Omena-toffeekakku, viipaloitu, veitsi.jpg

"Toivotin itselleni hyvää leivontamatkaa - ja annoin vatkaimen laulaa!"

 

Joskus suloinen sattuma ohjaa onnistuneesti leivonnassa oikeille urille! Tässä tämän syksyn oodini suomalaiselle omenasadolle! Tämä kakku on makujen ja tekstuurien kavalkadi, herkullisuudessaan siekailematon, makeudessaan anteeksipyytelemätön!

Kaikki alkoi siitä, kun löysin herkkujemmastani pussillisen Omar-karkkeja. Noita karkkihyllyn klassikoita. Jostain itsellenikin täysin käsittämättömästä syystä pussi oli vielä iskemätön, joten päätin antaa inspiraatiolleni vallan. Mitä voisikaan syntyä omenoista ja Omarista?

Myönnettäköön, että niin paljon kuin makeasta pidänkin, varsinaisten karamellien suhteen olen äärettömän kranttu. Ja käytän kermatoffeeta lähinnä leivonnaisteni raaka-aineeksi. Nimittäin mikä mainio raaka-aine kermatoffee leivonnassa onkaan. Kokeilkaa vaikka!

Annoin leivontavaistoni ottaa vallan. Ja kuin ulkopuolisen voiman ohjailemana, käteni ammensi keittiötasolleni fariinisokeria, pähkinärouhetta, mausteita, toffeeta.. Muutama munakin oli vielä jääkaapissa, joten toivotin itselleni hyvää leivontamatkaa - ja annoin vatkaimen laulaa!

Omena-toffeekakku, viipaloitu.jpg

Vatkasin voin ja fariinisokerin. Lisäsin munat. Pilkoin omenat pieniksi kuutioiksi ja maustin ne kanelilla ja inkiväärillä. Vehnäjauhojen lisäksi rikastin taikinaa pähkinärouheella. Saksin kermatoffeet pienemmiksi paloiksi ja pyöräytin myös ne taikinan hellään huomaan.

Ja mikä herkkupala uunista tulikaan ulos. Vain töin ja tuskin kykenin pidättäytymään hamuamasta kakkua jo ennen kuorruttamista (no myönnettäköön, leikkasin päätypalat välttämättömän laaduntarkkailun vuoksi). Notkistin mascarponen ja makeutin sen tomusokerilla. Levitin mascarponehunnun kakun päälle ja viimeistelin kätteni työn omenahillolla ja kinuskilla kuorrutetuilla popcorneilla (jotka olivat tarttuneet ostoskoriini Stockmannin Herkusta, juuri meneillään olevan Brooklyn-kampanjan innoittamana).

Ja siinä hän lepäsi edessäni. Syksyn kaunein, makein ja houkuttelevin omenakakku! Aion selvitä syksystä syömällä uutterasti omenakakkua ja hankkimalla valikoimiini vielä muutaman uuden karvaliivin. Kyllä se siitä!

Herkullista omenasesonkia teille rakkaat lukijani!

Teitä tervehtien,

Eleanora

Omena-toffeekakku, kokonainen.jpg