Pistaasi-matchakakku, avattu.jpg

Saisiko olla kakkua iltapäiväteellä? Tai sitten teetä iltapäiväkakussa? Minun hybridiversioni yhdistää nerokkaasti teelehdet ja kakkutaikinan. Näin teehetkestä voi nauttia ilman teen monivaiheista ja seremoniallista hauduttamista. 

Mikäli maailman tuulia on haisteleminen, matcha-maljat tuntuvat olevan nyt kaikkien huulilla. Eipä tainnut buddhalasmunkki Eisai aavistaa, minkälaisen hittituotteen hän tuli kuljettaneeksi Kiinasta Japaniin, vuonna 1191. Hienojakoinen, pulverimainen vihreä tee saavutti suurta suosiota etenkin japanilaisen yläluokan keskuudessa. Matchan valmistus, tarjoilu ja nauttiminen ovat edelleen japanilaisen monivaiheisen teeseremonian kulmakivet.

Koska isäni puolelta minulla on merkittäviä siteitä myös Japaniin, olen parhaani mukaan yrittänyt vaalia aasialaisia tapoja ja perinteitä. Teeseremonia on silti edelleen hermostolleni liian hidas tapahtumasarja. Muistan istuneeni monet kerrat polvet puuduksissa tatamilla, kimonon obi-vyö liian tiukalla ja odottaneeni malttamattomana kun matcha-maljaa vispataan kaikkien taiteen sääntöjen mukaisesti. Tankkasin mielessäni saksan epäsäännöllisiä verbejä, alkuainetaulukkoa ja piin desimaaleja, saadakseni ajan kulumaan.

Matchan lumo perustuu siihen, että lehdet kerätään varjossa kasvaneista teepensaista. Jo useita viikkoja ennen sadonkorjuuta teepensaista parhaimmat peitetään. Pimeässä teelehtien kasvu hidastuu, niiden väri tummenee ja maku voimistuu. Tuloksena on klorofyllin ja antioksidanttien täyttämä terveyspommi.

Kuten mainittua, olen liian kärsimätön vispatakseni täydellisen matcha-maljan. Niinpä päätin sujauttaa matchan kakkutaikinaan ja nauttia siten oman tyyliseni teeseremonian. Pistaasien kanssa taas meinasi käydä ihan kalpaten. Pistaasit aiheuttavat minussa täysin selittämätöntä addiktiota. Kuorenpalaset vain sinkoilevat itään ja länteen, kun perkaan pistaaseja nautintavalmiiksi. Onneksi tukusta hankkimastani pistaasierästä jäi hieman yli, jotta sain juuri ja juuri tämän kakun leivottua.

Muhkean kakun kruunuksi levitetään täyteläinen ja limetillä raikastettu mascarponekuorrutus. Kakun voi leipoa myös muffineiksi. Heittäytykää leivontavaistonne varaan ja tehkää viikkonne makeammaksi! Matcha ja pistaasit ovat epäilemättä yksi kevään eleganteimmista yhdistelmistä!

Teitä tervehtien,

Eleanora

Pistaasi-matchakakku.jpg

Kuvat: Timo Pyykkö