Mirva Saukkolan tyylikirja.JPG

"Kun hankit kaappiisi täydennystä, mieti onko vaate sekä funktionaalinen että kaunis!"

 

Syksyinen Helsinki syöksee taivaalta sadetta ja tuulta. Olen kutsunut residenssiini aamukahville Suomen tyylin suurlähettilään, Mirva Saukkolan. Mirvalta ilmestyi tänä syksynä opus, jonka soisin kuuluvan jokaisen huushollin kirjahyllyyn. Toimittaja-kirjailijan sekä ansioituneen tyyli- ja tapa-asiantuntijan uusin luomus on nimeltään "Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pukeutumisesta" (WSOY 2015).

 

Nyt minua kieltämättä huolettaa hieman Mirvan kenkien puolesta, mutta sade on onneksi juuri laantunut ja hän purjehtii paikalle yhtä aurinkoisena kuin aina ennenkin. Jahka saamme lehtevät croissantit ja täyteläisen aamukahvin eteemme, universumi on jälleen tasapainossa.

 

Mirvan ja minun reittimme ovat ristenneet vuosien varrella monasti. Minuun on lukemattomia kertoja tehnyt virkistävän vaikutuksen se ilo ja värikäs tyylikkyys, joka hänestä huokuu. Suomi todellakin tarvitsee hänen kaltaisiaan paratiisilintuja, joiden sulat valaisevat tätä skandinaavista, minimalismia sekä ultrajärkevää pukeutumista suosivaa ilmapiiriä. Halusin ehdottomasti onnitella häntä uusimmasta kirjaluomuksesta ja vaihtaa samalla kuulumisia tyylin ja pukeutumisen maailmasta.

 

Miten kiinnostuit tyylistä?

 

"Olen aina ollut kiinnostunut tyylistä ja kauneudesta! Muistan jo lapsena selanneeni aarteina pitämiäni Vogue-lehtiä. Coco Chanelin elämänkerran luin ensimmäisen kerran noin 10-vuotiaana ja vaikutuin siitä todella.

 

Oi, miten rakastinkaan vanhoja elokuvia! Ikonisimpia olivat Aamiainen Tiffanylla, Varkaitten paratiisi sekä muut 1950- ja 1960 -lukujen elokuvat, jotka huokuivat tyyliä ja eleganssia. Lapsuudenkotini Salorasta tuijotettiin elokuvia aina kun niitä vain lähetettiin. Nuoruuteni ikonisia tyyliesikuvia olivat myös Charlien enkelit haalareineen. Mutta olkatoppaukset ovat totisesti sellainen lehti muodin historiassa, jota en kaipaa takaisin!"

 

Miten kuvailisit omaa tyyliäsi?

 

”Oma tyylini on kehittynyt vuosien varrella erinäisten vaiheiden ja kokeilujen kautta. Etenkin teini-ikään ja nuoruuteen kuuluivat erilaiset lookit, joille voin jo nyt hymähdellä. Pääsin Gloria-lehteen töihin 2000-luvun alussa. Se aika edusti omassa pukeutumisessani äärikonservatiivista aikaa Max Maran kamelinkarvatakkeineen päivineen. Nuorena naistoimittajana laadukas ja asiallinen pukeutuminen oli tapa lunastaa uskottavuutta.”

 

Myöhemmin löysin pukeutumisen ja tyylin, joka kuvastaa omaa sieluani parhaiten. Mielestäni pukeutumisessa täytyy olla kerroksia – uutta ja vanhaa, vintagea ja modernia sekä tyylillisesti erilaisia ulottuvuuksia.

 

Kiehtovassa pukeutumisessa on vastakohtia ja särmää. Naisellinen tyyli vaatii aina jonkin särön, jotta kokonaisuudesta sukeutuu mielenkiintoinen. Elegantin mekon kumppaniksi voi valita sporttiset kengät, jolloin lopputulos ei ole liian vakava.”

 

Miten kuvailisit Suomen tyyli-ilmapiiriä?

 

”Suomalaisessa tyylikeskustelussa inhoan yli kaiken ilmapiiriä, jossa ratsataan tyylimokia ja esitetään tyylipoliisien mielipiteitä. Tämä saa ihmiset suotta arastelemaan vauhdikkaita kokeiluja, sillä etikettimokia pelätään yli kaiken. Jos ei uskalleta kokeilla rohkeasti ja luovasti, huikeat yhdistelmät jäävät löytämättä. So what, jos esiintyy jossakin tilaisuudessa muiden mielestä erikoisessa asuyhdistelmässä. Ihmishenkiä ei kuitenkaan vaarannu sen takia!”

 

Mainitse karismaattinen henkilö, joka on vaikuttanut esikuvana omaan tyylikäsitykseesi?

 

”Joitakin vuosia sitten minulla oli ilo ja kunnia tavata ranskalainen Ines de la Fressange. Tyyli-ikoni, Karl Lagerfeldin muusa ja monipuolinen muotivaikuttaja. Hänen tyylissään ihastutti simppeli mutta ei todellakaan koruton tyyli. Hän yhdisteli asuunsa vanhoja koruja huumorintajuisesti. Hän huokui kepeää asennoitumista eämään. Kun tiedustelin, oliko hän mahdollisesti kiireinen, Ines tokaisi, että ei suinkaan, hän yrittää välttää kiireen tuntua. Sillä laiskuus on uusi musta! Todella viehättävää!”

 

Liikut paljon ulkomailla. Miten suomalainen pukeutuminen eroaa muista?

 

"Pohjoismainen tyyli on ylipäänsä hyvin käytännöllistä. Täällä naiset käyttävät julkisia liikennevälineitä, autoilevat, avaavat itse ovensa ja kantavat raskaat kassit ilman apuun ojentautuvia käsiä.

 

Suomalaiset ovat kyllä pukeutumisessaan yksilöllisempiä kuin vaikka ruotsalaiset tai italialaiset, jotka muodostavat kulloinkin vallitsevista pukeutumistrendeistä todellisia massailmiöitä. Suomalaiset tuunaavat tyyliään mutta eivät toisaalta korosta liiemmin naisellisuuttaan."

 

Mitä vinkkejä antaisit suomalaiselle naiselle?

 

"Mieti asukokonaisuutta valitessasi, minkä kauniin asian lisääminen ilahduttaa sinua. Kun hankit kaappiisi täydennystä, mieti onko vaate sekä funktionaalinen että kaunis. Nämä kaksi eivät todellakaan sulje toisiaan pois!

 

Korviini särähtää ehkä eniten fraasi "järkevät kengät". Mielikuvissani kysymys on harmaista ja mustista, massaan häviävistä jalkineista. Oranssit ballerinat voivat olla yhtä järkevät, etenkin jos niissä on piilotettuna hieman korkoa, joka estää jalan väsymisen.

 

Jokainen itsestään huolehtiva on kaunis! Muoti ja kauneus on moninainen käsite. Suomalaisten naisten haaste on, että omissa mittasuhteissa ei nähdä kauneutta. Surkutellaan ennemmin leveää lantiota, jolloin unohdetaan se upea vyötärö, jota voisi vyöllä korostaa.”

 

Mirva Saukkola, Cafe Engel-1b.jpg

 

Oi miten olinkaan virkistynyt tämän aamukahvittelumme jäljiltä! Toivon todella, että tuleva juhlasesonki voisi olla suomalaisille rohkaistumisen aikaa, jolloin häpeämättömän runsaat koruröykkiöt peittävät alleen turhan vaatimattomuuden.

 

Mirvan kirjasta saa lukuisten käytännöllisten ja tuiki tarpeellisten vinkkien lisäksi myös hyvän mielen. Sen verran hersyvästi Mirvan kielikuvat soljuvat. Loppuun lainaus tyyliasiantuntijamme kirjasta. Sähäkästä siluetista – joka on myös juhlakauden tärkein muistettava.

 

”Muutamasta tavanomaisesta ketjuliikkeen rekistä bongatusta vaatekappaleesta saa koottua upean yhdistelmän, mutta toisaalta myös joukosta laadukkaita ja arvokkaita vaatteita saa kömpelön kökkökokonaisuuden. Salaisuus piilee siluetissa. Jos kokonaisuus piirtää kehon parhaat puolet esiin, lopputulos on onnistunut. Mikäli linja puolestaan jää määrittelemättömän kaapumaiseksi, keho näyttää raskaalta möykyltä ja lopputulos on kaikkea muuta kuin viehkeä.”

 

Näin juuri. Ryhti ojoon, strassit kaulalle ja hymy punatuille huulille!

 

Teitä tervehtien,

 

Eleanora