Omenajäätelö.jpg

"Manhattan sekoaisi, jos tätä ihanuutta siellä myytäisiin!"

Tämä on omenaisin jäätelö, minkä olen koskaan kuninkaallisessa koekeittiössäni luonut! Sen moninaisissa sfääreissä kujeileva makumaailma lävistää tajunnan kuin Wilhelm Tellin nuoli omenan pääni päällä.

Taannoisissa ruokakuvauksissa tätä taivaallista, jäätävää unelmaa pääsi maistamaan myös eräs New Yorkissa vaikuttava suomalaistaitelija. Hänen mukaansa Manhattan sekoaisi, jos tätä ihanuutta siellä myytäisiin. Mene ja tiedä. Ehkä jonakin päivänä!

Tämän jäätelön kehittely alkoi, kun tuskastuin markkinoiden jäätelöihin, joissa niin sanotut sattumat jäävät lapsipuolen vähä-ääniseen asemaan. Jos tarjoan omenajäätelöä, maun on oltava sen mukainen! Ottaen huomioon, että suomalaiset ovat yksi ansioituneimpia jäätelönsyöjiä maailmassa, meille tarjotaan kovin heppoisia esityksiä.

Samoin en ole koskaan ymmärtänyt sitä, että jäätelö olisi pelkkä kesäherkku. Kylmällä kylmää, kuumalla kuumaa. Se pitää aineenvaihdunnan kunnossa. Jäätelöpohjan maustoin kanelilla. Käsiini osui myös aivan loistava pullollinen ranskalaista jälkiruokaviiniä, joka sai minut lisäinspiraation valtaan.

Jäätelön valmistan aina tähän pieneen metallisankoon, jota äitini Silvia von Smöör on lapsuudessaan käyttänyt marjastuksessa. Tähän kerään myös karkkikaupassa haluamani tuotteet. Haluan karkkipuodissa kokea olevani kuin sadonkorjuuretkellä vehreillä sammalmättähillä. Nykyiset säädökset ovat tosin sitä luokkaa, että minun piti suorittaa erillinen hygieniapassi, jotta saan ostaa makeiseni omaan kuljetusyksikkööni.

Sain eilen hovihankkijaltani erikoislähetyksenä, suoraan Kymenlaakson erityistuotantoalueelta, ison kassillisen omenoita. Ensin satsi jäätelöä pakastimeen, sitten murupintainen omenapaistos uuniin ja loput punaposket täytän marsipaanilla ja syön sellaisenaan suurella mielihyvällä.

Kuva: Katri Kapanen