Tillander, rubiinikääty.JPG

"Päässä suorastaan suhisi, joten minun oli vetäydyttävä harkitsemaan ostosta samppanjalasin ja macarons-leivoksen äärelle!"

 

Mikä unelmaviikonloppu minulla olikaan! Lauantaina reippailin ensin puutarhassani ja leikkasin rohkeasti rönsynneen ruusupensaani talviunille. Puutarhurini toppuutteli minua liiallisesta rehkimisestä, mutta välillä on vallan virkistävää reippailla hetki kirpeässä syysilmassa. Etenkin kun sen jälkeen oli luvassa jotain tyystin toisenlaista ohjelmaa! Olin nimittäin saanut kutsun A. Tillanderin Antiikki- ja vintagekorujen myyntinäyttelyyn. Puhdistauduin puutarhapölyistä, sitaisin kaulaan silkkihuivin ja kaasuttelin autollani kohti timanttista iltapäivää.

Tillander, kultainen kolibri.JPG

Olen aina kokenut todellisia onnen hyökyaaltoja ihaillessani kultaseppien taidonnäytteitä. Jos Firenzen syndroomassa on kyse taideaarteiden aiheuttamasta pakahduttavasta tunteesta, jotain samaa tunnen näiden mestarillisten taideteosten äärellä. Pulssi tihenee ja tunnen lievää huimausta. Niin huikeaa katsottavaa on tämä käsityöläisten mestarinäytteiden ihailu. Katsokaa vaikka tätä kultaista pikkukolibria rubiinisilmineen tai merivuokon lailla lainehtivia timanttikorvakoruja, joiden alituinen liike saa katsojan liki hypnoottiseen tilaan.

savukerasia.jpg

Ja miten kauniita käyttöesineistäkin aikoinaan tehtiin! Katsokaa vaikka tätä savukerasiaa jalokiviupotuksin. Minä en sauhuttele mutta voisin kätkeä hyvinkin laatusalmiakkia tällaisen kultakaunottaren sisuksiin. Kelpaisi siinä tarjoilla herkkupaloja vierustoverillekin.

Tillander, eläinaiheet.JPG

Tiedättehän rakkauteni eläimiin. Olinkin erittäin ilahtunut siitä, miten monipuolisen valikoiman A. Tillanderin ainutlaatuinen myyntinäyttely tarjosi nimen omaan lystikkäiden ja kirjaimellisesti hohdokkaiden eläinmotiivien osalta.

Tillander, lovebirds.JPG

Puhumattakaan näistä lemmenlinnuista.. Muhkeaan sormukseen on istutettu vaaleanpunaisesta helmestä tehty lintu sekä timanttien ja smaragdien koristama sorsa. Samaan aikaan äärettömän loistokasta ja humoristista!

Tillander, timanttikääty.JPG

Koska kyseessä oli nimen omaan myyntinäyttely, tarjolla oli suoranaisia herkkupaloja! Vai mitä sanotte tästä muhkeasta, timanttien peittämästä kaulakäädystä ja siihen yhteen sopivasta rannekorusta. Tätä harkitsin hetken sunnuntaina vietettyihin Ruotsin prinssi Nicolaksen ristiäisiin. Mutta myönnän, että vauhtisokeus pääsi hieman nostamaan päätään. Olisi ehkä ollut hyvältä haltijattarelta lievästi pöyhkeilevää esiintyä suuremmissa timanteissa kuin isoäidin roolissa olleella Kuningatar Silvialla oli koristeenaan. Mutta saahan sitä aina hurmioitua ja haaveilla!

Tillander, turkoosit korut.jpg

Sydämessäni on ollut aina erityinen paikka turkoosikiville, joita tässä on kerta kaikkisen edustava valikoima. Ehkä se johtuu siitä, että olen tähtimerkiltäni Vesimies ja koen liki astraalitason vetovoimaa kaikkeen turkoosiin ja veden sävyihin.

A. Tillanderin näyttelyssä hurmaavaa oli se, miten vitriineissä oli kattava valikoima ajan havinaa. Morsiamille tilaustöinä tehtyjä koruja, elämän muihin tähtihetkiin suunniteltuja aarteita, Chopardin ja Van Cleef & Arpelsin kaltaisten ikonisten jalokivitalojen teoksia sekä anonyymimpien mutta tasoltaan sitäkin huikeampien kuninkaallisten hovihankkijoiden töitä.

Mielestäni tämä on Suomen oloissa täysin ainutlaatuinen mahdollisuus kurkistaa ylellisyyden historian ja huikaisevan artesaanitaiteen kulisseihin. Näyttely on A. Tillanderin Helsingin myymälän tiloissa (Aleksanterinkatu 17) ja avoinna 20.10.2015 asti.

Tillander, Mirva Saukkola.JPG

Erityiskiitokseni myös tapahtuman PR-hengettärenä toimineelle Mirva Saukkolalle, jonka kanssa oli ilo kiertää näyttelyä yhdessä. Koska Mirva tuntee minut ja mielitekoni jo melkoisen hyvin, pohdimme yhdessä taustalla näkyvän kultaisen iltalaukun henkeäsalpaavaa tyylikkyyttä. Mirvaltahan on vastikään ilmestynyt jokaisen tyylistään kiinnostuneen toivekirja "Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pukeutumisesta" WSOY. 2015. Tuosta opuksesta ehdottomasti lisää mutta hieman tuonnempana.

Tillander, Art Deco -rannerengas.JPG

Tämän vitriinin kohdalla jäin huokailemaan niin syvään, että Mirva ymmärsi heti, mihin kohteeseen katseeni oli nauliutunut. Kuvan ylälaidassa olevassa korurasiassa lepää se, jota kohti olen koko koristautumisen historiani ajan kulkenut. Kyseessä on Art Deco -tyyliin suunniteltu rannekoru, noin vuodelta 1930. Kokonaisuudessaan siinä on istutettuna 45 karaattia timantteja.

Tillander, Art deco -rannerengas, lähis.JPG

Ennen kuin ehdin kakadua lausua suustani, rannekoru lepäsi jo avustajani laittamana ranteessani! Ja miten kaunis se olikaan, täydellinen Great Gatsby -hetkeni, jolloin kuvasta olisi enää puuttunut huikea iltapuku ja oven edessä kartanojuhliin minut kiidättänyt limusiini! Pyörin hetken verran kuumeisesti ympyrää, niin suureksi kasvoi haluni tätä jalokivitaiteen mestariteosta kohtaan. Päässä suorastaan suhisi, joten minun oli vetäydyttävä harkitsemaan ostosta samppanjalasin ja macarons-leivoksen äärelle.

Ekbergin macarons.JPG

Tarjoilupöydällä nimittäin lepäsi kaunis keko Ekbergin konditorian ihanan muhkeita ja pinnaltaan täydellisiä macarons-leivoksia. Huh, että jo huippasi mutta kulaus vuosikertasamppanjaa ja näitä makeita ihanuuksia sai verensokerini taas oikealle tasolleen.

Kuinka sitten kävi tuon edellä mainitun Art Deco -ihanuuden kanssa? Sydän liki verta vuotaen, luovutin korukaunottaren takaisin vitriiniin. Mutta vielähän näyttelyä on jäljellä, jos vaikka tulen toisiin aatoksiin.. Tämä myös vinkiksi kaikille salaisille ihailijoilleni annettakoon.

Lämmin suositukseni tästä näyttelystä kaikille teille, jotka haluatte kokea jotain pakahduttavan kaunista ja mykistävän ylellistä. Ja vieläpä Helsingissä! Nyt ei tarvitse lähteä merta edemmäs timanttikaupoille!

Tillander, timanttikäärme.JPG

Teitä jalokivien tuikkeesta ja välkkeestä lämpimästi tervehtien,

Eleanora

PS. A. Tillanderin kultaseppämestari Jouni Salo on maankuulu taituri, joka suunnittelee asiakkaiden yksilöllisten toiveiden mukaisia koruja. Jos todella haluat uniikin ja yksilöllisen taideteoksen, käänny siinä tapauksessa Jouni Salon timanttisen ammattitaidon puoleen.

Kuvat: Elina Jyväs ja Mirva Saukkola