Munkkitikkarit ja bambi.jpg

Vappu lähestyy - ja minä olen niin valmis!

Loputtoman talven viimein päätyttyä, haluan tassutella uunituoreella ruohikolla, poimia suuhuni sateenkaaren väreissä hohtavia karkkirakeita ja nauttia suurella antaumuksella vaaleanpunaisen bambin tarjoaman munkkitikkarin! Tai siis vaikka useammankin tikkarin..

Edessämme on kansakuntamme suurin munkkijuhla. Minulla ei tosin ole haaleaa aavistustakaan siitä, miksi munkkien syönnin pitäisi rajautua ainoastaan vappuun. Päin vastoin. Vastapaistettu, sokerikristallien tai tomusokerikuorrutuksen viimeistelemä munkkipallero on parasta, mitä ihmismieli voi toivoa. Etenkin veikeinä minitikkareina tarjoiltuina munkit solahtavat pikavauhdilla suupieliin. Tikussa niiden nauttiminen on mahdollista vaikka upouusien säämiskähansikkaiden kera. Siistiä ja eleganttia!

Muistelen näiden ihastuttavien herkkupallojen kera myös lapsuuttani. Nimittäin tämä suurisilmäinen ja vaaleanpunaiseksi punastunut bambi tai mikä lie herkkukauris, oli yksi rakastetuimpia lelujani. Olen edelleen viehättynyt sen muotokielestä. 

Mutta vielä munkkeihin. Nimittäin eipä ole helpompaa ja verrattomampaa tapaa tuunata munkit uuteen uskoon kuin lisätä raastettua sitruunankuorta taikinaan. Myös limetin- tai appelsiininkuori ajaa mainiosti saman, raikastavan asian. Näissä leivonnaisissa on myös reilu tujaus vaniljasokeria sekä jauhettua kardemummaa. Mutta en lakkaa korostamasta sitä tosiasiaa, että leivonnassa tulee turvautua vain ja ainoastaan aitoon vaniljasokeriin!  

Munkit ovat tuoretuote. Mutta jos teihin iskee aivan vimmattu munkinpaistoaddiktio, voitte toki pakastaa osan vastapaistetuista ja jäähtyneistä munkeista myöhempää juhlahetkeä varten. Siinä tapauksessa säästäkää sokerit ja muut koristetykötarpeet vasta sulatuksen jälkeiseen hetkeen. Munkit voi myös tuoreuttaa lämmittämällä niitä hetken joko uunissa tai mikroaaltouunissa. Mutta nämä vinkit ovat mielestäni täysin epäolennaisia. Sillä vastapaistettujen munkkien kierähtäessä tarjoiluvadille, on harvoin ongelmaa yli jääneiden leivonnaisten kanssa. Niin autuaallisen hyviä ne ovat. Ennemmin varoisin kaikenlaisia palovammoja. Puhun nyt vaan omasta kokemuksestani, sillä kieli ja näpit ovat olleet usein vaarassa. Niin malttamattomasti käyn usein vastapaistettujen munkkien testaukseen. 

Mikäli mielenne tekee donitseja, perehtykää toki bloggarikollegani Emman viehättäviin pastellisiin donitseihin. Saanen myös suositella maku.fi-sivuston suosikkiohjetta eli munkkirinkilöitä!

Keväistä mieltä, orastavaa kasvukautta ja lähestyvän vapun odotusta!

Munkkikattilan ääreltä toivottaen,

Eleanora

Munkkitikkarit.jpg

Kuvat: Reettta Pasanen