Sahramipullat-1.jpg

"Hyvässä pullassa on oltava häpeämätön kimpale aitoa voita, reipas ropsaus kardemummaa ja tuoreita jauhoja juuri sen verran, että taikina on kimmoisaa mutta ei rahtusenkaan verran liian kuivaa!"

Mikä kimalluksen ja loiston viikko! Piipahdin nimittäin Tukholmassa seuraamassa tulevien Nobel-juhlallisuuksien järjestelyitä. Samalla hoidin hyviä suhteitani Ruotsin hovin kanssa. Näin floristiikan taidonnäytteet, jotka tulevat koristamaan tämän vuoden gaalaillallista. Puhumattakaan kauniisti asetelluista jälkiruoista. Olin sopinut keittiön kanssa, että maistelen ja arvioin etukäteen kaikki gaalassa tarjottavat makeat jälkipalat.

Kehotan lämpimästi mutta jykevästi presidenttimme PR-kansliaa tekemään pikapuolin tutustumiskäynnin länsinaapuriimme ja ottamaan oppia siitä, miten juhlatilat koristellaan ylenpalttisesti, juhlan arvoa kunnioittaen. Viime vuoden Tampere-talon itsenäisyysjuhlaa seuratessani jouduin lisäämään takkaan tulta ja turkiskerroksia päälleni. Niin kylmä minulle tuli katsoessani vieraiden virtaa minimalistisen valkoisessa juhlatalossa. Arkkitehtooninen ankaruus, lasiseinien ylivalta ja ennen kaikkea loisteliaiden kukkalaitteiden puuttuminen saivat minut hämmennyksen valtaan. Mikä onni, että presidentinlinnan mittava remontti valmistui juuri parahiksi ennen tämän vuoden kalaaseja!

Nobel-hulinoiden jälkeen majoitun tänäkin vuonna Hagan linnaan. Olinhan jo taannoin prinsessa Estellen kastejuhlissa luvannut toimia leivonnan hyvänä haltijattarena hänen elämässään. Makeuden mentorina olen hyvin tärkeässä asemassa Estellen kasvaessa rojalistiseen rooliinsa.

Lähestyvä Lucia-päivä sai minut inspiraation valtaan. Kurkistaessani keittiöni sahramikaappiin, aloin kehitellä pullaohjetta, joka tekisi kunniaa lähestyvälle joululle ja tälle kullankeltaiselle mausteiden aateliselle. Herkullisen pullan aakkoset ovat edelleenkin monelle sumeat. Kerrattakoon, että hyvässä pullassa on oltava häpeämätön kimpale aitoa voita, reipas ropsaus kardemummaa ja tuoreita jauhoja juuri sen verran, että taikina on kimmoisaa mutta ei rahtusenkaan verran liian kuivaa.

Ja se sahrami. Ei joulupullaa ilman Crocus sativusta, sahramia. Jo aikojen alusta lähtien herkkusuut ovat olleet valmiit maksamaan lähes kultaa ja mirhamia tästä jalosta mausteesta. Pullataikinaa vaivatessani, muistelin sadonkorjuuretkeäni Espanjaan. Olin sinnitellyt koko yön hereillä nähdäkseni taianomaisen näyn. Silmänkantamattomiin ulottuneet pellot hehkuivat violetteina sahrami-krookuksien kukkiessa täydessä loistossaan. Aamukasteen vielä kimallellessa kukkien terälehdillä, sadat poimijat aloittivat uurastuksensa. Olin tilannut kilon kuivattua sahramia, mikä merkitsi yli 120 000 kukkaa. Maksoin toki kerääjille avokätisesti, heidän ruumiillista ponnisteluaan arvostaen.

Sahramipellon satumainen muisto silmissäni leivoin nämä kullankeltaiset juhlapullat sekä Estellen että teidän iloksenne!

Kuva: Sami Repo