Suklaakakku ja marinoitut hedelmät.jpg

"Vain tummalla suklaalla saa luotua jyhkeän majesteetillisia makumaailmoja!"

Satuin kerran todistamaan lähietäisyydeltä tilannetta, jossa suklaakakun määritelmä tuli sivullisillekin hyvin selväksi. Tasokkaissa ja perinteikkäissä helsinkiläisinstituution joulumyyjäisissä eräs pahaa aavistamaton leipuri myi suklaakakkuja hyvään hintaan. Paikalle sattui eräs kultaiseen ikään ylennyt ja erittäin laatutietoinen rouva.

Kun arvon rouva tiedusteli kakun tekijältä, paljonko kakkuun oli upotettukaan suklaata ja mitä laatua, nolo totuus hiipi esiin. Nimittäin baakkelssin myyjä joutui tunnustamaan käyttäneensä kaakaojauhetta. Siitäkös rouva kimmastui täysin ja läksytti kakuntekijää hokemalla, että kaakaojauheesta ei mitään suklaakakkua tehdä. En voisi olla enempää samaa mieltä! Nuori myyjätär oli niin säikäytetyn näköinen, että en enää hennonut jatkaa luentoa samasta aiheesta. Loin häneen vain merkityksellisen, pitkähkön katseen. Ja sujautin oman suklaakakun luottoreseptini hänelle huomaamattomasti takavasemmalta.

Kysymys ei ole siitä, ettenkö arvostaisi hyvälaatuista tummaa kaakaojauhetta. Ei suinkaan, käytän sitä itsekin suklaan rinnalla tehostamassa esimerkiksi brownien makua. Ja unelmatorttuun taas kuohkeaa ihanaa rakennetta ei saa millään muulla kuin kaakaojauheella. Mutta se mikä suklaakakkuna markkinoidaan, sen täytyy myös ehtaa suklaata sisältämän. Amen.

Tänä vuonna ajattelin hemmotella läheisiäni tällä täyteläisellä suklaakakulla. Onnea on hyvät hovihankkijat, joilta suklaani valitsen. Sillä kakkuihin käytettävän suklaan on oltava maultaan ensiluokkaista. Lähes kansanvalistuksellisena tehtävänä koen sen harhaluulon torjumisen, että tumma suklaa olisi karvasta. Rakkaat lukijani, laaadukas suklaa ei ole koskaan karvasta! Vain tummalla suklaalla saa luotua jyhkeän majesteetillisia makumaailmoja.

Kakkuni vastustamattomuus piilee myös sen ihanassa rakenteessa, josta on kiittäminen keltuaisten ja valkuaisten erottelua. Kun valkuaisvaahto nostellaan hellävaroen taikinaan, lopputulos on upea. Mutta tässä kohtaa varoituksen sana. Valkuaisvaahtoa pitää käsitellä kuin silkkihansikkain. Juhlavalmisteluiden mahdollisesti aiheuttamaa harmia tai hermoston ylikuormittumista ei pidä siirtää taikinan reippaaseen vellomiseen. Leipokaa pullaa tai leipää, jos mielentilanne vaatii riuskoja otteita.

Joulu on aikaa, jolloin laadukkaat ja koko vuoden säästelemäni portviinipullot nostetaan parrasvaloihin. Tässä ohjeessa kuivatut hedelmät elvytetään uuteen uskoon pullean meheviksi, kun ne haudutetaan makeassa juomassa. Portviinin ohella tässä toimivat mainiosti myös makea madeira tai mustaherukkalikööri.

Tämän suklaisen lahjapaketin muodossa toivotan teille herkkujen täyteisiä joulupäiviä! Antakaa suklaan aiheuttaman välittömän mielihyvän valua syksyn uurastuksesta väsyneisiin hermosoluihinne!

Teitä lämpimästi tervehtien,

Eleanora

Kuva: Sami Repo