Mansikka-trifle.jpg

"Olisikohan Suomen historiassa hieman erilainen sävy, jos makeus olisi hallinnut jo aikaisemmin?"

Trifle, trifle, trifle, trifle, trifle, trifle.. Kokeilkaapa lausua tämän herkun nimi vikkelään ja monta kerta peräkkäin! Juuri tähän nimeen minä kait triflessä ensin ihastuinkin!

Ei tule äkkiseltään mieleeni, mikä voisi ilmentää brittiläistä kuningaskuntaa paremmin ja historiallisemmin, kuin trifle. Ensimmäinen resepti on julkaistu jo vuonna 1596, englantilaisen Thomas Dawsonin "The Good Huswife´s Jewell" -kirjassa. Tuohon maailman aikaan triflellä tarkoitettiin paksua kermaa, joka oli maustettu sokerilla, inkiväärillä ja ruusuvedellä. Joten kokonaisuus ei edes heitä kovin paljon nykyasustaan. Sittemmin jälkiruokaan lisättiin myös alkoholissa kostutettua kakkua ja hilloa. Ja kas, näin saatiin kerroksellisuutta ja lisää esteettistä ynnä makuaistillista lisäarvoa.

Jaksan aina hämmästellä sitä, miten erilaista elämänmenoa Eurooppaan onkaan mahtunut. Kun britit ovat jo kerrostaneet kulhoihinsa trifleä, samaan aikaan Ruotsiin kuuluneella Suomenmaalla talonpojat heiluttelivat sotaisasti nuijia ja seipäitä. Olisikohan aateliston kannattanut sotatoimien sijaan tarjota kurjuudessa eläneille talonpojille mieluummin jättimäisiä sammiollisia trifleä ja muita herkkuja? Olisikohan Suomen historiassa hieman erilainen sävy, jos makeus olisi hallinnut jo aikaisemmin?

Paitsi makeuden maailmasta, olen aina ollut hyvin kiinnostunut historiasta. Eritoten leivonnaisten ja muiden makeiden ruokalajien osuus maailmanhistorian käänteissä kiehtoo minua kovasti. Ja aateluus totta vie velvoittaa. Jos en tunne mennyttä, miten voin ikimaailmassa ennustaa tulevia käänteitä saatika sitten herkkuleivonnaisia.

Mutta takaisin trifleen. Ollako veikeämpää ja rennompaa tapausta kuin tämä. Triflen voi kerrostaa mihin tahansa puhtaaseen kulhoon tai purkkiin, miksi ei vaikka hopeiseen samppanjajäähdyttimeen, jos sille päälle osuu. Mansikkahilloon voi oivallisesti tyhjentää pakastimen marja-aarteita. Suomalainen varautuu aina nälkävuosiin mutta hillohan palvelee hädän tullen vielä paremmin. Se säilyy pitkään ja on sokeripitoisena erinomainen energianlähde. 

Aromaattinen ruusuvesi lennättää ajatukset heti eksoottisiin maihin. Se on uskomattoman hienostunutta ja aromaattista, kunhan annostelee maltilla. Se ken holauttaa hilloonsa kokonaisen purkillisen ruusuvettä, huomaa pian nauttivansa parfyymiä eikä trifleä.

Leivoin tätä ohjetta varten sokerikakunkin aivan itse. Mutta kiireen tullen trifleen voi upottaa vaikka muffininpalasia tai laadukasta ostokakkua. Vaahdoksi valitsin vatkautuvan vaniljakastikkeen, mascarponella rikastettuna.

Trifle vain paranee vetäytyessään, joten lataa ainekset hyvissä ajoin ennen tarjoilua purkiin ja nosta vielä peitettynä jääkaappiin. Aterian ollessa makean huipennuksensa kohdalla, saatat vain rennolla ranneliikkeellä avata jääkaapin oven - ja vastaanottaa sen jälkeen ihastuneita huokauksia. 

Viettäkää tulevaa kesää ennakoiva brittiläinen teehetki tämän triflen parissa! Tai nauttikaaa sitä sunnuntaina vaikka vaalikahvien kera!

Kuninkaallisissa tunnelmissa teitä tervehtien,

Eleanora

ps. Tämä olkoon samalla rento ja hyväntuulinen onnittelukakku Tanskan ihastuttavalle Kuningatar Margareetalle, joka juhlii tänään 75-vuotissyntymäpäiväänsä! 

Kuva: Sanna Peurakoski