Seljankukkatartaletti.jpg

"Lapsuudessani seljankukkamehu tarjoiltiin kesällä syreenimajan siimeksessä, iltapäivän kuumimpaan aikaan"

 

Kesä on minulle yhtä kuin kuulaan raikkaan seljankukkamehun viipyilevä maku huulillani. Jääkaapissani on aina reipas kannullinen virvoittavaa seljankukkamehua. Mutta olen menestyksellä kokeillut seljankukkamehua myös monissa leivonnaisissani.

Tämä todella elegantti kesäleivonnainen on graafisuudessaan liki niukan skandityylin puhdaspiirteisin oppikirjaesimerkki. Kuin kuvastimesta, keltaisesta täytteestä heijastuvat kotoisat mustikat. Tässä juhlivatkin suuresti rakastamani länsinaapurin värit.

Lapsuudessani seljankukkamehu tarjoiltiin kesällä syreenimajan siimeksessä, iltapäivän kuumimpaan aikaan. "Viisas vetäytyy varjoon", toisteli aina isäni Hesekiel ja kohotti mehulasillisen jos toisenkin huulilleen.

Tarjosimme seljankukkamehua uskollisesti myös vieraillemme, osa siitä nauttien ja osa ehkä hieman vierastaen. Seljankukan aromia on nimittäin liki mahdoton tarkkaan kuvailla. Se on aivan omaa luokkaansa. Mutta parhaimmillaan se on sitruksiin yhdistettynä ynnä mansikan sekä muiden kesämarjojen seurassa. Rohkenen myös antaa vahvan suosituksen seljankukkamehuun tehdyistä, erilaisista kesädrinkeistä. Lorautapa seuraavan kerran alkumaljojen pohjalle tilkka seljankukkamehua ja jatka kuohuviinillä. Oi, taivaallista!

Tämä piiras syntyi luovuusketjun erilaisten reaktioiden tuloksena. Yleensä saan unessa mitä oivallisimpia ideoita tulevista leivonnaisistani. Silloin olen varma siitä, että ideaa on testattava. Nimittäin jos alitajuntani voimallisesti minulle jotain viestittää, sitä on oitis kuunneltava!

Seljankukkamehua voi toki valmistaa itsekin. Siis he onnekkaat, joiden pihalla ja ilmastossa selja viihtyy. Valitettavasti Suomi ei ole vielä Skoonen veroinen, mannermaisen ilmaston tyyssija. Joten ostan suosiolla mehuni laadukkaana tiivisteenä. Olen ylen mieltynyt ruotsalaisen Brunnebyn tuotteisiin. Niissä on kotimehun maku ja aidot raaka-aineet. Siis sokeria eikä mitään saippualta maistuvaa keinomakeuttajaa!

Rapea tartalettipohja leivotaan tietysti tapani mukaan voihin. Mukaan lisätän myös hieman mantelijauhoja. Pohja esipaistetaan, jonka jälkeen se pysyy muodossaan ja on valmiina vastaanottamaan täyteläisen kiisselin.

Liki surrealistisen herkullinen kiisseli keitetään voihin ja seljankukkamehutiivisteeseen. Luitte oikein. Kiisseli tehdään nimen omaan mehutiivisteestä, ei todellakaan mistään laimennetusta mehusta. Täyttä tavaraa sen olla pitää! Kiisseli sakeutetaan kananmunilla ja muutamilla liivatelehdillä, varmuuden vuoksi.

Olen menestyksellä tarjoillut tartalettia kutsuilla, pieninä makupaloina. Leivonnainen kannattaa leipoa valmiiksi jo edellisenä päivänä, jolloin sen voi leikata helposti terävällä veitsellä kuutioiksi. Ja kun vieraanne ihmettelevät tartaletin satumaista makua, saatte vihkiä lisää ihmisiä seljankukan pauloihin.

Nautinnollista kesää itse kullekin säädylle!

Teitä makeasti tervehtien,

Eleanora

PS. Innostuitko seljankukkamehun käytöstä leivonnassa? Testaa myös todella herkullinen Seljankukka-mansikkakakku. Olen sitä moneen otteeseen maistellut, joten suosittelen lämpimästi!

Kuva: Laura Riihelä