Puolukka-timjamimarmeladi.jpg

"Minun tapani säilöä on tehdä marjasadosta jättierä puolukka-timjamimarmeladia!"

 

Mikäli internetin kuvatulvaa on uskominen, suurin osa suomalaisista on viettänyt viime viikot puolukassa! Sellaisia satomääriä olen nähnyt kerättävän, että niiden perusteella talvimuonaa riittää moneksi vuodeksi eteenpäin. Mutta niinhän se on meillä Pohjolassa ollut tapana. Pahan päivän varalle hilloaminen ja säilöäminen. Sananpartemme ovat kyllä erikoisia. Tämänkin muuttaisin mieluummin muotoon "hyvän päivän varalle".

Tämä ei liene teille yllätys, että minähän en hirvikärpästen saaliiksi metsään mene! Astelen ainoastaan korkokengille sopiville poluille ja vain tietyissä maasto- ja ilmasto-oloissa. Karibialainen sademetsä sopii minulle huomattavasti tiheää korpiryteikköä paremmin. Kuuntelin tässä eräänä päivänä rakkaan kollegani selostusta siitä, miten hän suojautuu metsäretkillään hirvikärpäsiltä. Jäin siihen käsitykseen, että kehon verhoilu ja varotoimet ovat kattavampia hänellä kuin ydinvoimalan työntekijöillä.

Onneksi minulla on luotetut hovihankkijani, joille maksan avokätisesti siitä, ettei minua tarvitse etsiä metsistä ja soilta suuroperaatioin, lämpökameroilla varustetuilla helikoptereilla. Toki minä puolukkaa rakastan. Ja paljon rakastankin! Minun tapani säilöä on tehdä marjasadosta jättierä puolukka-timjamimarmeladia.

Toisin kuin moni himosäilöjä tekee, ryhdyn nauttimaan heti kätteni töistä. Mikään ei ole niin hyvää kuin tuore marmeladi! Kokemus, jonka soisin kaikille ihmiskuntamme jäsenille.

Timjami ja puolukka on makuyhdistelmä, joka ei välttämättä ole vielä kaikille tuttu. Mutta tämä eksoottinen yhdistelmä uppoaa minuun kuin kuuma veitsi paksuun suklaakuorrutukseen! Aromaattinen timjami ja happaman kirpeä puolukka solmivat keskenään todella viehättävän liiton.

Marmeladi on varsin mainio kotimakeinen. Hyydyttämiseen käytetään levästä saatavaa agar agaria, joten tämä sopii myös vegaanisille vieraille. Suosittelen tätä lämpimästi myös joululahjaksi, kauniisiin kääreisiin paketoituina! Tässäpä kirjaimellisesti leväperäinen herkku, jossa maistuu puolukan arktisuus ja timjamin sulokkuus.

Kirpeän makeita syyspäiviä teille toivottaen,

Eleanora

Kuva: Laura Riihelä