Sun Bay.JPG

"Oi, miten nautinkaan siitä, että vaelsin rannoilla ilman timanttikäätyjen painoa kaulallani tahi hiekkaan uppoavia korkokenkiä!"

 Terveiset Karibialta, Puerto Ricosta! Olen saanut ladata aurinkopaneelini ja antaa lempeiden tuulten puhdistaa mieleni ja ajtukseni. Virvoittavien maisemien ja tunnelmien elähdyttämänä olen valmis tekemään tästä keväästä makeamman kuin koskaan!

Tehdäänpä näin alkajaiseksi mindfullness-harjoite  - sehän on vallan trendikästäkin. Parhaimmillaan jopa rentouttavaa.

Kuvittele ihollasi lempeä tuuli, joka paijaa sinua höyhenen lailla. Varpaidesi alla on sametinpehmeää hiekkaa, joka hyväilee jalkapohjiasi silkkisellä kosketuksellaan. Korvissasi soi sulosävelten lailla aaltojen vaimea kohina. Seuraava laine kastelee jalkasi lämpimällä vedellä. Anna katseesi kiertää turkoosin veden kautta siniselle taivaalle, jossa näet pelikaanin lenkottavan rauhallisena. Ja jos katsot rannalla kukkivan puun oksistoon tarkemmin, näet pienen kolibrin pyrähtelevän mettä tavoitellen. Oletko unessa? Et ystäväiseni, olet Puerto Ricossa!

Palmu.JPG

Ollen osa Yhdysvaltoja ja sen autonominen itsehallintoalue, Puerto Rico on kuin lapsuuden monivärinen kaleidoskooppi. Samassa hyrrässä pyörivät niin alkuperäiskansa Taínojen vaikutteet, espanjalaisten valloittajien perintö, afrikkalaiset vivahteet kuin amerikkalaisuuskin. Yhdistelmä on kiehtovan vivahteikas. Latino-amerikkalainen värikkyys keinuu karibialaisten rytmien tahdissa. Jos näissä maisemissa ei sielu lepää, ei sitten missään.

Esperanza, Malecon.JPG

Kytkökseni Karibiaan ulottuvat jo vuosien taakse mutta Puerto Ricossa en ole aiemmin käynyt. Onneksi norjalainen lentoyhtiö Norwegian lentää tätä nykyä joko Lontoon tai Tukholman kautta Puerto Ricon pääkaupunkiin, San Juaniin. Joten en voinut olla käyttämättä tätä oivallista logistista mahdollisuutta.

Yleensä turvaudun omaan suihkukoneeseen mutta koska matkustin seurueessa, päätin tinkiä sosiaalisista syistä matkustusmukavuudestani hippasen ja nousta isomman lentolaivan kyytiin. Mutta huoleni oli turha, Norwegianin Atlantin ylittävä kalusto on uutta Dreamliner-mallistoa, jonka tarjoama kyyti oli sangen tasaista.

Lentokuva Viequesiin.JPG

Matkani ehdoton kohokohta oli vierailu Puerto Ricoon kuuluvalla pienellä Viequesin saarella. Pieneen potkurikoneeseen noustessani tuli kieltämättä omaa jettiäni ikävä, mutta matkailu avartaa. Ja otin tämän suorastaan huvipuistolaitteena. Pieni potkurikone singahti kuin leija taivaalle, lentosää oli mitä upein ja vajaa puolen tunnin matka Viequesin saarelle sujui kirjaimellisesti siivillä turkoosia vettä, vedenalaisia riuttoja ja pääsaaren maisemia ihaillen.

Sitä paitsi järkeilin mielessäni, että jos mottoori sammuu, putoamme melko matalalta lämpimään veteen. Kiljahtelin riemusta, sillä jokainen pienikin töyssy otti ihanasti vatsanpohjasta. MUTTA jos pelkäät jumbojetissä, tämä ei ole sinua varten. Ei silti kannata vääntää suupieliä mutruun, sillä Viequesin ja viereisen, vielä pienemmän Culebran saarille pääsee San Juanista myös edullisella lauttayhteydellä.

Viequesissä majoituimme Esperanzan kylään, joka oli hippimäisin keidas, jossa olen koskaan ollut. Hurmaavan boheemi ja dekadentti yhdistelmä villihevosia, kanoja, maailmaa parantavia ikihippejä, pastellisävyin maalattuja majataloja ja reggeaeton-rytmejä huudattavia jenkkiautoja. Olin varustautunut jos jonkinlaisin kostyymein ja koruin, mutta tajusin oitis, että tässä on minun mahdollisuuteni retkahtaa hetkeksi kimalluksen ulkopuolelle. Ja oi, miten nautinkaan siitä, että vaelsin rannoilla ilman timanttikäätyjen painoa kaulallani tahi hiekkaan uppoavia korkokenkiä. 

Mutta siitä ja näistä ihanista churroista sun muista herkuista sitten lisää tuonnempana! Antakaa anteeksi, mutta olen vielä osittain karibialaisella taajuudella ja aikavyöhykkeellä. Loman jälkeen ihminen tarvitsee lomaa! Näin se on.

Churrot.JPG

Mutta palaamisiin ja siihen asti mitä suloisinta orastavaa kevättä tänne Suomeenkin! Ostin tänään magnolianoksia - suositan teitäkin tekemään samoin!

Karibialaisin terveisin,

Eleanora