Klementiinit, avattu.JPG

"Kerran Borneolla matkatessani otin aikaa, kumpi selviytyy pikkusitrusten kuorimisesta nopeammin, oranki vai minä."

Tein tässä päivänä muutamana ostoksia tapani mukaan Stockmannin Herkussa. Elintarvikekeitaassa, jossa olen tottunut asioimaan pikkutytöstä lähtien. Taisin tätä seikkaa pitää lapsuudessani kovaan ääneen myös koulutovereideni seurassa esillä. Eräänkin kerran yksi heistä tuhahti kovin työlääntyneenä: "Eleanoran perheessä mandariinitkin ostetaan Stockmannin Herkusta!" Laadun ja tietyn kvaliteetin ympärillä käytävä keskustelu on Suomessa niin kovin nuorta ja värittynyttä. Muka ollaan olevinaan, jos maksetaan hyvästä eikä puolittain nahistuneesta.

Klementiini, satsuma, mandariini.. Talvisilla pikkusitruksilla on monta nimeä. Mutta yhtä kaikki, hehkuvan oranssit ja kirpeän makeat vitamiinipommit saavat minussa liki addiktiivisia tuntemuksia aikaan. Siinä ei monta kertaa tarvitse kellosta aikaa katsoa, kun aimo annos sitruksia on hävinnyt makureseptoreideni syövereihin. Kerran Borneolla matkatessani otin aikaa, kumpi selviytyy pikkusitrusten kuorimisesta nopeammin, oranki vai minä. Voitto heltisi niukasti mutta kiistattomasti. No olkoon, kilpakumppani oli kenties lauman harmaahapsisin mutta silti. Minä olin orankia nopeampi. 

Klementiinit.JPG

Katsokaa tätä kauneutta! Kiiltävä, pinkeän kiinteä ja oranssina hohtava kuori, symmetrinen muotokieli ja vihreinä huutomerkkeinä olevat lehdet. Väheksyä ei voi myöskään sitä tosiseikkaa, että pakkaus on puoli ruokaa. Puukoriin pakatut klementiinit saavat herkuttelijassa oitis mielleyhtymän siitä, että tässä oltaisiin kuin itsekin sadonkorjuussa, etelän paahtavan auringon alla.

Ja se maku sitten! Makean hedelmäinen tirskahdus suussa jatkuu juuri sopivan kirpeyden saattelemana. Nimittäin kirpeyden ja makeuden balanssi on todellinen taitolaji. On eri asia olla raikas kuin ikenet vetäytymään pakottavan hapokas.

Viime päivät ovat olleet meteorologisesti aivan uskomattoman ankeaa, harmaata suhrua. Joten kyllä tässä klementiinejä nyt kaivataankin! Kauan eläköön Stockmannin Herkku ja nämä tuoreet klementiinit!! Piristäkäämme itseämme tuoreilla vitamiineilla ja torjukaame talvinen ankeus ja uupumus!

Klementiineistä voit myös leipoa yhtä sun toista. Kuten maan manion Klementiini-chilkakkuni

Teitä iloisesti tervehtien,

Eleanora

Klementiinit, lähis.JPG

PS. Meneillään on suuri karnevaaliviikko niin Rio de Janeirossa kuin Karibian kuumimmassa soca-musiikin keitaassa, Trinidad & Tobagossa, muista lukuisista kohteista puhumattakaan! Rohkenehan siis viettää tällä viikolla omia karnevaalihetkiäsi niin kotona kuin työn ääressäkin. Sulat otsalle, kilvet kaulalle ja paljetit helmoihin! More is More!