit. Näiden äärellä tuntee olevansa suorastaan alkemisti. Valkuaisista, tomusokerista, mantelijauhoista ja likööritilkasta sukeutuu vastustamaton taikina. Äkkiseltään katsottuna nämä voivat näyttää tavallisilta taikinakokkareilta. Mutta älkää vielä tuomitko. Kun haukkaatte ensimmäisen palasen, saatte kokea taianomaisen makuyhdistelmän.

Italialaiset amaretit ovat yleensä rakenteeltaan hyvin kovia. Liki hampaiden vaaraksi. Olen joskus joutunut murskaamaan amaretit ensin huhmareessa, ennen kuin olen nauttinut ne esimerkiksi jälkiruokien päälle murusteltuina. Siispä halusin kehitellä niistä oman versioni, jossa rakenne säilyisi hieman pehmeämpänä. Ja kaiken kukkuraksi nämä keksit ovat myös gluteenittomia, sillä niissä ei ole rahtustakaan vehnäjauhoja, ainoastaan mantelijauhoja.

Ystävänpäivän teemaan sopii myös amarettien kaunis tarina. Vuosisatojen takainen legenda kertoo milanolaisen piispan tehneen ylätysvierailun Saronnon kaupunkiin, Lombardiaan. Vastassa ollut nuoripari kunnioitti kirkonmiehen visiittiä tarjoamalla hänelle perinteisiä mantelipikkuleipiä. Makumaailma sai piispan niin haltioitumaan, että hän siunasi parin onnelliseen ja pitkään avioliittoon. 

Tarinan kauneus on siinä, miten suuria asioita pikkuleivillä voikaan saada aikaan. Olen toki aina ollut herkkudiplomatian asialla. Pienet mielipahat ja väärinkäsityksen häviävät kuin pullanmuru tuuleen, kun vastapuolen yllättää rakkaudella leivotulla herkkupalalla. Kertakaikkisen aseistariisuvaa.

Amarettien kera toivotan teille oikein ihanaa ystävyyden viikkoa! Perinteisten suklaakonvehtien sijaan tehkää mielitiettyynne lähtemätön vaikutus itse tehdyllä kotileivonnaisella.

Eleanora

Amarettikeksit-2.jpg

Kuvat: Laura Riihelä