Raparperi, suklaafinancier, lakritsi.JPG

Kauden kiinnostavin makuyhdistelmä on tässä - raparperi ja lakritsi! Raparperisesongin kolkutellessa kohta ovella, pääni alkoi heti sauhuta toinen toistaan herkullisempia ohjeita, joissa voisin hyödyntää tätä taianomaista yhdistelmää.

Jokin aika sitten kuulin huhuja, että kaupunkiin oltaisiin avaamassa uutta hotellia ja sen mukana myös ravintola. Koska olin näihin aikoihin joka tapauksessa vetäytymässä säännölliselle kulttuuririentojen täyttämälle keskustaviikonlopulleni, päätin mäiskäyttää kaksi kultakuoriaista samalla iskulla. Koeajoin innostunein mielin Bulevardilla sijaitsevan hotellin.

Designhotelli Indigon alakerrassa sijaitsevaa Ravintola Brödiä luonnehditaan urbaaniksi skandinaaviseksi bistroksi. No ainakin skandinaavista oli muotokieleltään pohjoismaisen oljenvaalea ja puun sävyttämä sisustus. Tuolit sentään soivat punaista. Olkoonkin, että tunnen oloni kotoisammaksi Versaillesin peilisalissa, sisustus toki noudatti pohjoismaisen eleetöntä mallia, jossa designklassikot puhuvat puolestaan ja räväkät tilaratkaisut loistavat poissaolollaan. Mikäs siinä, kunnioitan toki isäntien makua, enkä tällä kertaa alkanut uudelleensisustaa oman pöytäni ympäristöä. Sitäkin olen joskus yrittänyt..

Ravintola Bröd.JPG

Sillä välin kun seuralaiseni nautti täydelliseen kyspyysasteeseen sirkulaattorissa valmistettua lohta, päädyin tutkailemaan muutamaa vallan mainota cocktailvaihtoehtoa hieman lähemmin. Brödin drinkkipohjat sekoittaa eksklusiivisesti salakapakka Trillby & Chadwickistä tuttu Son of a Punch -baarimestarien toimisto. Mistään imelänesanssisista drinkkipohjista ei ole kyse vaan varta vasten tätä ravintolaa varten suunnitelluista, erittäin eleganteista juomista, jotka pullotetaan erityisellä etiketillä varustettuna, numeroiduissa pienissä sarjoissa. Viehätyin erityisesti talviseen Martiniin, jonka sävykäs ja hienostunut aromi vei minut täysin mennessään. Huh, jopa siinä määrin, että näitä todellakin voisi hujahtaa salakavalasti muutamakin. Myös Negroni oli suutamyötäilevän pirteä, sopivasti katkeron sävyttämä, kuin aikuisempaan makuun viritetty Aperol Spritz.

Martini, ravintola Bröd.JPG

Onneksi etenin myös jälkiruokaan, sillä se vasta olikin illan huipentuma. Minulle on helppo myydä vaikka vääriä rahoja kirstullinen, jos kaiken päällä lukee "lakritsi". Valitsin listalta sekunnin sadasosan nopeudella annoksen, jossa oli raparperia, suklaafinancier ja lakritsikinuskia. Annos oli kaunis kuin taideteos. Jopa siinä määrin, että seuralaiseni vihertyi välittömästi kateudesta. Vaikka ei hänenkään omenapiirakassaan mitään moitteen sijaa ollut.

Raparperi lepäsi suklaafinancierin sylissä sekä virkistävänä jäätelönä että raikkaana hillokkeena. Suklaafinancier oli sopivan tahmainen, ei ylikypsäksi paistettu vaan juuri täydellisen al dente. Mutta pohjana tälle koko komeudelle oli mystisen täyteläinen lakritsikinuski tai -kastike. Kun vein suuhuni samanaikaisesti sekä raparperia, suklaata ja lakritsia, atomien uudelleen järjestäytyminen synnytti makureseptoreissani täydellisen fuusioreaktion. Kun näin käy, silmäni alkavat liki devioida oikealta vasemmalle. Niin hurmoksellinen voi parhaimmillaan olla makuyhdistelmien täydellinen harmonia. Harmonia, joka syntyy jopa keskenään hyvinkin erilaisista elementeistä. Oksaalihapon kirpeyttämä raparperi ja anikselta vivahtava lakritsi eivät ole makuparina niitä ilmeisimpiä - mutta taivaallisuusasteeltaan ehdoton uusi suosikkini!

Tässä jälkiruoassa yhdistyi skandinaavinen makumaailma mitä hykerryttävimmällä tavalla. Voiko olla pohjoisen kansaa voimakkaammin helkyttelevät raaka-aineet kuin liki routamaasta elinvoimaisesti puskeva kirpeän täräkkä raparperi ja mustaakin mustempi voimamakeisemme lakritsi.

Raparperisesonkia jo sydän pamppaillen odottaen ja uusia reseptejä kehitellen,

Eleanora

ps. Joko sinulle tulee Maku-utuiskirje? Klikkaa itsesi maku.fi-saitille, jonka alaosasta pääset tilaamaan itsellesi viikottain ilmestyvän uutiskirjeen. Uutiskirje antaa parhaimmat vinkit ja ohjeet, joilla ratkaiset arjen ruokapulmat ja kestitset vieraat.