Vanha suklaatehdas, käytävä.JPG

OO Las Palmas, oo Las Palmas, Ooo-ooo-ooo Las Palmas, Helmaas aina jään.. Näin jo laulaa lurautettiin aikoinaan suomalaisessa ikonisessa iskelmävärssyssäkin. Enpä tiennyt, mitä onnettaren arpa minulle tarjosi, kun sain pyytämättä ja yllättäen oivan mahdollisuuden tutustua tähän kohteeseen. Pettämätön trendinenäni sanoo, että tämä kaupunki on todellisessa nousussa! 

Las Palmasin kylän perusti aikoinaan Juan Rejón, ollen vuosi 1478. Kristoffer Kolumbuksen uskotaan myös viivähtäneen hetken Las Palmasissa, ennen kuin hän käänsi aluksensa kokan kohti kuvittelemaansa Intiaa - päätyen tosin Amerikkaan. Amerikan löytöretket saivat grankanarialaiset muuttamaan suurina määrinä Venezuelaan ja Karibialle. Nykyään pikkukylästä on tullut Kanariansaarten suurin kaupunki, yksi Euroopan suurimpia satamia ja vilkas yliopistokaupunki.

Haluan toisinaan, että matkakohteeni arvotaan. Tällöin henkilökohtainen matka-assistenttini nostaa arpalipukkeen, jossa lukee tuleva lomakohteeni. Toki olen antanut hänelle tietyt ennakkokriteerit ynnä leveys- ja pituuspiirit, joihin kohteen on sijoituttava. Asiantunteva assistenttini oli tehnyt huolellista työtä. Sain kunnian majoittua vanhaan suklaatehtaaseen. Old Chocolate Factory - voiko olla osuvampaa paikkaa kaltaiselleni herkkusuulle!

Kun saavuin chaufföörini kuljettamana Las Palmasin vanhankaupungin, Veguetan, kapeille kujille. Korvani olivat vielä laskeutumisesta arat. Koska suuni sisältää huomattavat määrät makureseptoreja, vastaavasti saan kärsiä hyvin ahtaista korvakäytävistä. Onneksi ystävällinen kanssamatkustaja huomasi tuskatilani; olin nimittäin pää polviin painettuna viiltävän painekivun takia. Hän ojensi minulle pahviset Angry Birds -juomakupit, jotka painoin tiukasti korvilleni. Viis naurunhörähdyksistä vierelläni, niin sitä vaan laskeuduttiin vihaisten lintujen siivittämänä.

Mutta ymmärtänette, että olin toisin sanoen hieman nuutuneessa tilassa saapuessani vanhan kaupungin idylliin. Väsymykseni oli kuin pois puhallettu, kun avasin korkeat pariovet ja astuin tehtaan eteiseen. Mikä ihana olikaan se tuoksu, joka vanhan talon muureihin oli vuosikymmenten saatossa muurautunut. Jos talossa keitetään vuosikymmenet kaakaon, kaakaovoin ja sokerin yhdistelmää höystettynä vaniljalla, minä kyllä vainuan sen.

Sain majoittua hurmaavaan loft-huoneistoon, jossa oli tilaa koko seitsenhenkiselle matkaseurueelleni ynnä lukuisille pakaaseille. Tällä kertaa näet päätin pelastaa Suomen talviharmaudelta lehdistösihteerini perheineen sekä muutaman rakkaan ystäväni. Loft osoittautui kerrassaan nappivalinnaksi. Tilaa oli yllin kyllin ajatusten virrata ja eri-ikäisten matkaajien elää ja olla.

Vanha suklaatehdas, sisäovi.JPG

Tehtaan sisäpihan lattiaa koristavat ikivanhat kaakelit. Korkeaa seinää pitkin köynöskasvit ojentautuvat kohti taivasta. Illan tullen sen huomasimme. Sisäpihaa ei ole katettu vaan tähdet siellä vapaasti tuikkivat. Pienempien matkaajien mieleen oli sisäpihan kultakala-allas.

Kun katsoo tätä kerrassaan hurmaavaa atmosfääriä, on mieletöntä kuvitella, missä jamassa kiinteistö oli joitakin vuosia sitten. Vanhan suklaatehtaan uutterat ja näkemykselliset taustavoimat ovat suomalainen arkkitehtipariskunta. Sirkku ja Mikael näkivät pimeässä ja labyrinttimaisen sokkeloiseksi rakennetussa mörskässä mielettömän mahdollisuuden. Vuosien työn jälkeen tomun ja pölyn keskeltä on kuoriutunut todellinen helmi. Puuhaa riittää toki edelleen, kuten vanhoissa taloissa on tapana. Alakerran loft-huoneiston lisäksi tehdaskiinteistössä on muitakin huoneita. Jykeviä vanhoja portaita pitkin noustaan seuraavaan kerrokseen. Antiikkivalaisinten koristaman sisäkäytävän varrella on muutama Bed & Breakfast -huone, kaikki uniikisti sisustettuja.

vanha suklaatehdas, Buenos Aires-huone.JPG

Sydämeni anasti kiistatta tämä vaaleaksi ja elegantin romanttisesti sisustettu Buenos Aires -huoneisto, jonka ranskalainen parveke avautuu hurmaavasti vanhankaupungin kadulle. Koin lähes Firenze-syndrooman eli suunnattoman esteettisen elämyksen aiheuttaman tunnekuohun! Tähän huoneeseen teen ehdottomasti seuraavaksi varauksen.

Vanha suklaatehdas, sisäpiha.JPG

Nyt voin sen jo myöntää. Lensin Las Palmasiin Babbis kainalossani, kaniliivini reteästi auki liehuen ja hieman kulmakarvat kohollaan. Mutta tässä kaupungissa on sitä jotain; tunnelmalliset vanhat kujat, aito kaupunkikuhina, kolmen kilometrin upea hiekkaranta keskellä kaupunkia - ja kahta puolen kaupunkia kuohuava Atlantti. Ja se tunne, kun on osa paikalliselämää, eikä eristettynä resortissa. Vaikka sitäkin on kokeiltu, kun hermostoni on vaatinut täydellistä nollausta. Miten sieluni elpyikään seuratessani karnevaaliajan värikylläistä ja hyväntuulista fiestaa. Lähetin muuten siltä seisomalta pääministerillemme viestin, jossa toivon suomalaisen vapun vaihtamista latinokarnevaaleiksi.

Vanha suklaatehdas, kylppäri.JPG

Kiinnostuitko? Kurkkaa lisätietoa Vanhan Suklaatehtaan huoneista ja palveluista. Las Palmasiin muuten lentää näppärästi Norwegianin suorin lennoin.

Tein vuosia työtä kovinsäästin, ahkeroinSain viihtyisän BungalowinLas PalmasissaNiin kauas kuin silmä kantaaMerta nähdä voinKäyn päivisin hiekkarantaa

Las Palmasissa

(Irwin Goodman)

Terveiset Atlantin virkistävisä tuulista ja ihanaa alkavaa viikkoa!

Eleanora