Raparperi-frangipanepiirakka.jpg

"Elämä on juhla, johon sinut on kutsuttu! Nimittäin herkuttelemaan!"

 

Gaudeamus igitur

Iuvenes dum sumus.

Post iucundam iuventutem

Post molestam senectutem

Nos habebit humus.

 

Tämä ikiaikainen opiskelijoiden latinankielinen laulu kaikukoon tulevana viikonloppuna Suomi-neidon jokaisen niemen notkossa ja mäen nyppylällä! On juhlan aika! Alkavan kesän raikkaassa vehreydessä, nuoret ylioppilaat ja ammattiinsa valmistuneet kirmaiskoot kohti elämysten valtateitä. Sen sijaan, että pelkäisitte, kuinka korkealta voitte pudota, miettikää miten pitkälle voittekaan lentää!

Lakkiaiset, valmistujaiset, koulun päättäjäiset.. Ne todella ansaitsevat arvoisensa tarjoomukset! Tämän raparperi-frangipanepiirakan kehitin paitsi oodiksi ihastuttavalle ja suloportaiselle raparperille, myös nostamaan tutun raparperipiirakan aivan uusiin stratosfääreihin.

Minua viehättää leivonnaiset, joista löytyy kerroksellisuutta ja erilaisia tekstuureita suun makusilmujen työstettäväksi. Tässä piirakassa on mainio muropohja, hippusella inkivääriä höystettynä. Raparperi nimittäin hyötyy inkiväärin keveästä kosketuksesta. Raparperin haudutan hellävaroen sokerin ja sitrusliköörin seireeninomaisessa syleilyssä. Ja huoli pois, ohjeessa olevasta liköörimäärästä ei parta paukahda, sillä alkoholi haihtuu keitettäessä pois. Luomukseni sopii siis mainiosti myös makutaipaleensa alkupäässä oleville, nuoremmille juhlijoille.

Mutta se frangipanetäyte. Voisin esitelmöidä liki päiväkausia siitä, miten voin, sokerin, kananmunien ja mantelin yhtälö jalostaa piirakan herkkujen aatelistoon. Kun täyteläiseen seokseen lisätään vielä hienoksi murennettuja amarettikeksejä, tuloksena on hykerryttävä kokonaisuus. Yhdessä kirpeän raparperin kanssa frangipane muodostaa sellaisen dialogin, jota herkuttelijan on suorastaan mahdoton vastustaa. Varmemmaksi vakuudeksi amarettikeksejä murustellaan myös piirakan päälle. Pieni puuterointi tomusokerilla sinetöi tämän leivonnaisen juhla-asuunsa.

Lopuksi vielä sallittakoon hetkellinen nostalgianpurskahdukseni. Aikoinaan ylioppilaskirjoituksissani mielestäni haastavin ja samalla kaikkein ihanin rasti oli miettiä kullekin aineelle oikeat herkkueväät. Käytin todella paljon aikaa valmistautuakseni koitokseen myös asiankuuluvin herkuin. Olisittepa nähneet täpötäydessä lastissa olleen eväsvasuni.

Eräät ylioppilasuurastusta valvovat opettajat olivat sitä mieltä, että minut pitää eristää sermin taakse muista kokelaista. Niin huumaavat tuoksut levisivät eväänäni olleista masariineista, kekseistä, suklaaleivoksista - ja vastapaahdetusta villikahvista, jolla olin ladannut termokseni täpötäyteen. Oi niitä aikoja! Mielestäni koulussa tulisi sallia ensiluokkaiset eväät muutenkin kuin pelkästään ylioppilaskirjoituksissa. 

Tämän hienostuneen mutta silti huolettoman raparperiherkun myötä onnittelen ylenpalttisesti ja sokerinhuurteisesti kaikkia tulevana viikonloppuna juhlivia ja heidän perheitään!

Elämä on juhla, johon sinut on kutsuttu! Nimittäin herkuttelemaan!

Rakkain terveisin,

Eleanora

Kuva: Laura Riihelä