Cafe Lolipop, puhelinkoppi (2).jpg

Täällä jälleen Järvenpää ja Eleanora von Smöörin pettämätön herkkuvainu!

Viime viikolla ilmestyneen matkailuraporttini ensimmäisessä osassa tunnelmoin Tuusulanjärven maisemissa sekä kansallissäveltäjämme Sibeliuksen kotikonnuilla. Mutta matka jatkukoon kohti Järvenpään keskustaa!

Runollisen Ainolan jälkeen aivan jotain täysin toista tyylilajia edustaa Vintage Café Lolipop. Kahvila sijaitsee Järnefeltinkadulla, aivan Järvenpään ydinkeskustassa. Lokakuussa 2014 pop up -kahvilana aloittanut kahvikeidas aloitti varsinaisen toimintansa talvella 2015. Sisustus on pedroalmodovarilainen yhdistelmä kodikasta retroa ja hillitöntä surrealismia. Eri aikakausien näyteikkuna, jossa laatuespressonsa voi nauttia vaikka vanhaan puhelinkoppiin nojaten ja Suosikin legendaarisia fanikuvia kaiholla muistellen! 

Cafe Lolipop, punainen sohvanurkka.jpg

Väriä tässä lukaalissa totisesti riittää. Ja huumoria. Kahvilan perustajan, Helena Kemppaisen, mukaan paikan esikuva on madridilainen Café Lolina. Kaikki Vintage Cafe Lolipopin tuotteet ovat gluteenittomia. Vierailuni aikana en voinut olla huomaamatta, että kahvila oli myös pienten koirien suosiossa. Tänne lemmikitkin ovat tervetulleita. Mitenköhän lienee lintujen laita, jos joskus innostuisin kaartamaan paikalle lemmikkihuuhkajani Babbiksen ja arapapukaijani Lance Arinin kanssa?

Tilaa voi vuokrata myös esimerkiksi kokousten järjestämiseen. Kyllähän tällaisessa runsaudensarvessa ajatus taatusti peruspalaverihuonetta sujuvammin virtaa. Ihana väripilkku ja persoonallinen hengähdyspaikka! Sisustus on täynnä toinen toistaan uskomattomampia yksityiskohtia ja käsityötaidon helmiä. Kalusteita on hankittu eri puolilta Suomea.

Vispilänkauppa, omistaja, lähis-1.jpg

Retroilun jälkeen oli aika poiketa hakemaan täydennystä baakkelssitarpeistooni. Järvenpään kävelykadulla, Sibeliuksenkadulla, sijaitsee Vispilänkauppa-keittiötarvikeliike. Tämä puoti on todellinen leipurin hurahduspaikka, jossa on mahdollisuus saada pää pyörälle kaikista ihanuuksista. Kauppaa pyörittää omistautuneesti ja innokkaasti Eija Niemenoja, joka siirtyi makeuden palvelukseen pitkän pankkiuran jälkeen.

Vispilänkauppa, Miss Etoile -tuotteet.jpg

Vispilänkaupassa on hyvät valikoimat pastellisia Miss Etoile -leivontatarvikkeita ja koristeita. Kuka voi vastustaa satiinirusetein koristeltua kakkua! Tai glitterkirjaimin tehtyä rakkaudentunnustusta.  Liikkeen suurin hittituote Eijan mukaan on tällä hetkellä kakkupitsi, eli erityisellä silikonimuotilla jauheesta valmistettua taipuisaa ja syötävää koristepitsiä. Melkoinen jalometalliharakka kun olen, mukaani lähti kultaista kakkuspraymaalia. En myöskään voinut vastustaa Eiffel-tornin muotoisen piparimuotin kutsua.

Vispilänkauppa, hyllyt.jpg

Vispilänkaupalla on myös mainio verkkokauppa, joka palvelee myös kauempaa olevia asiakkaita. Makeuden sanansaattajana koen erittäin tärkeäksi sen, että leivontakaupassa on asiantunteva ja opastava palvelu. Vaihdoimme Eijan kanssa kuulumisia siitä, miten vain jokunen vuosi sitten suomalaiset koristelivat kakkunsa ainoastaan tomusokerilla ja muutamalla kyläkaupasta saatavalla strösselivaihtoehdolla. Niilläkin toki pärjättiin mutta mielestäni on kertakaikkisen hykerryttävää, miten leipomisesta on tullut suoranainen kansanhuvi ja harraste, jota myös erinomaisilla valikoimilla tuetaan.

Kinuskilla, ulkoterassi, lähis.jpg

Sokerimassakoristeiden ja kakkuvuokien jälkeen jatkoimme matkaa Kellokoskelle, jonne autolla ajaa Järvenpään keskustasta noin kymmenessä minuutissa. Kellokosken Wanhaan Ruukkiin on muutama vuosi sitten kunnostettu Kinuskilla-kahvila-ravintola. Ulkona hellekelejä odottaa rosoisen kaunis terassi, jossa on suorastaan Beriliinin boheemikortteleita muistuttava henki.

Kinuskilla, sisätilat, kakkuvitriini.jpg

Kinuskillan toiminnasta vastaa yrittäjäpariskunta Malla ja Pasi Tuuri-Sarinko. Kinuskillan todellinen showstopper ja kiistaton katseenvangitsija on kakkuvitriini! Tässä kohdassa vedin muutamaan kertaan syvään henkeä. Ihastuksesta tietenkin! Ja muutaman lisähengityksen otin siinä vaiheessa, kun kuulin kondiittorilta vitriinin olevan kuvan ottamishetkellä poikkeuksellisen tyhjä! Mielestäni ollakseen puolityhjä, sorttimentteja oli tarjolla varsin mukavasti. Haaveissani voin vaan kuvitella, miltä täpötäysi kakkuvitriini mahtaakaan ikimaailmassa näyttää!

Kaikki leivonnaiset valmistetaan paikan päällä. Harva kahvila Suomessa voi ylpeillä Kinuskillan tapaan omasta kondiittorista, joka tuotekehittelee ja valmistaa kaikki tuotteet itse. Tarjoiluja voi tilata etukäteen tai ostaa paikan päällä mukaan. Painakaa mieleenne kesäjuhlia ajatellen. Niin paljon kuin kotileivonnan asiaa edistänkin, suositan etenkin ainutkertaisissa juhlatilanteissa luottamaan myös valmiiden konditoriatuotteiden tarjoamaan iloon ja apuun.

Kinuskilla, focaccia.jpg

Myös muhkeat leivät ovat omaa tuotantoa. Jos olisin suolaisten tuotteiden perään, tämä ciabatta olisi ehdottomasti lähtenyt mukaani. Mutta kuten jo varmasti tiedättekin, ruokaympyräni koostuu vain ja ainoastaan makeista herkuista.

Kinuskilla, kakkupala.jpg

Kahvilan Signature-leivonnainen on Kinuskilla-kakku. Suklaapohjien välissä on raikas puolukka-mansikkatäyte ja kaiken sinettinä yltäkylläisen makea kinuskikuorrutus. Kokonaisuus on todella oivallinen yhdistelmä makeaa ja raikasta. Tätä kakkua on kuulemma saatavilla aina, niin rakastettu se jo on. 

Sibeliaanisen makumatkani jälkeen olin todella häkeltynyt siitä herkkujen ja makeuden määrästä, joka matkailijaa Uudellamaalla odottaakaan! Ja ihanista, uutterista, yritteliäistä ja kekseliäistä ihmisistä näiden kaikkien yritysten takana.

Suosittelen lämpimästi kesäpäivän elämysretkeä kakkujen ja kauniiden maisemien äärelle!

Lämpimin terveisin oma kakkureportterinne,

Eleanora