Mokkapala, lähis, reseptikuva.jpg

"Kylmä vuodenaikahan on vain loistava syy kehitellä yhä täyteläisempiä ja lämmittävimpiä leivonnaisia!"

 

Rakastan sitten niin ruotsin kieltä! Meillä Suomessa yksi maamme suosituimmista leivonnaisista on nimetty arkisesti nimellä "mokkapalat". Läntisessä naapurissamme ja makeuden todellisessa kuningaskunnassa kyseinen klassikkoherkku on pehmeän ja viekoittelevan kuuloinen "Kärleksmums - rakkausnami"!

Jo ruotsinkielisen sanan foneettinen rakenne huokuu pelkkää lempeyttä ja hyvää oloa. K-kirjain ääntyy pehmeästi suhisten, jatkuen pitkäksi pehmeäksi ä-kirjaimeksi, liudentuen sitten ärrän ja l-kirjaimen yhteensulautumaksi, hymyileväksi e-kirjaimeksi ja jatkuen suun etuosassa muodostettavaksi m-kirjaimen sekä u & y-kirjaimen hybridiksi, päättyen viimein kauniisti suhisevaan s-kirjaimeen. Ääntäkää perässäni muutaman kerran: kärleksmums, kärleksmums, kärleksmums.. Kuinka ollakaan, olette automaattisesti hyvällä tuulella! Ruotsi on nerokas kieli!

Mokkapala, avattu, lähis, lusikka, blogipostaus.jpg

Olen kuullut sellaistakin huhua levitettävän, etteikö Eleanora von Smöör muka piittaisi mokkapaloista! Että kyseiset klassikot olisivat muka liian rahvaanomaisia sofistikoituneille makuhermoilleni. Pötyä kaikki tyynni! Nimittäin minähän suorastaan jumaloin mokkapaloja, kunhan ne ovat MEHEVIÄ, SUURIA JA PAKSULTI KUORRUTETTUJA!

Viikko sitten havahduin, että syksy on todellakin täällä! Kaivoin esille paksuimmat taljani, otin talvivarastostani esiin kashmir-neuleeni ja nukuin jopa alpakkavillasukat jalassa. Tiedättehän siniveristen vitsauksen siitä, ääreisverenkierto on välillä koetuksella. Luulen, että kyseessä ovat entisaikojen kylmien talvilinnojen aiheuttama perinnöllinen ominaisuus.

Mutta kylmä vuodenaikahan on vain loistava syy kehitellä yhä täyteläisempiä ja lämmittävimpiä leivonnaisia. Niinpä tartuin tuumasta toimeen ja ryhdyin suunnittelemaan mokkapaloista talviaikaan sopivampia versioita. Aikani kuorrutusta hiottuani tajusin, että voi, tumma suklaa, espresso ja viski ovat suoraastaan taianomainen yhdistelmä!!

Mokkapala ja hopealusikat, blogipostaus.jpg

Mokkapalat kuuluu leipoa sellaiseen vuokaan, että palan korkeudeksi saavutetaan riittävä muhkeus. Tämä osaltaan estää taikinan kuivumisen uunissa. Toki riittävällä määrällä voita on myös oma roolinsa tässä makeuden operetissa! Kun kuorrutuksen levittää leivonnaisen ollessa vielä lämmin, lopputuloksesta tulee sileä. Näiden herkkupalojen muhkeus asettaa myös vaatimuksensa hopealusikoiden tukevuudelle. Ohuimmat ruusulusikat taipuvat mutkalle näiden rakkausnamien edessä. Joten kaivakaa esiin järeimmät perintölapionne!

Mokkapala, avattu, korurasia.JPG

Tässä mokkapalat, jotka haastavat talkoisiin ja myyjäisiin levykaupalla tehtaillut perusversiot. Kun tätä mokkapalaa maistat, paluuta entiseen ei enää ole! Ja myös yhteiskunnallinen tietoisku tähän loppuun, että nämä leivonnaiset on suunniteltu aikuiseen makuun. Onhan niissä reilu loraus elämän vettä - eli viskiä!

Herkullisia syyshetkiä muhkeiden ja yltäkylläisten mokkapalojeni parissa!

Teitä tervehtien,

Eleanora