Raparperi-blondies.JPG

"Olen vasta viime aikoina alkanut syvällisemmin ymmärtää "Hiljaisen leivonnan" salatun viisauden."

 

Vaikka en suosikaan kaikenlaista asioiden vatkaamista ja ylenmääräistä vatulointia, leivonnassa sinnikäs vatkaaminen takaa yleensä parhaimman lopputuloksen! Ylivertaisista marengeista ja kakkupohjista on usein kiittäminen sekä tehokasta sähkövatkainta että leipojan oivallista näppituntumaa. Mutta joskus minäkin ajan mutkat suoriksi!

Alkukesän viherrys ja ensimmäiset pihalle katetut kahvi- ja teehetket ovat liian kallisarvoisia uhrattavaksi tuntikausien puuhastelulle keittiössä. Tästä tarpeesta sekä arvoisan kollegani toimittamasta raparperilähetyksestä on kiittäminen tätä reseptiä. Annoin itselleni pienen aivopähkinän ja päätin kehittää taikinan, joka valmistuu vatkaamatta, yhdessä kattilassa.

Eräs suuresti arvostamani kollegani, kutsuttakoon häntä tässä vaikka Emilie-nimellä, on lanseerannut mielestäni kerrassaan nerokkaan yhteisnimittäjän vatkaamatta valmistuville taikinoille. Nimittäin kyseessä on "hiljainen leivonta"!

Raparperi-blondeis, lähis.JPG

Hiljaisuuden vaatimus voi kummuta hyvinkin erinäisistä syistä, leipojan elämäntilanteesta tai elinpiiristä johtuen. Perheen pienokainen saattaa olla juuri vaivutettu suurella työllä päivä- tai iltaunilleen, kun olisi juuri passeli ajankohta leipoa. Tällöin kovaääniset tehomoottoreilla varustellut kodinkoneet eivät tule kuuloonkaan vaan keittiössä on toimittava hiiskumatta.

Joskus leipomisen on tapahduttava salassa, etenkin jos baakkelssin on tarkoitus toimittaa lahjan virkaa ja päivänsankarin kakku on leivottava yön hämärissä. Tai jos leipojalla herää pakottava tarve leipoa jotain vain itselleen. Tai jos vatkaimen hurina on riittävä syy naapurin provosoitua ja syyttää meluongelmista. 

Olen vasta viime aikoina alkanut syvällisemmin ymmärtää "Hiljaisen leivonnan" salatun viisauden. Siinä ollaan lähes meditatiivisessa tilassa, kattilan ylle kumartuneena. Poissa ovat laitteiden synnyttämä metakka. Sen sijaan olen dialogissa sisäisen leivontavaistoni kanssa.

Raparperi-blondies, lähis2.JPG

Hiljainen leivonta ei missään nimessä (ainakaan omalla kohdallani) tarkoita vajoamista sellaiseen askeesiin, jossa tingittäisiin raaka-aineiden täyteläisyydestä ja laadusta! Päin vastoin, tämä raparperi-blondies on suorastaan hulppea hiukopala herkutteluhetkiin. 

Jos kattilassa yhdistyvät voi, valkosuklaa, sokeri, siirappi, munat, mantelijauhot, vehnäjauhot, kookoshiutaleet - raparperia unohtamatta, en kutsuisi makumaailmaa köyhäksi saatika yksinkertaiseksi!

Tehkää tekin tutkimusmatka Hiljaisen Leivonnan maahan tämän raparperi-blondiesin myötä! Saatatte löytää sivupolun, jonne poikkeatte silloin tällöin suurella lämmöllä ja rakkaudella. Luovutte hetkellisesti vatkaimesta mutta saatte tilalle jotain ihan uutta.

Toukokuun valoa ja raparperikauden suloista kirpeyttä toivottaen,

Eleanora