kookos-karpalomuffinit.jpg

"Joudun aina ajoittain lähtemään tropiikista mutta tropiikki ei lähde minusta!"

Rakastan muruja! Rapeita ja makeita. Olen joskus kuullut täysin joutavan väitteen, että hienot leidit evät murustele. Miten voi olla murustelematta, jos leivonnaisen taika on nimen omaan muruissa. Niin kuin näiden karpalo-kookosmuffinien koukku on nimen omaan murukerroksessa!

Kookos kiehtoo minua raaka-aineena. Harva maku nimittäin jakaa ihmisiä niin selkeästi kahteen eri puolueeseen kuin eksoottinen kookos. Ymmärrän kyllä, että kyseinen herkku ei ole osa kotoperäistä kasvistoamme. Mutta makuaistiahan voi kouluttaa uusiin makuihin. Vatsaani kivistää jo valmiiksi pelkkä ajatuskin siitä, että joutuisin leivonnaisissani rajaamaan raaka-aineet ainoastaan supisuomalsiin kantalajikkeisiin. Saisiko olla naurispavlovaa tahi jäkäläpikkuleipiä?

Kookos on kuin palmujen kuiske tuulessa. Kolibrin pyrähdys korvan juuressa. Zeniitistä porottava aurinko. Hologrammin lailla hohtavat korallikalat. Joudun aina ajoittain lähtemään tropiikista mutta tropiikki ei lähde minusta. Siksi valitsin näitä mainioita muffineita mehevöittämään kookoksen. Kookosmaitoa voi käyttää minkä tahansa taikinanesteen tapaan. Ja kookoshiutaleet antavat mihin tahansa baakkelsiin täyteläisyyttä ja mukavaa tekstuuria.

Mutta enhän minä ole ainesosaluettelossani kovin epäisänmaallinen. Karpalo on yksi lempimarjoistani. Soiden jalo rubiini. Kuin kotoinen versio granaattiomenasta. Happorakenne on kyllä omaan makuuni niin tuhti, että nautin karpalot usein makeaan yhditettynä. Esimerkiksi kinuskikastiketta muutamalla karpalolla rikastettuna. Ja kuivattuja karpaloita minulla on aina keittiönkaapissani.

Nopeasti silmäiltynä nämä saattavat vaikuttaa suhteellisen tavallisilta muffineilta, mutta kaiken kruununa on kookosmuru. Nämä muffinit ovat rakenteeltaan niin vetovoimaiset, aseistariisuvat ja houkuttelevat. Olen varma, että ne saisivat Joutsenlampi-baletista tutun pikkujoutsenten parven töpöttelemään kiihtyvällä tahdillaan kärkitossuillaan. Itse asiassa testasin näiden vetovoimaa linnuston keskuudessa. Residenssini läheisyydessä talvehtivien sinisorsien keskuudessa kaakatus yltyi jopa nahisteluksi. Ja sitten se tapahtui, kevään ihme. Kolme kyhmyjoutsenta lensi läheiseltä merenlahdelta pihalleni. Tarjosin heille vielä extra-annoksen näitä herkkupaloja.

Tyllin ja jalokivien keskelle asettelin uusimmat leivonnaiseni. Juhlien samalla Ruotsin kuningasparin vierailua maassamme. Unelma yhteisestä kuningaskunnasta elää yhä vahvana mielessäni!

Teitä tervehtien,

Eleanora

Ps. Jos olet muruleivonnaisten ystävä, kokeile maku.fi-saitilta loistavat mustikka-murumuffinit tai ihanan bloggarikollegani Pipsan herkulliset mutta hieman terveellisemmät mustikka-valkosuklaamuffinit.

kookos-karpalomuffini, avattu, lähis.jpg

Kuvat: Satu Nyström