Mustikka-kookosmurupiirakka, avattu, jäätelön kera.jpg

Onko Suomen suveen paremmin sopivaa leivonnaista kuin mustikkapiirakka! Kaipaan jo kovasti uutta satokautta, joka toivottavasti alkaa heinäkuussa. Kauniisti kukkivat mustikanvarvut residenssini liepeillä kertovat, että marjoja on lupa odottaa vasukaupalla. 

Mitään suuria satoja en silti havittele. Minulle riittää vanhaan emalimukiini kerätty pikkusatsi silloin tällöin. Marjastamisestahan häviää kaikki ilo ja nautinto, jos tavoitteet asetetaan epärealistisen korkealle tasolle. Koska akuuttia nälänhätää ei maassamme esiinny, miksi yrittää poimia marjoja satoja litroja kerralla. Olen mitoittanut oman päiväsaaliini määrän noin kahteen desiin. Sisältäen reilun pikniktauon ja kuohuviinitarjoilun.

Mustikka liittyy myös moniin rojalistisiin episodeihin. Britannian Kuningatar Elisabeth teki Suomeen vuonna 1976 virallisen vierailun. Ja minne hän päätyikään ohuissa nahkakengissään? Keskelle Suomalaista metsää!! Olen varma, että mustikat värjäsivät Lontoon kalleimmalta suutarilta tilatut kengät ruokottomaan kuntoon.

Ja mitä teki valtiomiehemme Kekkonen. Edes käsikynkkään hän ei Elisabethia ottanut, tukeakseen häntä epästabiililla metsämaalla. Ja kaiken kukkuraksi metsän keskelle oli katettu pirttikalusto tarjoiluhetkeä varten. Nyt tomera muistutukseni uudelle hallitukselle ja kaikille protokollan kanssa tekemisissä oleville: Kuningatarta, kuninkaallista tai muuten vaan korkeassa asemassa olevaa naista ei ikinä istuteta pirttikaluston ääreen! Mutta lohdutuksen sananen tähän liitettäköön. Elisabethilla on pettämättön itseironian taju ja pistämätön huumori. Muistelemme tätä aina vedet silmissä hihitellen, kun saan kunnian vierailla hänen salongissaan.

Onneksi kyseinen metsäretki dokumentoitiin. Kurkkaa ihmeessä Ylen Elävästä arkistosta, miten kuningatar päätyy keskelle moottorisahojen konserttia, suomalaiselle metsäpalstalle. Ja miten hän EI TODELLAKAAN laita suojakypärää päähänsä. 

Mustikka-kookosmurupiirakka, kokonainen.jpg

Sittemmin olen kyllä uskaltautunut tarjoamaan yksityisissä kemuissani lukuisille kuninkaallisille tätä loisteliasta mustikka-kookosmurupiirakkaani. Hampaiden värjäytymisen uhallakin. Olen suunnitellut tämän iki-ihanan leivonnaisen siten, että sen täytteeksi riittää mainiosti yksi pieni mukillinen uuden sadon mustikoita. Muhkeaan murupiirakkaan voi mainiosti hyödyntää myös pakastimen perukoille jääneeet, edellisen sadon mustikat.

Voin mehevöittämässä pohjassa maistuu ihanasti häivähdys inkivääriä. Mustikkatäytteen päälle ripotellaan kerrassaan hykerryttävä kookosmuru, jossa on mausteena kardemummaa. Kookoksen ja mustikan yhdistelmä on yksi viehättävimmistä. Trooppinen kookos keinuttaa mielikuvissa kaukaisille paratiisirannoille. Kotoinen mustikka taas helkyttelee nostalgisia sulosointuja, kuin kaikuina lapsuuden kesistä.

Tämän leivonnaisen myötä toivotan teille kaikille ihanaa kesäkuuta! Mustikan kiilto jo silmissäni!

terveisin,

Eleanora

Mustikka-kookosmurupiirakka, pala lautasella.jpg

PS. Kaipaatko lisää mustikkapiirakan ohjeita? Kurkkaa maku.fi:n arkistojen aarteisiin. Tarjolla on esimerkiksi pullapohjainen mustikkapiirakka, Tyrniä ja tyrskyjä -blogin gluteeniton ja herkullinen mantelinen mustikkapiirakka tai ranskankerman mehevöittämä ja muropohjainen mustikkapiirakka

Kuva: Sanna Peurakoski