Cantuccinit sarvessa-1.jpg

 

”Julistan teille tässä ja tänään oman olympiamottoni: Makeammin, Herkullisemmin, Runsaammin!”

Antiikin olympiajuhlallisuudet Kreikan Olympiassa alkoivat aina aamun sarastessa, Zeuksen patsaan juurella vietetyllä valaseremonialla. Urheilijat puhtaanvalkeissa tooga-asuissaan vannoivat noudattavansa kilpailujen sääntöjä. Tuomarit taas vannoivat oikeudenmukaisuuttaan, tasapuolisuuttaan ja lahjomattomuuttaan. Sittemmin olympialiikkeen motoksi muodostui paroni Pierre de Coubertin kehittämä ponteva sanasikermä; citius, altius, fortius – nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin. 

Kaikki kunnia ruumiilliselle kilvoittelulle mutta älkäämme jättäkö katveeseen sitä kaikkein tärkeintä – makeuden olympiaa! Vanha motto on sinänsä ihan kaunista kuultavaa mutta jalostin sen Eleanora von Smöörin maailmankuvaa paremmin heijastelevaksi. Julistan teille tässä ja tänään oman olympiamottoni: Makeammin, Herkullisemmin, Runsaammin!

Kohotan ilmaan olympialyhtyni, peuransarviin kiinnitetyt muscovado-pähkinäcantuccinit. Ja jos kerran urheilla täytyy, tehdään se edes laadukkaiden eväiden siivittämänä! Neonväriset urheilujuomat ovat nykyajan kammottavaa hapatusta, puhumattakaan epäesteettisistä juomapulloista. Ilmankos kestokipittäjien kasvoilla on havaittavissa huomattavaa kireyttä.

Makeuden ilosanomani leviää mantereelta toiselle. Leivontaohjeitani luetaan niin Shanghain neonvalojen hohteessa kuin oman vanhan mantereemme kunnianarvoisissa aatelislinnoissa. Liittykää makeuden kannattajien joukkooni ja painakaa mieleenne nämä kolme kaunista: Makeammin, Herkullisemmin, Runsaammin!

Kuva: Sami Repo