Juustokakku, pala, lähis-2.jpg

"Tulen jatkossakin pysymään sokerin huurteisella polullani!"

Hyvää ja ennen kaikkea siekailemattoman makeaa alkanutta vuotta 2015!

Detox, kevennys, herkuton terveellinen tammikuu, puhdistavat dieetit.. Olen kerrassaan hämmentynyt siitä kurinpidollisesta ja ankaruutta hohkaavasta tavasta, jolla moni kansalainen siirtyy juhlakaudesta niin sanottuun arkeen. Mikä on arki? En ole koskaan viihtynyt keinotekoisilla rajavyöhykkeillä, joilla yritetään määritellä sitä, milloin ihminen viettää arkea ja milloin taas juhlaa. Minä vietän elämää. Ja makeaa sellaista! 

Juustokakku, palat vadeilla.jpg

Makeus seuraa askeleissani kaikkialle. Enkä totisesti suostu siitä luopumaan. Kyse on puhtaasti elämänlaadusta ja fyysillisestä terveydestä. Nimittäin von Smöörit kantavat perimässään harvinaista geenimutaatiota. Olemme täysin resistenttejä makeuden haittavaikutuksille. Veren sokeriarvomme ovat suorastaan optimaaliset, vaikka moni kehtaa muuta epäillä. Tätä voisi verrata inuiittien kykyyn nauttia runsaasti hylkeen- ja valaanrasvaa, ilman että hulppea traanidieetti vaikuttaa tuhoisasti heidän kolesteroliarvoihinsa. Aina on väylä luonnonoikuille. Tätä suvussamme kulkevaa erityislaatuisuutta on tutkittu Tukholman Karoliinisessa Instituutissa monet kerrat.

Viime vuonna kirjoitin makeuden opustani, rakasta leivontakirjaani. Nautiskelin silloin vielä keskivertoa enemmän makeita suun huvituksia. Mutta lääkärintarkastuksessa sain aivan huikeita laboratoriotuloksia. Joten tulen jatkossakin pysymään sokerin huurteisella polullani.

Alkuvuosi alkaa blogissani täyteläisellä juustokakulla. Ei tule kuulonkaan, että tekisin juustokakun pelkkään rahkaan. Siinä on oltava mascarponea ja ranskankermaa makua pehmentämässä ja pyöristämässä. Appelsiininkuori on yksi helpoimmista tavoista nostaa mikä tahansa leivonnainen aatelisluokkaan - puhumattakaan pienestä tilkasta sitruslikööriä. Tämän kakun ihastuttava jippo on rapea mysli-muscovadomuru, joka tekee tutusta herkusta erityisen. 

Granaattiomena (Punica Granatum) on talvinen voimahedelmäni. Sen rubiinien lailla hohtavat siemenet lukeutuvat ruokamaailman esteettisimpiin elämyksiin. Kuin jalokiviä pistelisi poskeensa. Jotain olen sentään iän myötä oppinut. En enää kuori granaattiomenaa parhaimmissa silkeissäni. Siinä kohtaa olen valmis tekemään myönnytyksen rationaalisuudelle ja verhoan itseni essuun. Granaattiomenan siemenet sisältävät nimittäin grenadiini-väriainetta, jonka poistaminen herkistä tekstiileistä aiheuttaa liki hermoromahduksen. Mutta parhaimmat asiat vaativat yleensä hieman vaivaa.

Granaattiomena.jpg

Toivotan teille ihastuttavia leivontahetkiä! Uskaltakaa seurata makeuden kutsua, jos sydämenne sitä halajaa!

Teitä tervehtien,

Eleanora

ps. Tunnen ihmisiä, joille juustokakut ovat suoranainen addiktio. Maku.fi-saitilta löytyvät iloksenne myös esimerkiksi Tyrniä ja tyrskyjä -blogin lakritsinen juustokakku, suklaaholistin tuhti päiväuni eli pähkinä-suklaajuustokakku sekä Painted By Cakes -blogin Red Velvet -juustokakku.

Kuvat: Laura Riihelä