Marin Putiikki, mustavalkoiset tavarat.jpg

Lähimatkailu avartaa! Ja bonuksena saa freesin olon ilman tuskallista jet lagia. Sain ainutlaatuisen mahdollisuuden suunnata elämyskierrokselle Tuusulanjärven maisemiin. Peräti aivan oman kuljettajan ja paikallisoppaan kera! Suuret kiitokset vielä Sarille!

Olen vakuuttunut, että lähitienoot jäävät usein vähemmälle huomiolle. Suomalaisetkin alkavat kohta luetella sujuvammin Thaimaan rantakohteita ulkoa kuin muistaa kulttuurihistoriallisesti merkittävien seutujemme sijaintia. Puolen tunnin päästä Helsingin keskustasta sijaitsee monipuolisten elämysten keidas, jonka matkailulehti Mondokin juuri hiljattain listasi yhdeksi vuoden 2015 parhaimmista matkailukohteista. Vapise Malta tai Sri Lanka. Nyt tulee Tuusulanjärvi!

Vietämmehän parhaillaan rakkaan kansallissäveltäjämme Sibeliuksen 150-vuotisjuhlavuotta, joten päätin sivistää itseäni sibeliaanisella kierroksella Tuusulanjärven ja sen lähiseudun putiikeissa ja kahviloissa.

Kun kurvaa Tuusulan rantatien varrelta vanhan pittoreskin navetan pihaan, vastassa odottaa Memories Marin putiikki. Navetan ovien takana odottaa todellinen esteetikon tavarataivas. Kauniisti kunnostettu tila on pullollaan toinen toistaan vastustamattomia houkutuksia, jotka suorastaan ojentautuvat kohti matkailijaa.

Marin Putiikki, tuikkulasit ja kynttilät.jpg

Valikoimissa on kaikkea houkuttelevaa; kynttilöitä, koruja, astioita.. Putiikin hengettärellä ja omistajalla, Mari Kylänpäällä, on hyppysissään kadehdittava taito luoda ihastuttavia asetelmia. Täältä löytää myös paljon valmiiksi koostettuja lahjapakkauksia. Oivallinen vaihtoehto näin kevätjuhlien ja tulevien kesäpippaloiden sesongin ollessa kuumimmillaan.

Marin Putiikki, tyynyt.jpg

Viehko myymälä on taiten kunnostettu vanhaan navettaan. Täällä toisilleen lyövät sujuvasti kättä vanha ja uusi. Aikakausien kerrokset saavat näkyä somasti. Niin sisustuksessa, koruissa kuin leivonnaisohjeissakin paras lopputulos tulee vanhan ja uuden kudelmasta.

Marin Putiikki, vanhat Arabian lautaset.jpg

Valikoimissa on myös vanhoja Arabian astioita, antiikkia ja uusvanhaa esineistöä, mikä helkyttelee kaltaiseni nostalgikon mieltä. En tietenkään voinut jättää muutamaa Arabian kaunokaista ottamatta. Ja paljon jäi vielä seuraavallekin kerralle hankittavaa..

Cafe Aulis, sisänäkymä.jpg

Tuusulan rantatieltä on kivenheitto suuresti rakastamaani Ainolaan, kansallissäveltäjämme Jean Sibeliuksen kotimuseoon. Ainolan lipunmyyntirakennuksessa toimii viehättävä kahvila. Kahvila Aulis remontoitiin vuosina 2009-2010 entiseen talonmiehen asuntoon. Arkkitehti Aulis Blomstedtin piirtämä rakennus henkii 70-lukulaista virtaviivaisuutta. Tilavat ikkunat tarjoavat mainion näkymän sekä Ainolaan että puutarhaan. Sään salliessa antimet voi nauttia ulkoterassilla. Kakkuvitriinin tuotteet ovat itse leivottuja. Kahvila Aulis on mahdollista varata myös yksityistilaisuuksiin ympäri vuoden. Kahvila on tunnettu herkullisista kakuistaan, joita voi tilata myös juhliin.

Cafe Aulis, näkymä Ainolaan.jpg

Jos oikein siristää kahvikupposen äärellä silmiään, voi nähdä mielessään Ainolan pihalla vanhan Sibeliuksen vaaleassa kesäpuvussaan ja hatussaan. Aino taas tuolla näyttää käyskentelevän hyötypuutarhassaan, uuden sadon kasvua seuraten ja satunnaisia rikkaruohoja kitkien. Olen varma, että Sibelius olisi ollut hykerryksissään, jos hänen aikoinaan oman pihan kahvilasta olisi saanut mitä ihanampia kakkupaloja! Maailmanmies ja herkuttelija kun oli.

Sibeliaanisen kierroksen jälkeen olin todella häkeltynyt siitä makeuden ja kauneuden määrästä, joka matkailijaa Uudellamaalla odottaakaan! Suosittelen lämpimästi kesäpäivän elämysretkeä kakkujen, kansallismaisemien ja kauniiden esineiden pariin! Raporttini jatkuu ensi viikolla, jolloin paljastan lisää lyömättömän hyviä matkailuvinkkejä.

Kulturellein kesäterveisin,

Eleanora