Valkosuklaa-mustaherukkamarmorikakku-1.jpg

”Lukekaa lapsukaiset ja opin tiellä pysykää, enemmän aatelistosta tietäkää!”

Olipa kerrankin mielenkiintoista luettavaa valtakunnan aviisissa. Miltei kokonaisen sivun verran oli luovutettu palstatilaa aiheista tärkeimmälle – Ritarihuoneella olevalle näyttelylle. Aihepiirinä niinkin vaatimattomasti rajattu, eli aateli yhteiskunnan rakentajana. Annoin kopiokoneeni sirkuttaa ja lähetin lehtiartikkelista nelivärilliset kopiot kaikkiin Suomen suurimpien kuntien alakouluihin. Lukekaa lapsukaiset ja opin tiellä pysykää, enemmän aatelistosta tietäkää!

Olinhan kunnioittanut näyttelyn avajaisia elämäniloisella läsnäolollani, joten tiesin odottaa pienimuotoista informaatiota sanomalehdissä. Kovin oli varovainen kuvitus jutussa, kaikki seurapiirienergia loisti läsnäolollaan. Mutta journalismi on vakava asia, tiedetään tiedetään!

Näyttelyssä syynäilin erilaisia sukupuita ja vaakunoita silmät sirrillään, nauttien heraldiikan monimuotoisesta estetiikasta ja historian lähes käsin kosketeltavasta havinasta. Etsin turhaan merkkejä von Smööreistä. Uskomatonta! Suomessa asuu eurooppalaisten aatelissukujen jäseniä, mutta näitä sukuja ei ole rekisteröity Suomen Ritarihuoneeseen. Ennenkuulumatonta, millä tasolla Euroopan yhdentyminen on olevinaan, jos kerran aatelisrekisteriä ei saada kattavaksi ja yhdenmukaisuusperiaatteen piiriin!

Tämä puutteellinen aatelisrekisteröinti sai minut sen verran tuohduksiin, että ainut tapa purkaa suonissani sykkivä ärtymys, oli tarttua jaloihin aineksiin; voihin, valkosuklaaseen ja mustaherukkaan. Sekoitellessani taikinaa, tunsin jännityksen hiljalleen antavan periksi. Maista sinäkin pala tätä ihanuutta, jossa mustaherukka taittaa valkosuklaan makeuden kerrassaan hykerryttävällä tavalla!

Kuva: Laura Riihelä