Hasselpähkinäkääretorttu.jpg

Monille lienevät hasselpähkinät pihapiirissä ihan silkkaa absurditeettia. Mutta lapsuuteni vietin suuren puutarhan keskellä, jossa lukuisten omena-, kirsikka- ja luumupuiden ohella pitivät majaansa myös hasselpähkinäpensaaat. 

Hasselpähkinät vaativat kasvaakseen kalkkipitoisen maan, joten ne kuuluvat lähinnä rannikkoseudun valikoimiin. Paitsi esteettisesti kauniita, pähkinäpensaat tarjoavat suurta ilahdutusta houkuttelemalla herkkunälkäisiä lintuja pihapiiriin. Meillä oli joskus lintujen kanssa tapana huvitella sillä, kumpi nappaa ensin kypsyneet hasselpähkinät. Kehityin siinä urheilulajissa jo melko nopeaksi ja sain kuin sainkin silloin tällöin pähkinän linnun nokan edestä haltuuni.

Suomalaiset hasselpähkinät ovat kyllä todella pieniä, joten tuhannesti helpommalla pääset tämän tortun valmistamisessa siten, että turvaudut kaupan hienojakoisen pähkinäjauheen varaan. Ei lainkaan hullumpi vaihtoehto sekään.

Tärkeintä on, että pähkinäjauhot ovat hienojakoisia. Mitään karkeaa rouhetta ei tähän leipomukseen käytetä! Hienojakoiset pähkinäjauhot ja perunajauhot tekevät tästä kääretortusta kuohkean ja maukkaan. Plussaa tietysti myös gluteenittomuudesta.

Koska tänään vietän merkkipäiviäni, haluan juhlistaa niitä kanssanne tällä muhkealla torttusella. Kääretortulla on aivan suotta arkisen tekeleen maine, sillä onko verrattomampaa leivonnaista! Nopeasti kypsyvä ja erilaisin täyttein varioitava. Ja miksi syntymäpäiväkakun tulisi aina olla pyöreä? Kääretorttu sopii mainiosti myös juhlakynttilöiden alustaksi. 

Tämän version täytin kuohkealla kerma-rahkalla, johon livautin tilkkasen makuaineeksi myös väkevää kahvia ja likööriä (jos yleisössänne on lapsia, voitte toki jättää nämä ainekset pois). Marenkimurut taasen tuovat herkkupalaan tekstuurien vaihtelevutta. Rulla kannattaa tosin tarjota melko pian täyttämisen jälkeen, jotta marenki ei pehmene kermavaahdon syleilyssä.

Vietän merkkipäivääni ulkomailla. Missä, siihen palaan tuonnempana. Mutta älkää vain kysykö, paljonko täytän. Tyydyn vain komentoimaan, että juurikin sopivasti!

Makeaa juhlapäivää myös kaikille muille helmikuun sankareille! Tuttavapiirissäni olevia herkkusuita on syntynyt erityisen paljon juuri helmikuussa. Joten tässä ajassa on todellakin sitä makeuden taikaa!

Teitä juhlaresidenssistäni iloisesti tervehtien,

Eleanora

 

Pähkinä-vadelmakääretorttu-1.jpg

 

Kuvat: Reetta Pasanen