Mango-passionpavlova.jpg

Pavlovin teoria, mikä se on? Vaikka minut herätettäisiin keskellä yötä, voisin sujuvasti vastata kysyjälle näin:

Kyseessä on venäläisen tunnetun fysiologin, Ivan Pavlovin, teoria. Opetuksen eli tässä tapauksessa toistojen seurauksena syntyneen ehdollistamisen keinoin voidaan valitulla ärsykkeellä saada aikaan yksilössä haluttu toiminta tai reaktio (eli responssi), joka ei kuulu ehdollistetun yksilön tavanmukaiseen toimintatapaan.

Ivan näytti teoriansa toteen koirakokeissaan, joissa kelloa soitettiin juuri kuin koiraa syötettiin jauhetulla lihalla. Lopulta oltiin siinä jamassa, että jo pelkkä kellon kilkatus sai Pavlovin hauvelit erittämään runsaasti sylkeä. 

Huuhkajani Babbiksen ollessa vielä pieni pöllöpalleroinen, testasin soveltavan psykologian opinnoissani häneen tätä teoriaa. Mutta lihan sijaan ehdollistin Babbiksen parhaimpiin mantelimasariineihini soittamalla suvussani pitkään periytynyttä hopeista vellikelloa. Ja huoli pois, Babbista ei vahingoitettu saatika mitenkään pakotettu tämän testijakson aikana. Mutta ehdollistaminen meni kyllä niin pitkälle, että huuhkajastani sukeutui kerrassaan julmettu herkkupyrstö. 

Suvussani arvostetaan oppineisuutta ja sivistyksen ikiaikaista eetosta, joten olen lapsesta saakka halunnut jättää jälkeni tieteellisen teorian merkeissä myös makeuden maailmaan. Niinpä erään kerran kun olin taas valmistanut suuresti rakastamaani Pavlovaa, nojauduin kupu täynnä marenkikakkua nojatuolini uumeniin ja aloin sanella näin:

Pavlovan teoria

Monikerroksisen marenkiherkun nostaminen pöytään synnyttää lähes hallitsematonta kiihkoa.

Rapean ja pehmeän sekä makean ja raikkaan yhdistelmä hidastaa hetkellisesti muut kognitiiviset toiminnot.

Makuaistimukset syöksyvät kieleltä aivoihin kolmen aivohermon moottoritietä pitkin.

Makuaistimusten synnyttämät hermoimpulssit kulkeutuvat aivorunkoon.

Jokainen maku aktivoi primaarisella makuaivokuorella erillisen alueen.

Pavlova anastaa hetkellisesti maistajiensa täyden huomion.

Ulkomaailma sulkeutuu etäisen usvan taakse.

Vieläkö löytyy joukosta joku, joka epäilee teoriani toimivuutta?

Tämän muscovadosokerilla twistatun marenkikakun väliin kun lataa rommissa maustunutta tuoretta mangoa sekä pumpulinpehmeää kerma-ranskankermaseosta sekä passionhedelmää, sekä silaa kokonaisuuden tummalla suklaalla ja pistaaseilla, voin taata ulkomaailman jäävän kauas taakse.

Tämän kakun myötä syntyi kuuluisa Eleanora von Smöörin Pavlovan teoria. Tervetuloa kenttäkurssille makuaistimusten jaloon maailmaan!

Herkkujen täyteistä kevättä ja kiurun laulua teille kaikille toivottaen,

Eleanora

Kuva: Reetta Pasanen