Suklaatryffelit lautasella, lautasliina.JPG

"Kauniita kuin korut mutta suussa silkkaa timanttia!"

Harrastan suklaatryffeleitä! Onko helpompaa ja edullisempaa äkkilähtöä kuin ostaa huolella valittu lajitelma laadukkaita suklaatryffeleitä! Ehkä myös merkittävä mielenterveyden edistämismuoto, jonka soisin laajemminkin otettavan huomioon seuraavan hallituksen muodostaessa ohjelmaansa. Tryffelikupongit vaan kouraan suomalaisille. Vähenisi alakulo ja kaamosväsymys. Talouskin kääntyisi varmuudella nousuun.

Mutta nyt olemme kovaa kyytiä menossa kesää kohti. Ei ole sellaista tapahtumaa tai juhlapyhää, joka ei sopisi suklaaostosten aiheeksi. Jokin aika sitten vetäydyin taas eteläisen Helsingin makeimpaan osoitteeseen, Karkkikauppa Sweetheartin hoitavaan syleilyyn. Mielestäni tämä Uudenmaankadulla sijaitseva keidas tulisi sisällyttää kaikkiin Helsingin virallisiin turistioppaisiin. Niin ihastuttava se on. Suomi-kuvaa kirkastava ja makeuttava!

Karkkikauppa Sweetheart.JPG

Puoti itsessään saa jo vallan mairealle tuulelle. Pöydät notkuvat lasipurkkeihin annosteltuja makeisia ja puuteriset pastellisävyt saavat aistit herkistymään. Muistutan, että tämä putiikki oli juuri se paikka, jossa leivontaopukseni Eleanora von Smöörin herkkujen aateliset (Tammi 2014) näki viime keväänä päivän valon ja jossa skoolasimme valtakunnan makeutta tirskuvimmalle kirjalle. Siitä edelleen mieli kiitollisena Sweetheartin omistajalle Mariannelle syvä kumarrukseni.

Mutta näihin tryffeleihin, jotka vangitsivat välittömästi huomioni. Olin tulossa täydentämään varastojani, sillä vaikka hallitsenkin leivonnan jalon taidon, suklaatryffeleiden teossa antaudun mieluusti varsinaisten osaajien hemmoteltavaksi. Ja eihän minun hermostoni kestäisi kaiken maailman työvaiheita temperointeineen päivineen. Sitä suuremmalla syyllä arvostan todella suklaatryffelitaitelijoita. Upeaa työtä!

Suklaatryffelit, lähis.JPG

Katsokaa näitä kaunokaisia! Käsi sydämelle - kuka voisi heitä vastustaa? Puhuttelen heitä, eli suklaatryfeleitä, kolmannessa persoonassa. Näin käy aina, kun olen todella vaikuttunut jostakin herkusta. He ovat niin kauniita, että valinnan vaikeus oli suurin humanitäärinen ongelmani siinä vaiheessa, kun kiersin Mariannen putiikissa päättämättömänä kehää. Asiantuntevan kauppiaan opastuksella päädyin lopulta kolmen kovan trioon: karpalo-valkosuklaaseen, limoncello-valkosuklaaseen ja mojito-maitosuklaaseen. Kauniita kuin korut mutta suussa silkkaa timanttia. Joskus tryffelien rakenne on epätasapainossa niin, että ensimmäinen puraisu murtaa koko pahaisen kuulan rakenteen ja täytteen valuvat silkkipaidalleni. Mutta näissä notkea täyte yhdistyi riittävän vahvaan kehyskuulaan, joka ei murtunut haukatessa. Ten points!

Erityisesti mojito-kuula teki vaikutuksen. Koska tryffeli on kieritelty kauttaaltaan kuivatussa mintussa, ruohomaisen ulkonäön ei saa antaa hämätä. Intensiivinen minttu-maitosuklaakuori yhdistyy varsin mojitomaiseen täytteeseen. Nämä ovat aikuisten hupi! Perheen pienimmille en lähtisi mojitotryffeleitä avokätisesti tarjoamaan. 

Samppanjasuklaa, paketti.JPG

Jos mojitotryffeli tarjoaa silkkaa Kuubaa ja sykkivää Karibiaa, aivan toisenlainen hurmaava elämys tarjoutuu samppanjasuklaasta! Olen jo muutaman kerran myöhästynyt täpärästi, sillä nämä kulttituotteet liikkuvat Sweetheartin valikoimista varsin vikkelään. Nyt en epäröinyt sekuntiakaan, kun näin hyllyssä tätä ihanuutta.

NelleUlla on latvialainen suklaiden Rolls-Royce. Luksusbrändi, joka nojaa tuotteissaan yellisyyteen, aistillisuuteen ja pohjoisten leveyspiirien kesyttämättömään  luonteeseen. Kyseinen firma on sekä edellä mainittujen tryffeleiden ja suklaan valmistaja. Todellakin tutustumisen arvoinen valmistaja.

Valitsemaini samppanjasuklaa on kaikkien aistien ilotulitus. Tumma suklaa (53%) on maustettu kuohuviiniä sisältävillä poksahtavilla karkkikiteillä, kuivatulla mintulla ja vadelmalla. Unohtamatta syötävästä lehtikullasta tehtyä pintakoristelua. 

Samppanjasuklaa, lähis.JPG

Pidin itselleni juuri äskettäin ensimmäisen maistelusession tästä ihanuudesta. Korumaisen kauniiksi käsitelty suklaalevy muuttuu suussa samettiseksi kokonaisuudeksi. Kotvan kuluttua kielen päällä alkaa iloinen ritinä, kun karkkirakeet alkavat poksahdella. Onpas riemastuttava efekti kertakaikkiaan. Mutta ehkä kuitenkin kaikkein ihaninta on jälkimaku; pehmeän mintun ja vadelman raikas jälkimaku. Minä, joka sentään olen oman korteni kantanut melkoiseen suklaakekoon elämäni aikana, en ole vastaavaa maistanut.

Uniikki, vitsikäs ja ehdottoman herkullinen! Suositan samppanjasuklaata oivalliseksi tuliaistervehdykseksi taikka harmaan päivän piristykseksi! Ja jos olisin lukuvuoden näännyttämä opettaja, ottaisin riemusta kiljuen vastaan tällaisen kevättervehdyksen! Unohtakaa posliininorsut ja viiden pennin tuikkulyhdyt. Opettaja janoaa suklaata!

Ihanaa, hyvän suklaan täyttämää toukokuista viikkoa rakkaat lukijani!

Teitä tervehtien,

Eleanora