Laventeli-nektariinikakku.jpg

"Voiko olla parempaa yhtälöä; vatkaamatta valmis kakkutaikina ja liki surrealistisen herkullinen ja tahmea lopputulos!"

Mikä viikko! Olen vieläkin ihan pyörällä päästäni. Saattelin nimittäin koulutielle erään pienen reppureissaajan. Lehdistösihteerini poika astui opin tielle ja toki halusin kunnioittaa tätä suurta tapahtumaa läsnäolollani.

Jännityksellä ja suurella mielenkiinnolla tulen seuraamaan tämän lapsen opintopolkua, pitäen huolen siitä, että hän saa kasvaa myös makeuden taitajaksi.

Ensimmäisenä kouluaamuna jouduin turvautumaan ylimääräiseen satsiin betasalpaajaa. Mutta hyvillä mielin oli itse nuorukainen, joten varoin tartuttamasta jännitystä häneen. Taivalsimme koulutietä peräkanaa. Hän reppu selässä. Minulla taasen paljetein varusteltu retkivasuni täynnä herkkupaloja.

Halusin nimittäin turvata ensimmäisen koulupäivän tunnelmat ja riittävät herkut. Ja etenkin verensokerin pysymisen tasaisena. Jälkikäteen huokaisin helpotuksesta, että olin älynnyt antaa evästä mukaan. Kouluateriaan ei näet kuulunut jälkiruokaa. Mielestäni etenkin ensimmäisenä päivänä olisi tarvittu todellinen herkkuja notkuva buffet koko koulun väelle.

Koska viikko-ohjelmani on ollut varsin kiireinen, valitsin perjantain herkkupalaksi kertakaikkisen mainion laventeli-nektariinikakun. Voiko olla parempaa yhtälöä; vatkaamatta valmis kakkutaikina ja liki surrealistisen herkullinen ja tahmea lopputulos.

Kuivattu laventeli on kesäleivonnaisten luottomaustajani. Sen parfyyminen ja äärettömän elegantti tuoksu ja maku nostavat etenkin marja- ja hedelmäleivonnaiset aivan uusiin sfääreihin. Olen myös menestyksellä leiponut laventelilla maustettuja keksejä.

Laventeli saa minut ikävöimään suuresti rakastamaani Nizzaan. Minulla oli taasen onni ja ilo viettää siellä kesää ja nauttia ihosolujani uudelleen rakentavasta lämmöstä ja auringosta sekä Välimeren sinisenä hohtavasta ulapasta. Hurmioidun siitä, miten horisontti ja taivas liukuvärjäytyvät yhdeksi kokonaisuudeksi!

Laventelia rahtasinkin Nizzan vanhassa kaupungissa sijaitsevasta Lou Pantai -nimisestä luottomaustekaupastani siihen malliin, että vältin vain täpärästi matka-arkkujeni ylipainosakot lentokentällä. Mutta siitäkin tilanteesta selvittiin makein lahjuksin.

Tämä kakku on oodi kaikille koulunsa ja opintonsa aloittaneille! Se on omistettu myös kaikille vanhemmille, jotka elävät jännittäviä hetkiä pikkukoululaisten edesottamuksia seuraten ja ohjaten. Tahdon muistaa tällä baakkelsilla myös opettajia, jotka ovat hyvät kahvitaukonsa todellakin ansainneet. Vaikka kaikenlainen sivistys on tärkeää, älkäämme unohtako sitä tärkeintä - makujen ja makeuden koulua!

Olkoon jokaisen koululaisen ja opiskelijan koulutie makea, herkullinen ja yltäkylläinen!

Aurinkoisin terveisin,

Eleanora

Fiiliskuva, kirja ja hortensia.jpg

Kuvat: Laura Riihelä